Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това ме отведе до село Златолист, което се намира в полите на Пирин планина, съвсем близо до град Мелник. Това малко село, в което живеят едва няколко човека, е известно с храма „Свети Георги“. Той е място за поклонение, както на хиляди българи,  така и на много чуждестранни туристи. Причината всички те да идват тук  е вярата им в чудесата на свети Георги и на пророчицата Преподобна Стойна.

храм „Свети Георги“ - Златолист
Автор: Gergana Bubarova

Къде се намира село Златолист и как стигнахме до него

Село Златолист се намира в подножието на Пирин планина, на около 32км от Сандански.  Единият вариант да се стигне до него е през село Катунци, като разстоянието оттам  е около 7 километра. Пътят е асфалтиран, но има и много участъци, където липсва асфалт. Другият вариант да стигнете до село Златолист е по изградената до селото екопътека, която започва от град Мелник и продължава до Роженския манастир.  За да стигнем до селото, ние минахме през село Катунци. Песъчливият път образуваше кълбета прах от преминаващите автомобили, но въпреки това успяхме да се ориентираме и да така са достигнем до това чудновато място.

Каква е историята на село Златолист

В миналото селото е създадено като чифлик, който по-късно се разрастнъл в село, което получило името Долна Сушица.  Местните жители се занимавали, предимно с кираджийство и превозвали руда и обработено и необработено желязо. Питахме се каква ли история се крие, зад преименуването на селото? Някой в групата се пошегува, че името Златолист може би идва от листата на дърветата, които през есента се обагрят в прекрасен златист цвят. Истината обаче се оказа съвсем различна. Името Златолист, селото получава през 1951 година и то е свързано с основния тогава поминък на неговите жители, а именно отглеждането на тютюн.

Село Златолист

И така, след дългият път от София, през Благоевград, Кресна и Сандански, най-накрая се озовахме в село Катунци. Оттук до село Златолист ни деляха едва няколко километра. Изведнъж, от двете страни на пясъчния път, сред кълбетата прах, съзряхме първите къщи на селото.

село Златолист
Автор: Виолина Величкова

Някои от тях бяха постегнати, което означаваше, че там явно живее някой, но повечето бяха стари и запустели. Селото е известно със студената планинска вода, която тече от старата чешма с пиринчените чучури. То е известно и с винарските изби и с прекрасната природа, но несъмнено най-голямата забележителност тук е църквата „Свети Георги“, която се намира на края на пътя. Нетърпеливи да научим повече за това свято и чудотворно място, ние пристъпихме в двора на Храма.

Църквата „Свети Георги“

Прекрачвайки през портата, се озовахме в едно прекрасно райско кътче, осеяно с много дървета и цветя. Дворът е много добре поддържан, с изградени алеи, кът за деца, с люлки и пързалки и навес, под който има маси и пейки, на които може да поседнеш и да се насладиш на чистия въздух и песента на птичките. Най-голямо впечатление прави вековният чинар, който е тук от цели 1300 години.

вековният чинар от село Златолист
Автор: Любомир Бояджиев

Църквата „Свети Георги“ е построена през 1857 година и представлява трикорабна каменна псевдобазилика, която е вкопана в земята.  Отвън тя изглежда много добре поддържана, но вътре е малко сумрачна, може би заради опушените от дима на свещите стени. Въпреки, това в нея влиза много светлина, която се прокрадва през купола. Първото изписване на храма датира от 1876 година. Това, което ни направи впечатление бяха не само изобразените по стените светци, но и стенописите, които не приличат на никои други, които сме виждали до сега.

Тук можете да видите изрисуван черен дявол, който язди кон и стреля с арбалет, както и образа на грешница с изгорели гърди. Свети Христофор е нарисуван с кучешка глава, като освен него тук има фигури на много пророци и светци, изобразени в много и ярки цветове.  Пред всяка от иконите има поставени цветя и запалени от вярващите свещи. От така създадената атмосфера лъха много уют и святост.

Чудесата на Преподобна Стойна

Чистият въздух и прекрасната природа и църквата, съвсем не са единствените, заради които хората идват в село Златолист. Историята разказва, че в началото на 20-ти век, тук е живяла Преподобна Стойна,  която се счита за предшественичка на Ванга. Местните дори я смятат за Светица и с умиление разказват истории, за това как е помагала на много хора.

Родена със светското име Стойна Димитрова, Пророчицата е едва на 7 години, когато се разболява от шарка и ослепява. тогава се появява и нейната дарба на пророкува и да лекува хората. Когато семейството ѝ се преселва в България, през 1913 година, Преподобна Стойна решава да остане тук в Златолист, като казва, че прави това, по заръка на самия свети Георги. Тук тя живеела скромно до смъртта си, в една малка стаичка над църквата, където се посветила на Господ и в това да помага на хората.  Казват, че всичко е запазено във вида, в който е оставено преди години – стая, която побира само дървено легло, маса и прозорче. Стая, в която днес се влиза бос.

Стаята на преподобна Стойна
Автор: Саша Игнатова

Върху дървеното легло са оставени купища детски играчки. На стените висят портрети на Преподобна Стойна, многобройни икони и стотици снимки, които са пъхнати във всяка пролука между дъските. На масата в стаята седи и отворената книга на молбите и желанията. Пишеш и без да искаш четеш, написаното преди тебе. Но всички молби си приличат – любов, здраве, пак любов, пак здраве – това са желанията на хората. Дори само да хвърлиш поглед между страниците на тази книга, имаш усещането, че надникваш неканен в света на най-съкровеното. А то се оказва едно и също за всички.

Разкази от местните

 Добрината ѝ нямала граници.  Местните разказват, как тя лекувала главоболието на възрастните хора , утешавала скърбящите и отчаяните, грижела се за децата и измолвала здраве за всички. Заговорихме се с някои от другите посетители, които бяха дошли тук в църквата. Всеки беше дошъл тук с вяра и надежда за изцеление, някои се молят да добра работа, други за здраве и благоденствие в семейството, а има и такива, които се надяват техните молитви да бъдат чути от Свети Георги и от Преподобна Стойна и да се сдобият с рожба. В този ден, в църквата не липсваха и хора, чието чудо се бе сбъднало, но те пак бяха дошли, за да благодарят и да донесат подарък на Пророчицата. Всеки от тях  оставяше в стаичката, в която е живяла Преподобна Стойна свои снимки, икони или подаръци. След смъртта си, Пророчицата е погребана в двора на църквата, а в нейна памет е издигнат паметник.  

Вярвания

Множество поклонници идват на това чудодейно място с надеждата Бог, Свети Георги и Преподобна Стойна да чуят молитвите им за изцеление, рожба, работа, семейни и други житейски проблеми. Смята се, че всеки който обгърне вековния чинар в двора на църквата ще се излекува. А който се полюлее на вързаната на него люлка, ще се изцери от безплодие. По 1 300-годишното огромно дърво могат да се видят стотици прегънати листчета с желания, пъхнати на всевъзможни кътчета по него. В двора се намира и гробът на Преподобна Стойна, където гостите отдават почит на пророчицата.

гробът на Преподобна Стойна
Автор: Vasilka Teneva

Може също да отидете и при кладенеца на желанията. Съществува поверие, че ако прошепнете желанието си над него, то ще се изпълни. В църквата посетителите най-напред запалват свещи за здраве и благословение. Вътре хората събуват обувките си и стъпват върху мраморна плоча, която се намира под купола на храма, и се молят на Иисус Христос. Смята се, че това място притежава лечебна сила и молитвите биват чувани.

Други места които могат да се видят наблизо Рупите и Кожух планина, Роженски манастир, Мелник, село Долене и Чуриловски манастир

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии