Водопад Докузак – свежест от Страджа

Чудили ли сте се с какво да разнообразите посещението си в една от най-мистичните планини в България – Странджа. Има едно място, което носи разхлада, душевно отпускане и бягство от реалността. Ако търсите това, то днес ще ви представим именно такова място.

Водопад Докузак
Автор: Stefan Hadzhev

Къде се намира водопад Докузак?

Днес пътуването ни ще започне от мястото където сме отседнали, а именно хотел Изворите в село Младежко. Разстоянието до водопада е около 30 км в посока Турция и отнема около 30 минути, за да се измине. Ако пък сте отседнали в Малко Търново, то ще ви е по-наблизо, тъй като се намира на 7.5 км от града. И в двата случая се хваща отбивката за село Стоилово. Водопадът се намира на 1 км преди селото. Навсякъде има доста табели, оказващи мястото, така че лесно ще го откриете.

Табела до водопада
Автор: Silvia Yanakieva Tihomir Yankov

За нашето посещение

Беше слънчев ден. Качихме се в колите и потеглихме към мястото. Нищо не предвещаваще дъжд или буря, но въпреки всичко, на петата минута от нашето пътуваме към водопада, заваля проливен дъжд, сякаш изникнал от нищото.Валя сякаш небето се бе разтворило над Страджа. Но както дойде и така бързо си замина. Отново се възцари ново спокойно, слънчево време, но и прохладно, като за средата на Август. На тридесетата минута или по скоро на 25 км по този живописен път, заграден от гъсти гори със Странджански дъб, завихме наляво, следвайки пътя в посока село Стоилово. Гората по пътя ставаше все по-гъста и свежа, което ни подсказваше, че на близо имаше вода или малък поток.

Докузак
Автор: Jivko Iordanov

Продължихме още около 2 км и след 3 минути пристигнахме. Бяхме виждали снимки на най-известният водопад на Страджа, но не предполагахме какво ще видим на живо. Пътят имаше уширение в дясно и поляна в ляво. Спряхме колата на уширениео и слязохме. Интересното беше, че мястото бе пълно с всякакви кучета. Следвайки табелите, след минутка се озовахме на място, което беше като тераса с дървени парапети. От нея се чуваше и виждаше водопада. Грохотът му бе впечатляващ, въпреки че все още го гледахме от разстояние си личеше, че всъщност водопада е по-голям от колкото ни се струваше на всички снимки, които бяхме гледали до сега.

водопад в странджа
Автор: Anton Minkov

Водопада бе по-впечетляващ от колкото на снимки

Продължихме надолу по леко стръмна и добре обособена пътека и за по-малко от минута се озовахме до самия водопад. Не вярвах на очите си – водопадът бе доста, доста внушителен и красив. Прохлада лъхаше навсякъде. Странното бе, че въпреки популярността му, нямаше никакви хора тогава, бяхме единствените. Но това според нас беше голям късмет и така успяхме пълноценно да усетим мястото. Водопадът е много фотогеничен и около него стават страхотни снимки, които впечатляват. Не се сдържах и топнах ръка във водата и на пук на летните жеги, то водата на реката бе ледено студена, също така и кристално чиста. Самото място наоколо бе изключително добре поддържано и спретнато, без отпадъци или следи от безотговорни хора.

водопад Докузак
Автор: Todor Raveo Stoyanov

Какво представлява водопад Докузак

Водопадът е висок не повече от 5 метра и около 10 – 12 метра широк. Водата се спуска по каскадните скални тераски покрити със зелен мъх.  Водата прелива от горе на долу,  разцепвайки се на стотици ручеи и струйки по отвесните скали, преливайки от наподобяващите на басейни различни нива, докато в един момент се сгромолясва в подножието му, отделяйки прекрасно румолене. Цялата тази магагична гледка изплува на фона на прекрасната гора и потъва в нея сякаш за миг. Мястото сякаш поемаше и отмиваше всички натрапчиви мисли, стрес и проблеми, оставяйки в човек усещане за мир, спокойствие и безгранична свобода.

река Докузак
Автор: Elisaveta Tamahkyarova

Поседяхме, поснимахме се, помълчахме, възхищавахме се, заредени със свежа енергия дойде време за тръгване към седващата ни дестинация. Ако имате път към Странджа, то определено си струва да отделите време и да посетите водопад Докузак.

Есен в Странджа
Автор: Tencho Petkov

Други интересни места наоколо, подходящи за разходка

*Село Бръшлян

*Местност Пропада

*Връх Голямо Градище

*Гробницата на Бастет

*Тракийско светилище Мишкова нива

*Тракийско светилище „Индипасха“

*Историческа местност Петрова нива

*Исторически музей Малко Търново

*Екопътека Извори и пещери край село Младежко

*Пещера Света Марина

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии