Крушунските водопади – феерия на водата

Крушунските водопади несъмнено са много любим туристически обект, който годишно се радва на изключително висока посещаемост. Това е така поради няколко причини. На първо място водопадите са изключително красиви и всеки, който ги посети се влюбва в невероятните гледки, които създава падащата, кристално чиста вода. Друг довод за високата посещаемост е фактът, че до тяхното начало се достига с автомобил. Също така маршрутът, по който ги обикаляте, представлява приятна еко пътека, която не ви натоварва. Дори напротив – зарежда ви с нови сили и енергия. Това прави мястото подходящо както за малки, така и за големи.

Начало на пътеката за Крушунските водопади
Автор: Ива Станкова

Как се стига до Крушунските водопади?

За да стигнете до приказното място трябва да поемете посока град Ловеч. След като подминете града, поемате по пътя за Левски и след около 35 км ще стигнете до най-близкото населено място до водопадите – село Крушуна. Пътят, по който се стига до Крушуна е сравнително добър. По време на пътуването ще забележите указателни табели, които имат за цел да улеснят туристите. Не след дълго ще пристигнете и до обособен паркинг с бариера. През нея се минава след заплащане на символична входна такса.

Бях посещавала мястото преди около 5 години, като тази година отново решихме да му се насладим и останахме приятно изненадани. Извесната природна забележителност е облаогродена със заведения, къщи за пренощуване и дори плувен басейн. Мястото е добре поддържано и входната такса определено си заслужава. Водопадите може да посетите по всяко време в годината. Според мен обаче е най-приятно през пролетта и ранното лято. Тогава ще може едновременно да се насладите на зелената гора, през която се преминава, както и да имате възможност да видите водопадите наистина пълноводни.

Крушунски водопад
Автор: Vaska Grudeva

Пътеката, през която се минава.

След като оставихме колата си и се насочихме към пътеката, пред нас се появиха две указателни табели – към Крушунските водопади и към Зеления водопад. Оказа се, че която и от табелите да последваме ще имаме възможност да разгледаме всички красоти, които предлага мястото. Все пак местни хора ни посъветваха да поемем направо, следвайки табелата за Крушунските водопади. През цялата разходка ще имате възможност да се полюбувате на редица водопади, водни каскади, рекички, изворчета както и множество зеленина, която моментално успокоява съзнанието. Преминахме цялата екопътека за около 1 час и половина, като доста често спирахме и се втренчвахме изумени от изяществото на природата.

Каскади в екопътека Крушунски водопади
Автор: Зорница Жеркова

Маршрутът представлява тръгване от ниска точка, изкачване към най-високата такава и отново слизане до изхода. Като цяло преходът е лек и много приятен. По време на разходката си ще имате възможност да посетите множество красиви водопади и пещери като: пещера „Водопада“, „Тайнствения водопад“, „Синия вир“ и „Зеления водопад“. Лъкатушещи се пътечки ви прекарват през живописната местност и ви дават възможност да се докоснете до безумно красиви природни творения.

Синия вир, Крушуна
Автор: Oksana Chery

Малко повече информация за Крушунските водопади.

Тези водопади са определени за най-голямата травертинова каскада на територията на страната ни. Попадат в източния край на Деветашкото плато в местност „Маарата“, което в буквален превод означава „пещера“. Местността е обявена за природен парк. Името ѝ идва от реката, от която се създават невероятните водни образувания – Маарата. Реката извира от пещера, намираща се в най-горната част на екопътеката.

Пещера в местност Маарата
Автор: Пламена Николова

Какво друго може да видите наблизо?

Ако решите да посетите водопадите, несъмнено ще ви посъветвам да си организирате така времето, че да имате възможност да видите поне още една забележителност в района. Може да се насладите на Крепостта в Ловеч, да посетите Деветашката пещера, пещера Проходна или пещера Съева дупка.

Крушунските водопади са още едно поредно доказателство, че на изключително малката територия на нашата Родина са събрани безброй невероятни природни забележителности. Посещението на това място ще ви зареди с чиста, позитивна енергия и ще ви помогне да се отърсите от забързаното градско ежедневие. А в комбинация със студените водни пръски, които ви освежават през целия път – изживяването е несравнимо.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии