Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини, релефни терени, речни котловини, както и множество високи върхове. Обособени са редица резервати, природни паркове и защитени местности, на териториите на които живеят разнообразни растителни и животински видове, някои от тях изчезващи и защитени от закона. Често забравяме, че именно природата и невероятният климат на нашата страна, са нейното богатство и трябва да се гордеем с тях. Именно затова днес ще ви отведа виртуално на кратка разходка на такова уникално място – природен парк „Странджа“.

Светилище Ехото в м. Бухът,Странджа
Автор: Илиян Михалев

Къде се намира природен парк Странджа и как да стигнете до него?

Създаден през 1995 г. с цел опазване на невероятното природно и историческо богатство на България, днес природен парк Странджа е най-голямата защитена територия в страната. Той е с невероятните размери от 1161 кв.км. и се разпростира в българската част на планината Странджа. На изток граничи с Черно море, а в южната си част с Турция. За да придобиете представа точно колко е голяма местността, ще ви кажа, че тя обхваща цели 21 населени места, в които живеят около 8000 души. В неговите територии са разположени част от община Приморско и Царево, както и цялата община Малко Търново.

Водопад Докузак
Автор: Илиян МихалевВодопад Докузак

Какво може да видите в природен парк Странджа?

Паркът е разделен на 5 резервата и 14 защитени местности, в които има множество природни забележителности. Растителността тук е предимно от букови и дъбови гори, които пазят дебела сянка, но се срещат и други интересни видове. Любителите на растителните и животинските видове ще бъдат щастливи да посетят парка и да имат възможността да срещнат най-разнообразни представители. Странджа се слави с впечатляващо разнообразие от видове птици. През нея преминава известният път на прелетните птици „Виа Понтика“. На тази територия живеят над 261 вида птици, като много от тях са включени в Червената книга на България. Тук може да видите черен кълвач, белогърб кълвач, черен щъркел, малък лешояд, скален орел, осояд и много други интересни видове.

970 годишен дъб в Странджа
Автор: Tencho Petkov

В природен парк „Странджа“ животинският свят е много богат, като тук се размножават над 54 вида интересни бозайници като диво прасе, благороден елен, сърна, вълк, чакал и много други. Тук живеят и някои защитени видове като видрата, златката и пъстрият пор. В района има кристално чисти водни басейни, които също се славят с интересен живот в тях. Множество риби, както и красивият тюлен монах, който също е вписан в Червената книга на България.

Забележителности и маршрути в природен парк Странджа.

Както вече казахме, територията е изключително обширна и може да ви предложи най-разнообразни туристически маршрути и пътеки, както и различни начини за развлечение през свободното време.

Петрова нива

Близо до село Стоилово се намира прочутата Петрова нива, която е известна като много важна точка по време на Илинденското въстание. В нея туристите могат да посетят костницата „Света Петка“, музейната експозиция, както и паметника, посветен на загиналите в борбата за свобода.

Мишкова нива

Малко по-надолу до Малко Търново се намира Мишкова нива, на територията на която и до днес стои древна тракийска куполна гробница. Местността се намира на границата с Турция и е важно да знаете, че ако искате да посетите гробницата е необходимо предварително да се свържете по телефона с туристическия информационен център в Малко Търново.

Автор: Ели Ицо Петрови

Нестинарство

Странджа е известна и със старинния български обичай Нестинарство, който е обявен за световно нематериално културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Ритуалът е наистина магичен и си заслужава да бъде видян. Ако искате да го посетите, може да го направите в на 21 май в Свети Константин и Елена, на 20 юли в село Кости и на 27 юли в село Бродилово.

Резервати

Ако обичате да се разхождате сред природата и желаете да се докоснете отблизо до различни растения и животински видове, може да посетите някой от резерватите, намиращи се на територията на природния парк. Тук се намира резерват „Витаново“, който е на 9 км от Малко Търново. В резервата се влиза само след предварително позволение, а преходите през маршрутите се провеждат при строго определени правила.

Резерват „Узунбуджак“, познат още като „Лопушна“, се намира зад граничното съоръжение на границата ни с Турция. Ако имате късмет, в него може да срещнете защитени растителни видове като червена пираканта, едроцветна звъника, дилянка, странджанска боровинка, волски език, лавровишня и други.

Резерват „Средока“ е разположен на 607,8 хектара, е характерен със своите обширни поляни и открити пасища. Продължаваме с резерват „Тисовица“, който има висока археологическа стойност, защото в неговите граници и по-точно местностите Калдаръмът, Писан камък и Мързевско кале са открити останки от древнотракийската епоха.

Макар и със значително малки размери, резерват „Силкосия“ е първият български резерват, обозначен през 1933 г. той има изключително богата орнитофауна (разнообразие от птици), като тук се срещат южен славей, малко и голямо черноглаво белогушо коприварче, кълвач, както и различни видове грабливи птици.

Посещението на природен парк „Странджа“ е чудесен начин да избягате от сивото и забързано градско ежедневие. Потопете се в магията на природата и оставете чистия въздух и кристалните реки да ви заредят с нови сили.

Други интересни места наоколо, подходящи за разходка из Странджа

*Село Бръшлян

*Местност Пропада

*Водопад Докузак

*Връх Голямо Градище

*Гробницата на Бастет

*Тракийско оброчище Индипасха

*Исторически музей Малко Търново

*Пещера Света Марина

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии