Резерват Яйлата

Националния археологически резeрват Яйлата е едно от многото прекрасни места в България, което буди интерес у тези, които обичат природата и морето и искат да научат повече за различните защитени видове растения и животни и за това как те биват опазени в тази защитена местност. За нас също беше интересно да научим повече за това място и за неговите обитатели и да се разходим из издълбаните в скалите пещери, които са били обитавани в продължение на хиляди години. Ето защо, по време на лятната си ваканция край Балчик, решихме да се разходим и до резервата.

Къде се намира резерват Яйлата

Преведено от турски език, „Яйлата“ буквално означава „високо пасище“. Местността е обявена за национален археологически резерват през 1989 година, с решение на Министерския съвет. Резерват Яйлата се намира само на 2км от село Камен Бряг и на 18 км от град Каварна. Разположен върху голяма приморска тераса, с площ от 300 декара, той обхваща много голяма площ от бреговата ивица и на юг достига чак до курорта Русалка.

Резерват Ялата
Автор: Ivan Naydenov Images

Високото плато е отделено от морето с много стръмни отвесни скали, които достигат височина до 60м. За да стигнем до резервата, първо трябваше да стигнем до село Камен бряг. Влизайки в него, карахме до първата отбивка, където завихме вдясно. Карайки по пътя, не след дълго стигнахме до голям паркинг, където се намира и информационният център, от където си взехме билети и получихме подробна информация за забележителностите в резервата. Така, не ни оставаше нищо друго, освен да се разходим из местността и да се потопим в морето от история.

Какво видяхме в резерват Яйлата

На територията на резерват Яйлата  се намират множество исторически паметници, които принадлежат към различни епохи – от 6-ти век пр. н.е., чак до средата на 11-ти век. Сред тях има множество пещерни жилища, некрополи от скални гробници, ранновизантийската крепост и разбира се изключително богата и разнообразна флора и фауна.

Национален Археологически Резерват Яйлата
Автор: Mario Tsenovski Photography

Скалните некрополи

Първото, което видяхме от резерват Яйлата бяха скалните некрополи, в които археолозите за намерили над 120 гробници, датиращи от периода 2-ри – 5-ти век. Това, което ни направи впечатление е, че повечето от тях са издълбани в отвесните скали и са описани, като пещерни гробници. Те се състоят от малко предверие и гробна камера с правоъгълна форма. Има разбира се и такива, които се намират на скалното плато. Всички те са функционирали, като семейни гробници, в които през вековете са били полагани тленните останки на починалите. Сред предметите, които археолозите са намерили и успели да запазят са множество керамични съдове, монети, стъклени мъниста, железни токи и други.

Ранновизантийска крепост V век

След като разгледахме скалните некрополи, се отправихме към ранновизантийската крепост, която от изток и от север откъм морето е заобиколена от високи до 20 метра скали. Това обяснява защо високата 2.6 метра и дебела 1.3 метра крепостната стена е изградена от южната и западната страна, като на южната стена се намира вратата на крепостта, а до западната са разположени  5 кули. Отдалече, съоражението изглеждаше много добре запазена, но приближавайки видяхме, че всъщност тази визия се дължи повече на изкусната реставрация. В едно със старите каменни блокове, върху крепостта имаше множество метални орнаменти, стъкло и парапети.

Ранновизантийска крепост V век
Автор: Nina Sto

Пещерните жилища

Неизменна част от резерват Яйлата са и пещерните жилища, които са били обитавани векове наред. Издълбани в скалите, само в северната част на местността те са около 101, групирани по няколко в своеобразен комплекс или единични. Използвани предимно като жилища и църкви, в периода 5-ти–6-ти век те са служели за дом на монасите.

Пещерните жилища
Автор: Nina Sto

Скална църква „Св.Св. Константин и Елена“

От пещерните жилища, се отправихме към скалната църква „Св.Св. Константин и Елена“. По пътя минахме покрай стара винарна, която се оказа, че датира от периода 4-ти – 6-ти  век. Е, не си представяйте изба, с наредени в нея бъчви и бутилки с вино и места за дегустация. Това антично съоражение, представлява каменно корито, с изгладено дъно, покрито с хоросан, което много наподобява жертвените камъни, които също са характерни за този район.

Продължавайки нататък по пътеката, стигнахме и до скалната църква, която се помещава в пещера с три ниши. Интересно за нас беше да видим многото на брой кръстове и прабългарски руни, издялани по стените на храма. Вътре царуваха неописуеми тишина и спокойствие, на фона на пълния мрак и едва прокрадващите се от време на време слънчеви лъчи. Тук всяка година по традиция местното население отбелязва деня на Св. Св. Константин и Елена в пещерата.

Оттук, не ни оставаше нищо друго, освен да се разходим по туристическата пътека. Тя води до самия бряг, от където се разкриваха прекрасни гледки към морето и околността.

Природата в резерват Яйлата

Резерват Яйлата е интересен не само с крепостта, скалните некрополи и пещерите. Особен интерес у посетителите на това място прави и голямото разнообразие от растения и животни. Може би не знаете (самата аз си признавам, че не знаех), но тук, на това място гнездят над 178 вида птици, които през есента отлитат към бреговете на Африка, за да презимуват. В резерват Яйлата са регистрирани над 270 вида животни, сред които и тюлена монах. Този изчезнал вид, в миналото е обитавал скалите, по крайбрежието на Черно море при нос Калиакра, Маслен нос и Странджа. През 1936 година, по тези места са живели 128 тюлена, но през 1979 те са били само два. Оттогава до днес вече не е видян нито един.

Като част от флората на този район е и средния корморан. Той живее в пещерите между нос Калиакра и село Тюленово. Този застрашен от изчезване вид е включен в червената книга на България. Сред най-многобройните представители на флората в тази местност са червените божури, които пленяват със своите цветове и аромат.

Диви божури от Ялата
Автор:Valentina Vasileva

Така приключи нашата незабравима разходка в резерват Яйлата, изпълнена с много вековна история, забележителни артефакти и прекрасни гледки. Препоръчвам ви непременно да посетите това интересно място.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии