Екопътека „Искър – Панега“ – чудо на природата

Въпреки леко захлаждащото се време навън, смятам, че това е може би е най-подходящият сезон за разходки сред природата и преминаването на различни екопътеки. Есента е изключително цветен сезон, природата се облича в красиви, пъстри нюанси, а температурите правят разходката приятна и прохладна. Днес ще ви разкажа за диво чудо, определяно като една от най-красивите екопътеки на територията на страната ни – Екопътека „Искър – Панега“. Маршрутът е лек, еднодневен и подходящ за семейства с малки деца, домашни любимци, както и възрастни хора.

Мост в геопарка край Луковит

Къде се намира Екопътека „Искър – Панега“?

Пътеката се намира само на 110 км от Столицата ни и на 2 км от град Луковит. До нея се стига по автомагистрала Хемус, посока Плевен-Русе. След като се отбиете от магистралата, пътуването ви продължава по добре поддържан път. Той ще ви отведе до село Златна Панега. Преди да продължим напред, бих искала да ви кажа, че тук може да посетите най-големия карстов извор в България – Глава Панега. От него извира и красивата река Златна Панега, която ще ви съпътства в преминатането ви през екопътеката. След като продължите по пътя, малко преди табелата за влизане в Луковит, ще видите широкия безплатен паркинг. Това е мястото, което е начало на нашето приключение. Мястото е създадено през 2006 година и смея да твърдя, че е доста добре поддържано. В началото има чешма, беседки, информационни табели, както и малка каравана, от която може да си закупите нещо за изпът.

Лодки на Екопътеката

Какво представлява Екопътека „Искър – Панега“?

Както ви казах, Екопътека „Искър – Панега“е доста лек и подходящ за неопитни туристи. Единственото място, което не трябва да ви отказва, е в самото начало – стръмно и хлъзгаво. Преминете ли през него ви очаква приятна, равнинна разходка сред дивата природа. Пътеката преминава покрай живописната река Златна Панега. Множество дървени мостчета и платформи, закрепени за скалите, ви позволяват да преминете изключително близо над реката.

Искър Панега

През целия маршрут има указателни табели, но се оглеждайте добре, защото някои от тях са „скрити“ и лесно може да се объркате, ако не сте внимателни. Природата тук е много разнообразна откъм растителност и животински видове. Тук гнездят над 128 вида птици, а 25 от тях са защитени и вписани в Червената книга на България. Впечатление ми направи изобилието от летящи, нежни пеперуди и водни кончета, които се заиграваха покрай реката.

Геопарк „Искър – Панега“

Пред очите ви ще се редуват редица чудни гледки, а благодарение на мостчетата, през които ви води маршрутът, минавате през тучни поляни, красиви меандри и чудновати геоложки образувания на над 100-120 милиона години. Хармонията на девствената природа, която цари тук, ще изпълни сетивата ви и ще ви зареди за дълго време с позитивна енергия и спокойствие.

мост край реката

По време на разходката си ще преминете през местността „Котлен“, входа на неблагоустроената пещера „Темната дупка“, както и ще имате възможност да си отдъхнете в голямото, обособено с маси, пейки и барбекю, пространство. Маршрутът предлага множество невероятни гледки и места за снимки, затова си заредете телефоните. След като направите почивката, може да поемете обратно към изхода. Общото време, за което ние преминахме през пътеката с бавен преход, както и достатъчно време за снимки и отдих, беше около 2-3 часа.

Още информация за парка.

Той включва в себе си Карлуковския карстов комплекс, както и ладшафтен парк Панега. На територията му са открити множество останки от римско светилище, както и плочки на бога на медицината Асклепий, бог Телесфор и богиня Хигия. Легендата, в която вярват местните хора, е че водата, която извира от Глава Панега, е лековита.


Какво друго може да видите наблизо?

Ако все пак ви остане време за още разходки или сте си отделили няколко дни за почивка, ви съветвам да посетите симпатичните каменни къщички край Карлуково, пещера Проходна, пещера „Съевата дупка“, както и Крушунските водопади.

Геопаркът е изключително преживяване в рамките на деня, което е подходящо за цялото семейство. Красивата заобикаляща ви природа, излъчва спокойствие и изпълва душата ви с красота. Насладете се на това приключение и го споделете с близките си.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bgСподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии