Ждрелото на река Ерма – приказната красота

Ждрелото на река Ерма е една от най-красивите природни забележителности в западна България. Това невероятно място се намира в най-източната част на планината Руй, в землището на село Ломница. Невероятните скални масиви, надвиснали над буйните води на река Ерма ще ви оставят безмълвни, пред това, което Природата сама е създала.  И ако още не сте решили къде да прекарате един от тези прекрасни есенни дни, то не му мислете много, а запалете колата и идете до там. Гарантирам ви, че ще прекарате един незабравим и изпълнен с много емоции ден.

Ждрелото на река Ерма
Автор: Alexѧnder MitOff Photography

Къде се намира ждрелото на река Ерма и какво знаем за него

Този природен феномен се намира на 3-4км от град Трън и на около 85 километра от град София. Той е с надморска височина от 650м, дължината му е около 2.8км и е разположено върху площ от 8.7ha. Ждрелото на река Ерма е част от защитената зона Руй. Обявено е за такава още през 1961 година, с цел да се запазят уникалните скални образувания. Именно поради тази причина в района на ждрелото са забранени лова и риболова, пашата на добитък и изкопаването на камъни.

защитената зона Руй
Автор: Delyana Georgieva

Историята на ждрелото е свързана с легенда, която разказва за невъзможната любов между двама влюбени. Момичето произлизало от богат и знатен род, докато момчето било от бедно селско семейство. Майчино проклятие превърнало двамата влюбени в две скали, извисяващи се от двете страни на реката. Така те завинаги останали близо един до друг, но така и не били заедно, а водите на реката вечно били пълноводни, от сълзите им.

Как се стига до ждрелото на река Ерма

Ако сте от София, то трябва да хванете пътя Перник – Брезник – Трън. От град Трън разстоянието до ждрелото е около 3км, като пътя до там е обозначен с табели. Малко след като излезете от града ще стигнете до паркинг, при който има обособен кът за почивка. За удобство на туристите там има поставени маси, пейки, беседки, детски люлки, както и барбекю. Там можете да оставите колата си и да поседнете за кратка почивка, преди да се впуснете в своето незабравимо пътешествие. От южната страна на ждрелото започва трънската екопътека. Те е дълга 13км, като теренът е предимно равен, но има и малко по-стръмни участъци. През повечето време се върви основно покрай реката. В началото пътят минава от лявата ѝ страна, а след това по един стар дървен мост се минава на отсрещния бряг.

стар дървен мост над река Ерма
Автор: Jeni Jekova

Още в самото начало на разходката си ще останете запленени от гледката, която се разкрива пред вас. В далечината ще видите двете огромни скали, надвесени над буйните води на реката, която е издълбала между тях живописен каньон. Не се колебайте да запечатате този пейзаж с фотоапарата или телефона си, за да покажете и на своите приятели това прекрасно място.

През тунела и по пътя за село Богойна

Пътят продължава нагоре по една много добре обособена стъпаловидна пътека, която води до още едно много интересно място от маршрута. Именно входа на прокопан в скалите тунел, който се намира под скалата Жилав камък. Този тунел, с дължина от 150м е прокопан от немците, по времето на Втората световна война. През него е трябвало да бъде изградена железопътна линия за теснолинейка, с която да се докарва оръжие за немските войници. Планът обаче така и не се е осъществил. 

Най-дългия пешеходен тунел до град Трън
Автор: Стефан Христов

Пътят си напред трябва да продължите именно през този тунел, като трябва да имате предвид, че вътре е доста тъмно, но пък и много прохладно, така че ще можете и да се разхладите, ако времето навън е много топло. След тунела, пътят продължава към село Богойна. Пътеката в този участък е равна и широка, като през цялото време следва коритото на реката. Не след дълго се стига и до самото село. Тук трябва да внимавате, за да не се объркате, защото вляво има черен път, който минава покрай един трафопост, а пътеката продължава направо, в посока село Банкя. След като влезете в село Богойна трябва да тръгнете по пътя наляво, за да излезете отново до реката. Там има построен метален мост, от другата страна на който има изграден рибарник. Не се колебайте да поседнете за почивка, за да ви нагостят с прясно уловена риба.

Прекрасните гледки, които разкрива околността

Ждрелото на река Ерма е едно от най-живописните места в нашата страна. Още в началото на маршрута пред вас ще се разкриват гледки, които ще ви оставят без дъх. Това, което Природата е сътворила тук, със сигурност няма къде другаде да видите. Най-красивата част от  това забележително място се намира на около 100м, след излизане от тунела, встрани от основната пътека. За да стигнете до него трябва да се оглеждате за табели, които се намират от ляво и обозначават необезопасената пътека, която води нататък.

Имайте предвид, че тя е доста стръмна и слиза до самото корито на реката. Стъпвайте внимателно и не бързайте, защото по склона има доста мокри листа и е хлъзгаво. Не след дълго ще се отзовете на брега на реката, над която има мостчета. Това е най-тясната част от ждрелото, но и най-красивата. Тя е дълга около 100 метра и е широка едва 5 метра. Именно на това място в продължение на векове река Ерма е прокопавала пътя си между скалите, като е образувала малки водопади и красиви карстови улеи. Преминавайки през мостчетата ще можете да достигнете още по-близо до тях, за да се потопите в магията на този невероятен природен феномен.

Но реката, със своите буйни води и водопади не са единствената прекрасна гледка тук. Вдигайки поглед нагоре ще останете смразени и удивени от вида на двете надвиснали над вас скали, които оформят ждрелото – Църквището и Жилав камък. 

Автор: Aleksandar Metodiev

Ако продължите по пътя напред ще се изкачите на върха на Църквището, където на самия връх на скалата има наблюдателна площадка, от където можете отвисоко да се насладите на прекрасната природа в този район. Тук вашето приключение завършва и е време да поемете по тъпя обратно към паркинга. Разбира се можете да продължите разходката си и да посетите и някое от другите интересни места в района.

панорамна площадка "Църквището"
Автор: Velislava Ivanova

Какви забележителности още има в околността

Ако не сте изморени и все още не ви се прибира, то можете да се разходите до скалния параклис Света Петка. Има какво да се види и в село Студен извор, където се намира музеят на киселото мляко. Открит през 2007 година той ежегодно събира много туристи от България и света, които искат да научат повече за този уникален и здравословен български продукт. По случай откриването му в град Трън се провежда и Празникът на киселото мляко, чиято програма предлага много фолклорни музика и танци и прочутия конкурс за есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“. Музеят се намира в центъра на селото, в двуетажна къща, като на първият етаж има обособена типична българска битова стая, а на втория етаж се помещават библиотеката и изложбената зала. Ако пък търсите спокойствие и откъсване от забързаното ежедневие, то ви препоръчваме да посетите село Парамун.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии