Малко Търново – в сърцето на Странджа планина

Лятото си отиде, но настъпва периодът на златната есен – сезон изпълнен с цветове, емоции и страхотни идеи за разходка. Докато температурите навън са така меки и приятни, няма какво да ни спре да покоряваме нови, непознати дестинации и да разкриваме все повече чудни кътчета от България. Днешната статия е посветена на малкото странджанско градче Малко Търново и на интересните места, които може да посетите в него.

Къде се намира Малко Търново и как да стигнете до него?

Малко Търново е сгушено в сърцето на Странджа планина и се намира на 348 метра надморска височина. То е разположено на 74 км от град Бургас и в непосредствена близост с границата ни с Турция. Близостта му с Черно море оказва влияние върху климата в градчето и то се характеризира с мека зима и горещо лято. Градът е възникнал между XVI и XVII век, като преди това на негово място е съществувало древно тракийско селище. Към днешна дата постоянното население на Малко Търново е около 2000 души.

Малко Търново

Автор: Антон Минков

До  градчето може да стигнете по главния път за Бургас, а след това отбивате към село Звездец, след което е и Малко Търново. За любителите на автобусния транспорт пътуването също ще е удобно, защото градчето е свързано с автобусна мрежа до по-големите градове и села наблизо. За съжаление към момента няма изградена железопътна линия до Малко Търново.

Какво интересно може да видите на около?

Градчето и околностите предлагат изобилие от интересни дестинации, които с лекота ще запълнят няколко дни от почивката ви.

Исторически музей

На първо място в списъка ни слагаме Историческия музей в Малко Търново, който е включен в 100-те национални туристически обекта под номер 7. Музеят се разполага в три уникални старинни къщи, които са с типичната възрожденска архитектура. Той е разделен на четири отделни сектора: „Археология“, „Природа“, „Нова и най-нова история“ и „Етнография“.

Историческия музей в Малко Търново

Автор: Антон Минков

Църквата „Успение Богородично“.

Пренасяме се към църквата „Успение Богородично“. Тя е изградена през 1830 година и не случайно е обявена за паметник на културата. В нея са съхранени уникални икони и стенописи, които са част от странджанската възрожденска школа.

Местност Пропада и светилищата около Малко Търново

На 5 километра от градчето се намира местността Пропада,  която е известна с магичното си тайнство. В нея е разположена древна тракийска гробница от V век пр. Хр. Тази гробница е началото на голям некропол, който се състои от повече от 40 могили.

Местност Пропада

Автор: Антон Минков

Близо се намира и най-древното открито светилище на траките в Странджа планина – Мишкова нива. Тази гробница е разположена в подножието на връх Голямо градище, който пък от своя страна е най-високият връх в Странджа, намиращ се на територията на България. По пътя към него преминавате през прочутото и много загадъчно светилище на богинята Бастет.

Недалеч от Малко Търново е и тракийското слънчево светилище Камъка, до което води кратка екопътека, преминаваща през гората.

Водопад Докузак и още забележителности в Странджа

Освен древни тракийски светилища, тук може да се порадвате и на красотата на живописния водопад Докузак. Водопадът е изключителен, като не е много висок, но е съставен от множество водни струи, които създават невероятна картина. До него води много кратка и лесна за преминаване пътечка.

Недалеч в землището на село Стоилово се намира и историческата местност Петрова нива. Тя е известна с проведения през 1903 година конгрес. Именно на него Одринският революционен окръг взема решение да проведе Илинденско-Преображенското въстание, което има за цел да освободи Македония и Одринска Тракия от турско робство. За да се увековечи този знаков момент, както и саможертвата, на Петрова нива е изграден паметник и е построена църква „Света Петка“. Също така посетителите могат да разгледат експозиция с документи, снимки и експонати по темата. Всяка година на Петрова нива се провежда Национален възпоменателен събор.

местност Петрова нива

Автор: Лазар Иванов

Ако обичате разходките с високопроходим джип и екстремните преживявания, може да си наемете джип, с който да отидете до мистичната пещера Света Марина, скалното оброчище и древно тракийско светилище Индипасха, както и издигащия се над река Резовска Вълчанов мост, който се свързва с прочутия хайдутин Вълчан войвода.

Малко Търново се слави не само с невероятните си природни даденост и чист въздух, но и с културно-историческото наследство, обичаи, традиции и много добре запазен фолклор. Градчето е подходяща дестинация за почивка, в която за няколко дни ще имате възможност да посетите невероятни места и да се впуснете в тайните на миналото.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии