Къпиновски манастир „Свети Николай Чудотворец“

Търсите си място, на което да се откъснете от градската среда, да се порадвате на спокойствие и прохлада? Смело мога да заявя, че Къпиновски манастир „Свети Николай Чудотворец“ е едно невероятно кътче, скрито в гъстите, зелени гори на полите на Стара планина.

Къпиновски манастир
Автор: Rumen Zografov

Как да стигнете до Къпиновски манастир „Свети Николай Чудотворец“?

Намиращо се само на около 20 км от старата българска столица Велико Търново, мястото е перфектно за един дълъг, прохладен ден със семейството. За да стигнете до него, трябва да поемете посока село Велчево. Когато влезете в село Къпиново ще видите  табели, които ще ви отведат до живописен път, преминаващ през гората. Краят му стига до желаната цел. Още със самото пътуване през планинския маршрут ще се впуснете в едно откъсване от сивото и забързано градско ежедневие. Потопeте се в спокойствието и позитивната енергия, които предлага тази чудна дестинация.

Автор: Ivan Kirilchev

Малко повече за Къпиновския манастир

Това е православен български манастир, който действа и до ден днешен. Историята му започва през  далечната 1272 година, но през вековете на османско робство той е разрушаван и издаган многократно, следи от което ще може да видите и днес. Средновековната света обител е била посещавана от личности като Васил Левски, Филип Тотьо, Софроний Врачански и други. Днес, когато прекрачите прага на това антично място, се пренасяте в неговата спокойна и вдъхваща безопасност атмосфера. Освен църква, в която може да запалите свещичка, манастирът е опасан с красив, много добре поддържан, зелен двор. Може да си отдъхнете под китните лози, да се порадвате на масивната камбанария и да се потопите в идилията, която излъчва това свято място.

Камбанария Къпиновски манастир
Автор: Владимир Вълчев

Какво друго може да видите около къпиновски манастир „Свети Николай Чудотворец“?

Както вече ви споменах, постройката се намира в голяма гориста местност, част от централния предбалкан. Спокойно може да прекарате там целия ден, а дори и няколко такива защото със сигурност няма да скучаете. Ще започна с това, че непосредствено до манастира тече река Веселина. Тя предлага прохлада с чистите си, бистри води. Може да си направите красиви снимки и да се полюбувате на водопада, който пада стремглаво и шумно, радвайки всички посетители. През горещите дни ще срещнете множество ентусиасти, в повечето случаи млади хора, които смело се къпят и скачат в ледените води на реката, правят си слънчеви бани и се наслаждават на хубавото време. Просторните поляни предлагат възможности за игри на открито и много разходки.

водопоад до Къпиновски манастир
Автор: Марио Милчов

Хапване и почивка в местността

Широките равни поляни са перфектен терен, ако обичате да си правите пикник сред природата. Мястото е доста сенчесто, множеството дървета позволяват да си вържете хамак. В близост има работеща чешма с течаща, студена вода. В случай, че не сте се подготвили за обяд на открито, облагороденото място има механа, в която може да хапнете вкусни супи, скара или някоя свежа салатка.

релакс в Къпиновски манастир
Автор: Янита Янкова

Ако желаете да нощувате тук и да останете за по-дълго време, може да се възползвате от услугите на къмпинг „ Къпиновски манастир“. Той предлага два варианта за нощувки – в добре оборудвани стационарни каравани или в прекрасните си горски къщички. Каквото и да изберете едно е сигурно – почивката ви ще бъде пълноценна и наистина спокойна.
Комплексът разполага и с прохладен басейн. Може да го използвате и без да сте гости на къмпинга срещу входна такса. Това наистина превръща мястото в истински оазис сред дивите гори.

къмпинг Къпиновски манастир
Автор: Марио Милчов

Има ли други забележителности в този район?

Аз съм наистина голям почитател на тази част на красивата ни Родина, защото буквално е затрупана с красиви градове, села и местности, които могат да бъдат посетени. Можете да съчетаете посещението на Къпиновския манастир с толкова много дестинации, така че със сигурност ще трябва да се върнете отново. В близост до мястото се намира величественият град Велико Търново. Известен с богатата си история, архитектурният резерват Арбанаси, град Елена, град Трявна, архитектурно-историческият резерват село Боженци, Преображенски манастир и много други. Къпиновският манастир и цялата местност около него са прекрасно място. Там може да прекарате както един спокоен ден, така и да си подарите по-дълга почивка сред природата, откъснати от натовареното ежедневие. Препоръчвам ви с две ръце да посетите дестинацията – ще останете очаровани и ще си тръгнете отпочинали и заредени с нова енергия!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии