Дряновски манастир – история и природа

Манастирите са като древна съкровищница, пазеща в себе си толкова много история и нестихваща вяра, която ни е съхранила като народ и до днес. Години наред те са били убежище, опора и надежда за хората. Късметлии сме, че въпреки не до там щастливото ни и леко минало, имаме запазени редица старинни храмове. Те могат да ни разкажат за отминалите дни и да ни напомнят, че понякога трябва просто да сме смирени и да живеем просто. Днешната статия е посветена на едно такова свято място, което с радост посещавам всеки път, когато мога. Ще ви отведа в Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“ и живописната местност около него.

Дряновски манастир от високо
Автор: Valeria Pandurska

Къде се намира манастира и как да стигнете до него?

До тази известна света обител може да стигнете лесно по добре асфалтиран път, като поемете посока град Габрово. Храмът се намира на 5 км от Дряново в красива, защитена местност, разположена в подножието на старопланинското плато „Стражата“. Самият манастир се намира малко след Дряново, посока Габрово. След като преминете доста голям почти 90-градусов завой, вляво от вас ще видите отбивката. Пред манастира има широк, удобен паркинг. На него може спокойно да оставите автомобила си и да се разходите из красивите околности.

Дряновски манастир паркинг
Автор: Victoria Popova

Малко информация за Дряновски манастир.

Според историците, манастирът е създаден през далечната 1206 година по време на управлението на цар Калоян, през Втората българска държава. Той е играел важна културна и просветна роля, а през Априлското въстание е заемал много ключово място. Тук е основан един от революционните комитети, както и няколко пъти са идвали Васил Левски и Матей Преображенски. В него са се съхранявали оръжия и запаси от храна. На неговата територия се води тежка битка между българите, водени от поп Харитон, и турците. За съжаление много от българските бунтовници загиват в тази битка, а манастирът е разрушен, както много от християнските църкви по това време. По-късно през XIX век отново е възстановен. До ден днешен може да видите паметника-костница, която е построена в чест на загиналите българи и се намира пред храма. До ден днешен храмът е действащ, мъжки манастир.

паметника-костница
Автор: Silvia Tsvetkova

Дряновски манастир днес.

Към днешна дата това несъмнено е един от най-посещаваните манастири сред туристите, заради редица неща. Той е в изключително добро състояние, намира се в много красива местност, край която преминава река Андъка, позната още като Дряновска река, а също така е и начална точка към много други забележителности, намиращи се наоколо.

Дряновска река
Автор: Димитър Петров

Дряновският манастир дава възможност на своите посетители да се запознаят с богатата история на мястото, като разгледат музейната изложба „Археология и Възраждане“, която събира в себе си множество оръжия, дрехи и предмети, били собственост на участници в Априлското въстание. Освен тях, в храма може да разгледате и неолитни находки, намерени в близката пещера „Бачо Киро“. Както повечето български манастири, така и този, е обграден с красив двор, в който цари истинска хармония.

дворът на манастира
Автор: Marin Nataliev

Може да запалите по една свещичка за здраве и да се насладите на майсторски изрисуваната църква на манастира.

Църквата в манастира
Автор: Marin Nataliev

Непосредствено до него има и битово заведение за хранене, в което може да обядвате като се нагостите с вкусни, традиционни гозби. На паркинга отпред пък са разположени множество цветни сергийки, които предлагат домашни сладка и други вкусотии, картини, битови съдове и още много интересни сувенири.

Какво друго може да видите наблизо?

Точно покрай манастира преминава река Андъка, а над нея е изградено малко дървено мостче, което ще ви отведе до пещера „Бачо Киро“. Над нея се намира и известната Панорамна пейка на любовта, както и останки от няколко интересни крепости. Ако сте любители на водопадите, ще ви зарадваме, че около Дряновския манастир има няколко такива, като един от тях е „Сини вир“. През 2000 година тук е открита и Дряновската екопътека, която следва дефилето на живописната река. Пътеката е с лек характер, дълга е 3 км и е подходяща за пикник и забавления на открито.

Дряновският манастир е чудесна дестинация, заради невероятно красивата местност, в която се намира. Той е заобиколен от множество интересни за посещения места, които са лесно достъпни и подходящи както за деца, така и за възрастни хора. Това е живописно място, на което може да прекарате цял един ден сред природата и да се завърнете към ежедневието си изпълнени със свежа енергия.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии