Тракийско светилище Мишкова нива

Малка, но толкова зелена, спокойна и прекрасна е Странджа планина. Подценявана, спряло другите планини в България, но имаща много какво да покаже. Признавам си, че и аз като много други хора си мислих, че няма какво много да се види там. Но се оказа, че почивката ми от няколко дни, беше крайно недостатъчна, за да посетя всички природни и исторически забележителности в района.  Днес ще ви разкажа за последната дестинация, на която бях преди финала на приключението ми в Странджа планина, а именно тракийско светилище Мишкова нива.

Тракийско светилище Мишкова нива

Къде се намира тракийско светилище Мишкова нива и как се стига до него?

Тракийското светилище се намира на около 4-5 км югозападно от град Малко Търново. Поема се в посока към Турция, като малко след края на града има отбивка в ляво. Ще се ориентирате по указателната табелата, сложена на главния път и сочеща към отбивката, на която пише Мишкова нива.

Ако пътувате от град Бургас, пропускате отбивката за град Малко Търново и продължавате направо, докато не стигнете отбивката за град Царево. Там трябва да свиете на ляво. След около 800-900 метра ще видите табела, сочеща надясно за Мишкова нива.

От там до тракийското светилище има още 3 км по асфалтиран път в добро състояние. Има и обособен паркинг за автомобили.

Мишкова нива, Странджа

Какво представлява местността

Светилището в Мишкова нива е част от голям археологически комплекс. Твърди се, че пещерата на Бастет, както и крепостта на връх Голямо градище са част от този култов комплекс. Той се състои от куполна гробница, могилен некропол, римска селска вила, крепост, която се намира на връх Голямо Градище и рудници в подножието му.

Проучванията в местността започват през 1981 година и отнемат две години. Ръководители на екипа са били доц. Петър Делев и проф. Александър Фол. Смята се, че комплексът е изграден в периода V – III век пр.Хр.

Най-впечатляващият обект в светилището е куполната гробница. Над входа му е имало голям триъгълен фронтон с интересно изображение в него – на щит и копие, а между тях – две човешки длани. В момента този фронтон може да бъде видян в музея в град Малко Търново. От самата гробница са запазени част от каменните блокове, изграждащи пода и стените на коридора, който води към кръглата куполна камера. Този коридор се нарича дромос и е бил покрит.  

Купулна гробница край Малко Търново

Камерата е с кръгла форма и също е изградена от големи мраморни блокове, които са били свързани помежду си с метални скоби.

мраморни блокове от гробницата

Около куполната гробница има изградени два кръга (крепиди), целта на които е била да се предотврати свличането на земна маса. Външният кръг е с диаметър 25 метра и височина 1.80 м. На времето и двата кръга са били изградени от 3 реда местни мраморни плочи, но в момента са останали само 2 реда.

Полезна информация за тракийско светилище Мишкова нива

Няма входни такси за посещение на обекта. До самото светилище има изградена дървена площадка, която предоставя възможност за панорамен изглед към светилището. Има и няколко пейки за отдих. За самото посещение ще ви е необходимо около половин час.

Дървена площадка за панорамна гледка към светилището
Разходка из Мишкова нива

Други интересни места наоколо, подходящи за разходка

*Село Бръшлян

*Местност Пропада

*Водопад Докузак

*Връх Голямо Градище

*Гробницата на Бастет

*Тракийско оброчище Индипасха

*Историческа местност Петрова нива

*Исторически музей Малко Търново

*Пещера Света Марина

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии