Местност Рупите във вулкан Кожух планина

Родината ни е известна с множество красиви места, които заслужават да им отделите достатъчно време, за да имате възможност да им се порадвате и да се потопите в тяхната автентична атмосфера. Макар и далеч от централна България и на доста голямо разстояние от повечето големи градове, местност Рупите е място, което ежедневно привлича към себе си множество български и чуждестранни туристи. Те се наслаждават и удивяват от невероятната природа на местността, но най-вече са привлечени от чудноватата енергия, която витае там.

Местност Рупите от високо
Автор: David Podgorski

Къде се намира местност Рупите и как да стигнете до нея?

Едноименната местност Рупите се намира на 10 км от град Петрич и на 2 км от село Рупите в Югозападна България. Тя е защитен терен, който е разположен по брега на река Струма и в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина. Въпреки, че се намира в делчния ъгъл на картата на България,за тези от нас живеещи далеч от там. До Рупите има транспорт както с автобус, така и с влак. Ако пътувате със собствен автомобил, трябва да поемете по пътя Сандански – Кулата, след което при село Ново Делчево завивате надясно към град Петрич. Преминавате моста на река Струма и отново завивате вляво по асфалтиран път с дължина около 1 км. Съвсем скоро ще пристигнете до желаната дестинация.

Какво може да видите там?

Районът около Рупите е наситен с богато разнообразие от разнообразна флора и фауна. В него може да имате възможността да видите над 201 вида птици, дори и средиземноморски такива. Това е така защото от тук минава единият от двата основни пътя, по които мигрират птиците – Via Aristotelis. Друг интересен факт за любителите на животинските представители е, че тук могат да са наблюдават почти всички видове змии, както и четирите вида костенурки. От страна на заобикалящата ни природа толкова, но има един друг феномен, който от много години назад и до ден днешен привлича хората тук – всеизвестната пророчица баба Ванга. Тя е била прочута с ясновидските си способности както в България, така и в чужбина. Пред вратите ѝ ежедневно е имало километрични опашки от хора, които са търсили от нея помощ и съвет. В Рупите, където е живяла Ванга, днес се намира комплекс „Ванга“.

Комплекс Ванга Рупите
Автор: Rosen Dimov

История за Рупите

Началото му е поставено именно от нея през далчената 1970 година, когато тя финансира построяването на храма „Света Петка Българска“. В момента целият комплекс е с размери 230 декара, като посетителите могат да видят скромната къща, в която пророчицата е живяла и се е срещала с хората.

къщата на баба Ванга в Рупите
Автор: Костадин Атанасов

Могат да посетят храма, както и да се поклонят пред гроба ѝ. Част от комплекс „Ванга“ е и документалната зала, домът за кръщаване и венчаване, както и внушителният мемориален кръст, който е вграден в угасналия вулкан Кожух.

Автор: Tihomir Ner

Всичко това се намира в голям зелен парк с много зони за отдих. По пътя към самия комплекс може да разгледате множество сергийки, на които местни производители ще ви предложат стоката си.

Освен компекса, посветен на живота на баба Ванга, наблизо може да посетите и още едно любимо нейно място, за което тя е твърдяла, че притежава особена енергия и е настояла там да се построи баня – минерална баня „Рупите – Природен лечител“. Според нея топлата минерална вода, която извира от тези извори е лековита. Помага при кожни, сърдечно-съдови, нервни и гинекологични заболявания, както и проблеми, свързани с опорно-двигателната система. Днес, изградената баня се радва да високо посещение от хора, страдащи от различни проблеми, както и такива, които искат да подсилят организма си с помощта на водата.

Минерална баня Рупите
Автор: Паолина Драгнева

Какво друго може да посетите наблизо?

Ако желаете да посетите още някои забележителности наблизо, бих ви посъветвала да отидете в „Къща-музей Ванга“, която се намира в град Петрич. Може също така да преминете еко пътека „Тайните на водата“, да посетите водопад „Срамежливеца“, Роженския манастир „Рождество Богородично“, Мелник и Мелнишките пирамиди . Други интересни места, които може да посетите също са античния град Хераклея Синтика и  храма „Свети Георги“ в село Златолист. Там е живяла Преподобна Стойна – друга ясновидка , за която самата Ванга казва: „Преподобна Стойна е 3 пъти по-силна от мен.“

Местността Рупите е място, описвано от повечето посетители като райско кътче, наситено с магнетична енергия. Посещението на този район ще ви изпълни с душевен ми и спокойствие. Дори самата Ванга неслучайно е избрала именно него за свой дом. Тя е твърдяла, че местността е особена и я зарежда с енергия и сила. Също така е загатнала, че именно изстиналият вулкан Кожух крие тайната за древното ни минало. Пожелавам ви приятно прекарване в Рупите! Позволете на това магнетично място да ви завладее и изпълни със своята специална енергия.

Наблизо може да посетите и друго магично място, а именно село Долене.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии