Село Тюленово – морска шир и пещери

Ако все още не сте планували лятната си почивка и не сте решили коя част от родното Черноморие да посетите, то искам да ви разкажа за едно място, отличаващо се със стръмните си отвесни скали, множеството пещери, изумрудено синьото море и недокосната природа. Това е село Тюленово, намиращо се на Северното Черноморие. Мястото е изключително красиво и живописно, а историите, които витаят около него са изпълнени с много приключения и емоции.

село Тюленово
Автор: Svetoslav Petkov

Къде се намира село Тюленово

Село Тюленово се намира на около 12км южно от град Шабла, много близо до румънската граница. Това е и причината тук да се срещат много румънски туристи, решили да прекарат уикенда на нашето Черноморие или такива, които са дошли просто за един ден.

Пътят за село Тюленово минава през град Варна, откъдето се тръгва на север, като разстоянието е около 80км. Ние пътувахме по автомагистрала Хемус от София до Варна, а оттам поехме по пътя към Шабла, където бяхме планували да прекараме няколко дни. Освен за пясъка и морето, бленувахме и за поредното си интересно приключение, именно в село Тюленово.

скалите край село Тюленово
Автор: Azhda Redzheb

От къде идва името на село Тюленово

Както ние, така може би и вие си задавате въпроса има ли тюлени в Тюленово и ако не, от къде идва странното име на селото. Местните ни разказаха, че в повечето случаи това е първият въпрос, който задават туристите, когато дойдат тук. От тях разбрахме, че в миналото селото се е казвало Калъч кьой, което преведено от турски означава „Село на сабята“.  Първите заселници на селото били гагаузи – християни от тюркски произход. След това тук започнали да се заселват и много българи, дошли предимно от централната част на България. В началото на 20-ти век, в морските води се появяват и първите представители на вида тюлен монах. Нарасналият им брой довел до преименуването на село Калъч кьой в Тюленово. Въпреки това, местните обичат да забавляват туристите с истории за тюлени, които обитавали пещерите, покрай брега на морето.  Но истина ли е това или просто легенда?

Според една от историите, през 30-те години на миналия век в двореца в Балчик живеела румънската принцеса Мария, която в морските води, край града отглеждала двойка тюлени. Един ден обаче принцесата решила да ги освободи. Така, вече свободни те стигнали до бреговете на Калъч кьой, където в скалните пещери намерили идеалното място да отгледат своето потомство. Последните открити останки от тях са намерени  през 1978 година, след което не са намирани никакви други доказателства за съществуването им.

Какво интересно можете да видите в село Тюленово

И така, научили малко от историята на село Тюленово, ние нямахме търпение да се разходим и да разгледаме това невероятно място, съчетание от прекрасна природа, необятна морска шир и множество природни забележителности.

Скалната арка

Едно от местата, което ни направи най-голямо впечатление беше Скалната арка, на брега на морето, която започва от сушата и се спуска като кей в сините морски води.  С изумление разбрахме, че този природен феномен е единствения по рода си в Европа. Друго подобно творение, наречено  Лазурният прозорец е имало на остров Гозо в Малта, което за съжаление се е срутило, през 2017 година.

Скалната арка
Автор: Azhda Redzheb

Скалната арка се е образувала от карстовия процес и могъщата сила на морската вода. Скалата е доста висока, а дъното покрай нея е осеяно с множество подводни скали. Този природен феномен е притегателно място за туристите, които не пропускат да запечатат в снимка, своето посещение. Същото направихме и ние, под светлината на жаркото слънце. Тук имаше и много фотографи, разпънали триножници и очакващи подходящата светлина, за да създадат перфектния кадър. Това, което научихме е, че Скалната арка е привличала и много катерачи, които повдигали нивото на адреналина си, надвиснали над стръмните скали. От 2020 година обаче, екоминистерството е обявило мястото за природна забележителност, поради което тук са забранени, както катеренето, така и къмпингуването и паленето на огън.

Тюленово - Арката. Другата гледна точка
Автор: Plamen Vukadinov

Скала Самотника

Разхождайки се по Скалната арка и опитвайки се да направим колкото се може повече снимки, видяхме една скала, която стоеше самотно, встрани от целия ансамбъл. Оказа се, че местните я наричат Скала Самотника. Всъщност жителите на Тюленово са измислили различни причудливи имена на всяка пещера и скала в района.  Най-интересните сред тях са „Дупката“, „Мартина“, „Киприя“ и други. Скалата Самотника се извисява над морската шир, като войник, сам на поста си, вперил поглед в хоризонта.  Тя е особено известна, сред любителите на скалното катерене, които при изкачването си върху нея, са оставили различни предмети.

Скала Самотника
Автор: Valeria Pandurska

Тюленовата пещера

Тук, край бреговете на Тюленово се намира и най-дългата подводна пещера в България.  Наречена е така, защото именно в нея, през 1978 година са открити останките от тюлена монарх, който по предположения е бил последния обитател на тази акватория.

Тюленовата пещера
Автор: Людмил Лозанов

Тюленовата пещера е дълга 107 метра и има няколко разклонения. В района има разбира се и много други подводни пещери, но те са много трудно достъпни.

Пиратите и красивата французойка

Много от приказните кътчета в България, които сме посетили, ни привличат не само с красивата си природа, но и с невероятните си истории и легенди. Такива не липсват разбира се и в село Тюленово. Един местен рибар ни разказа, че в миналото тук било развито пиратството. Но как? Та за пирати бяхме чели само в книгите и гледали по филмите….Капитан Хук, Джак Спароу, Черната брада и други. Останали смаяни нямахме търпение да чуем цялата история.  Оказа се, че местните пирати, кръстосвали района от Калъч кьой до румънската граница. В бурно време, те примамвали преминаващите кораби, като палели огньове на брега и играели хоро. Отдалече, в лошото време огънят приличал на премигващ фар, а морящите смятали, че това е фарът на нос Калиакра. Приближавайки до брега те разбивали корабите си в скалите, а местните пирати обирали плячката от тях.

Друга интересна история свързана с Тюленово

Друга интересна история, свързана със село Тюленово разказва как през 1898 година, край бреговете му  се развихрила голяма буря. Тогава преминаващия румънски кораб „Метеора“ се удря в скалите, край Тюленово  и засяда в тях. Жителите на селото се втурнали да спасяват и пътниците и екипажа. Трима души обаче не оцелели и загинали – един огняр, един сервитьор и една красива французойка, която била единствената жена на борда. В отчаянието си, тя се опитала да се спаси от потъващия кораб и скочила в морето. В ръката си държала чантичка, в която имало 2000 златни наполеона. Така французойката и богатството ѝ изчезнали в морето и никой не успял да ги намери.  Местният рибар ни разказа, че и до днес има хора, които се гмуркат, с надеждата да намерят чантичката с наполеоните, но без успех. А дали историята е истинска или е просто мит, това знае само морето.

Скок от скалите на Тюленово
Автор: Yordan Daka Boev

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии