Хотнишки водопад Кая бунар

Пролет е – комбинация от прохладно време, зеленина и мирис на нов живот! За хората, които обичат да пътешестват, пролетта е един от най-любимите сезони. А и както не веднъж сме казвали, това е сезонът на водопадите. Ето защо днес за пореден път ще ви отведа до още един от красивите водопади на България, който ще ви очарова със своята китна красота и прохладата, която предлага. Потегляме към невероятния Хотнишки водопад Кая бунар и екопътеката, намираща се до него.

Къде се намира Хотнишки водопад Кая бунар и как да стигнете до него?

Автор: Васил Илиев

Хотнишкият водопад се е сгушил само на 20 км от град Велико Търново. За да стигнете до него, трябва да поемете посока север, преминавайки през село Самоводене и достигнете до село Хотница. В случай, че идвате от град София, поемате към Велико Търново и се отклонявате отново към село Хотница. В селото има множество табели, които ще ви ориентират за посоката към вашата цел, но имайте предвид, че на повечето от тях пише само „водопада“, но мястото е едно и също. След около 2 км и половина ще достигнете до импровизиран паркинг, на който все пак има достатъчно места, за да оставите спокойно автомобила си.

Реално спирате почти непосредствено пред водопада, като от него ви дели само преминаването на един дървен мост, извисяващ се над реката. И така, прекрачвайки моста се озовавате на красива поляна, а пред погледа ви се изсипва Хотнишки водопад, образувайки красив вир. И тук аз останах разочарована – не от водопада, а от факта, че до него се достига толкова лесно и няма време за разходка сред природата, която всъщност търся с идването си до тук. Но тогава разбрах нещо – съществува и Хотнишка екопътека.

Къде се намира началото на Хотнишката екопътека?

Макар и дълга едва километър и половина, екопътека Хотнишки водопад не бива да се пропуска! Тя е изключително живописно и красиво пътешествие. Води началото си вляво от водопада и започва със стръмни каменни стъпала, изкачващи се нагоре.

Автор: Светлана Козановска

Преминаването ѝ е много интересно, като ви позволява да обходите всички малки водопадчета, образуващи се по река Бохот и ще се изкачите до горната част на каньона, посредством дървени мостчета и стълби.

Автор: Юсуф Исмаилов

Тюркоазено сини води, мирис на зеленина и прекрасни гледки – това ви очаква с всяка стъпка напред.

Автор: Denny Dennyelle

Екопътеката е къса, но някои от участъците са доста стръмни и хлъзгави, затова се подгответе с подходящи обувки. Тя е с кръгов маршрут, което е изключително удобно, защото след преминаването ѝ реално се озовавате отново при Хотнишкия водопад. В най-високата си част ви позволява да надникнете от къде извира водопада.

Любопитни факти за Хотнишки водопад.

  • Красивият Хотнишки водопад е пълноводен целогодишно и водите му никога не пресъхват – няма нужда да съобразявате пътешествието си със сезона. Той се извисява на 30 метра и при падането си, водните струи образуват красиви каскади и бистър вир около водопада. Местните хора го наричат още Златният водопад, заради невероятните отблясъци на слънцето във водите му. Твърди се, че вирът, който се образува около него, е с дълбочина от 14 метра. Непосредствено пред водопада има полянка, подходяща за пикник, както и заслон в случай, че завали дъжд.
  • Къпането във водопада е забранено, защото водите му са изключително ледени и е много дълбок. Въпреки забраните, не веднъж се е стигало до смъртни случаи, след къпане във водите му.
  • В село Хотница е открито известното Хотнишко златно съкровище, което се състои от 44 части, включващи окултни предмети и накити, изработени от 24-каратово злато.
  • Освен съкровището, в околностите край селото се намират повече от 5000 любопитни находки от неолита и Средновековието.

Какво друго може да посетите наблизо?

Красота, красота и още много красота – така бих описала живописния район около величествения град Велико Търново. Местност богата на история и природни забележителности, която ви оставя без дъх. Ако имате още свободно време, бих ви посъветвала задължително да го уплътните с посещение на Велико Търново, както и да се разходите до Къпиновския манастир и водопад, Дряновския манастир, геокомплекс Понорите, Мусинската пещера и още много други.

Подарете си това пътуване, което е изключително кратко и отмарящо, а в същото време зарежда погледа с много красота, а тялото с чиста енергия и нови сили. Гарантирам ви, че няма да останете разочаровани!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии