Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик – парченце земен рай, който всеки трябва да посети!

Хубавото на дестинацията е, че е отворена целогодишно дори в празнични и почивни дни може да се насладите на красотите ѝ. Ако искате да прекарате един спокоен ден на открито да се разходите сред невероятните градини и да си направите красиви снимки на фона на чудни цветя – това е вашето място. Може да съчетаете посещението с планираната лятна почивка. Дестинацията се намира много близо до повечето курорти на северното ни черноморие, както и до редица други интересни забележителности.

ботаническа градина град Балчик
Автор: Vladislav Terziiski

Местонахождение и малко интересна информация.

Намиращи се в град Балчик, Дворецът и Ботаническата градина са съчетани в един архитектурно-парков комплекс. Малко хора знаят, че всъщност Дворецът е построен по желание на румънската кралица Мария Единбургска. Веднъж е посетила мястото и се влюбила в него. Точно затова решила тук да построи своята лятна резиденция, която през 1936 г. била завършена. Дворецът дори имал име – „Тенха юва“, което значи тихо гнездо. Из целия двор има разпръснати вили, параклиси, нимфеум, бистри поточета и чешми. Архитектурата на мястото е изключително непривична за България и много красива. Малко по-късно през 1955 г. е създадена и Ботаническата градина. Днес тя се простира на невероятната площ от над 190 декара, а голяма част от нея е защитена територия.

Дворецър в Балчик
Автор: Michaela Kaufmann

На входа на комплекса

Има общо три входа за комплекса, като който и да изберете, ще имате възможност да разгледате всичко, като се водите по добре написаните информационни табели. Пред всеки от входовете има удобен паркинг, на който да оставите автомобила си. На входовете има разположени магазинчета за сувенири и играчки, както и няколко заведения за хапване. Входната такса е символична, а за деца и по-големи групи има намаление.

Вход Ботаническа градина Балчик
Автор: Patri Atanasi

Съветваме ви да посетите комплекса предиобед или в някой нетолкова слънчев ден, защото жаркото слънце пече неуморно, въпреки богатата растителност.

Ботаническа градина Балчик
Автор: Polya Ivanova

Какво може да видите в дворецът и Ботаническата градина в Балчик?

Просто няма как мястото да ви остави безразлични към себе си. Тръгвайки по старинните калдъръмени пътечки, ще може да видите над 2000 растителни видове, които са от 85 семейства и от над 800 рода. Тук се намира втората по големина кактусова колекция в Европа, която в момента има над 600 едроразмерни екземпляра. Ако сте любители на редките растителни видове, ще ви изуми това, че в тази градина ще имате възможността да видите някои наистина екзотични дървета като бонбонено дърво, книжно дърво, каучуково дърво, гинко билоба, метасеквоя и много други.

Кактуси в ботаническа градина Балчик
Автор: Силвия Вълева

Разходката из комплексът е много добре съчетана между невероятните растителни видове самия Дворец, обособени места за снимка или отдих, както и други постройки. Ще имате възможност да посетите параклисът „Стела Марис“, да преминете през „Алеята на виното“, „Алеята на вековете“, да видите нимфеума, „Висящите тераси“, „Градната на Аллах“, „Английския двор“, да посетите гроба на кралица Мария, както и много други места и архелогически артефакти, които ви връщат моментално в Средновековието.

Алея в ботаническа градина Балчик
Автор: Dessy Marinova

По време на разходката си ще срещнете и малки, кокетни магазинчета, в които се предлагат сувенири, както и невероятни сортове ракия и вино, приготвени от най-различни растения. Гостоприемните продавачи веднага ви предлагат да дегустирате стоката им. Магазинчетата са подходящо място да се снабдите със студена вода, като също може да се възползвате и от няколко чешмички, които са позиционирани в комплекса.
В самата вила, обитавана от кралица Мария, в момента може да разгледате нейните лични вещи и снимки, както и да се полюбувате на колекции от картини и икони, възрожденски оръжия и антични съдове.

вила кралица Мария Балчик
Автор: Mariyana Miteva

Защо да посетите мястото?

Архитектурно-парков комплекс Дворецът и Ботаническата градина, обединяват в себе си много ползотворни качества. Те ще ви върнат обратно в Античността, ще ви дадат възможността да видите и да се обогатите с много информация за миналото, ще можете да разгледате и да се запознаете отблизо с невероятни растителни видове, които не се срещат свободно в природата, както и просто да разпуснете и да се насладите на спокойна разходка и невероятни гледки към красивото Черно море.

Гледка от ботаническа градина Балчик
Автор: Mladen Marinov

Какво друго може да видите наблизо?

Можете да комбинирате посещението си в Балчик, с това в красивата ни морска столица Варна. В близост също може да разгледате двореца Евксиноград, както и природния феномен Побитите камъни.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии