Геокомплекс „Понорите“ – долната земя

Когато говорим за природни забележителности някак сме свикнали по-скоро да се изкачваме нагоре, устремени към тях. Независимо дали говорим за планини, върхове, каньони или водопади – пътят все е нагоре, катерейки стръмни баири. Замисляли ли сме се обаче дали няма нещо интересно и по пътя надолу? Може би не, но днес ще ви отведа именно на едно такова пътешествие. Пътешествие към долната земя! Отиваме до геокомплекс „Понорите“. Да тръгваме, ако ви стиска!

Геокомплекс „Понорите“
Автор: Александър Недев

Къде се намира Геокомплекс „Понорите“ и как да стигнете до него?

Тази невероятна карстова галерия под земята се намира на 23 км от красивия град Велико Търново и на 400 м от село Мусина в южна посока. За да достигнете до него, трябва да подминете всички къщи в селото и пред вас ще се разпръснат широки поля и ниви. Табела за комплекса няма. Като маркер за начало на комплекса трябва да откриете изградената дървена беседка, която се намира точно до входа. Ако сте с автомобил, може да го паркирате на тревната площ след последната отбивка преди самата беседка. От тук започва вашето приключение.

Какво представлява геокомплекса?

„Понорите“ е карстова галерия, която е единствена по рода си няма аналог в цяла България. До нея водят две изумителни пропасти с дълбочина от 25 метра. Те са свързани по между си, а за да стигнете до тяхното дъно, ако се осмелите, трябва да се спуснете по изградените метални стълби, криволичещи по пропастта надолу. Предполага се, че галериите водят до Еменската и Мусинската пещери. Ако не ви е страх, можете да се спуснете по стълбите надолу и да достигнете до самото мрачно и чудновато дъно на пропастите. Бъдете много внимателни и се дръжте за парапета, защото колкото повече слизате надолу, толкова по-влажни и опасни стават стълбите. С всяко стъпало, по което стъпвате, ще усетите и промяна в температурата, която се понижава с резки темпове.

В пропаста
Автор: Magi Genova

Реално самото дъно на пропастите не е кой знае колко интересно. Вълнуващо е самото спускане до дъното и гледката, която се открива пред вас, когато отправите погледа си нагоре, а слънцето и светлината са толкова далеч.

На дъното на пропастта
Автор: Александър Недев

Наистина страховита гледка! Комплексът е облагороден едва през 2006 година по европейски проект. Преди това да се случи е бил абсолютно непристъпен за посетители. Комплексът наистина е уникален по рода си и дори е вписан като защитена местност в регистрите на Министерство на околната среда и водите. 

Легендата за Геокомплекс „Понорите“.

В миналото хората са се страхували от чудноватите дупки и са смятали, че те водят до долната земя, която е притежание на мъртвите. Местните дори чували страшни звуци, идващи от дупките, които още повече засилвали страховете им. Тези звуци се дължат на невероятната акустика, която се създава от самите пропасти и дори вятърът звучи страховито в тях. 

Понорите
Автор: Ef Ro

Какво друго може да видите наблизо?

Пътешествието до „Понорите“ е вълнуващо, но не отнема кой знае колко време, затова спокойно може да го съчетаете с още няколко други забележителности. Може да разгледате величествения град Велико Търново, както и да се впуснете до пътуване до Еменска пещера, Мусинска пещера, Хотнишки водопад, Къпиновски манастир и много други интересни забележителности. 

Спускането в двете бездни е незабравимо преживяване, което несъмнено ще накара кожата ви да настръхне, когато се озовете на дъното. Аз лично нямах търпение да се изкача обратно по стълбите и да усетя топлината на слънцето!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии