Пещера Съева дупка и чудната й красота

Пещерите не са за всеки – те крият в себе си тайнствена красота, която само някои хора имат очи да видят. Тя е за любителите на природата, които искат да се потопят в недрата на Земята, защото чудните неща на повърхността ѝ не са им достатъчни. Природата в България е толкова богата и разнообразна. Знаете ли, че на територията на страната са открити и картирани над 5000 пещери, като много малка част от тях са отворени за посещение. Днес ще ви запозная с една от перлите в България – пещера Съева дупка.

пещера Съева дупка
Автор: Petar Ivanov

Къде се намира пещера Съева дупка и как да стигнете до нея?

Сгушена в Стара планина, Съевата дупка се намира в област Ловеч, на 2 км от село Брестница. Ако идвате от София, трябва да поемете по автомагистрала Хемус, като след Ябланица поемате по пътя за Ловеч. Щом навлезете в село Брестница ще видите информационна табела, която показва на къде е пътя за пещерата. След не повече от 4 км ще се озовете на широк паркинг, където да паркирате автомобила си. Покрай него има обособена и беседка, която туристите използват за кратък отдих или обяд сред природата. От паркинга до касата на пещерата има около 100 метра, така че ако търсите разходка, ще трябва да добавите още една дестинация към плана за деня. 

Табела към пещера Съева дупка
Автор: Anelia Georgieva Dzhurelova

Полезна информация.

Пещерата има входна такса, като за деца до 6 години входът е безплатен. Работното ѝ време е от април до септември – от 09:00 часа до 19:00 часа и от октомври до март – от 09:00 часа до 17:00 часа. Както във всяка друга пещера, така и тук температурата се различава от тази навън. В пещера Съева дупка се поддържа целогодишна температура между 7 и 11 градуса. Затова е добре да си вземете връхна дреха.

Какво представлява посещението.

Пещерата се слави като една от най-красивите в България и определено има защо. При посещение в пещерата обикновено се изчаква да се събере малка група, за да може да има придружител с вас по време на престоя. Началото започва с обрасъл в зеленина и мъхове вход, който буквално е изсечен във високите скали.

Входът на пещерата
Автор: Веселина Атанасова

Името на пещерата произлиза от историята за две овчарчета на име Съю и Сейо от съседното село, които по време на турското робство са се криели именно тук. Пещерата е с дължина 400 метра и се предполага, че е образувана преди повече от 3,5 милиона години. За пръв път в нея се провеждат проучвания през 1883 година, когато са намерени множество монети от времето на Римската империя, глинени съдове и посуда, както и кости от умрели животни.

Залите в пещера Съева дупка.

Пещерата се състои от 5 зали, всяка от които е отворена и може да бъде посетена. Нека разгледаме накратко пещерните зали по отделно.

Първата зала носи името Купена, което идва от сталакмита, намиращ се в нея, наподобяващ купа сено и с височина 3.5 метра.

зала Купена
Автор: Rozi Ivanova

Следващата залата е изпълнена с огромни скални блокове, които според експертите са се откъснали след земетресение в миналото. Именно заради тях, тя носи името Срутището. Интересното при нея е, че целият таван е покрит с нежни сталактити, които сякаш капят към вас. По размери не са големи – около 10-20 см, но както и на други места може да видите причудливи форми в някои от тях.

зала Срутището
Автор: Sergio Rojo

Третата зала, в която ще влезете е кръгла по форма и носи името Хармана. Тук ще имате възможност да видите отблизо нещо наистина масивно – огромен сталактон с диаметър 13 метра и височина 4.5 метра. Образуванието е изумително и е едно от най-интересните неща в пещерата. Освен сталактона, залата се слави и с невероятната си акустика, като дори преди време в нея са се провеждали концерти. Друга изключителна гледка са така наречените хеликтити, които представляват сталактити, но наклонени на една страна. Това се случва поради движението на въздушните потоци в пещерата. Сами ще забележите как капките, които се стичат от тавана, всъщност отиват настрани.

зала Хармана
Автор: Веселин Цолев

Преминаваме към зала номер четири – Белият замък. Тя е кръстена на големия бял сталактон, който прилича на средновековен замък. Освен него, в тази зала ще може да видите още множество интересни образувания, които въображението ви ще оприличи на най-различни причудливи форми и образи.

зала Белият замък
Автор: Sergio Rojo

Последната зала Космос също не отстъпва по изумителни образувания. Тук ще видите космическа ракета, Белоградчишките скали, Кремълските дворци, жабка и какво ли още не.

Какво друго може да видите близо до пещера Съева дупка?

В района се намира чудната екопътека „Искър-Панега“, по която може да оползотворите останалото време в разтоварваща разходка. В този край на България са и Крушунските водопади, Деветашка пещера, Ловешката крепост и други.

Когато бях малка, обожавах да посещавам различни пещери и да впускам в сила въображението си, което превръщаше всяко скално образувание в чудно създание или предмет. Посещението на Съевата дупка не трае повече от 30-40 минути, но невероятните форми, обагрени в различни нюанси ще наситят очите ви с много красота!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии