Скален параклис „Света Петка“ край град Трън

Днес ще ви предложа да се разходим до едно малко познато на мнозина място в нашата страна. Място, изпълнено с много истории и легенди, разказващи за Света Петка. Тя e българската светица, която е сътворила много чудеса и е помогнала на много вярващи. Едно от местата, където тя е живяла и е проповядвала вярата си е скален параклис „Света Петка“, край град Трън. Заслужава си да посетите, без значение дали търсите изцеление или просто искате да се разходите на чист въздух сред природата, в един от оставащите слънчеви есенни дни.

Скален параклис „Света Петка“
Автор: Мариана Генова

Къде се намира скален параклис „Света Петка“

Скалният параклис Света Петка се намира в една от крайните махали на град Трън или по-точно в квартал Баринци. За да стигнете до него трябва да прекосите целия град, като след това ще достигнете до малко площадче, където се намира църквата „Света Петка“. Малко преди последните къщи ще видите малък паркинг, където можете да оставите колата си. Оттам по една  алея от стъпала се стига до самия вход на параклиса. Той представлява малка пещера, в която има много икони и светини. Смята се, че именно там за няколко години е живяла Светицата.

алея от стъпала до самия вход на параклиса
Автор: Malinka Marinova

Каква е легендата за Света Петка

Света Петка е родена и израснала в заможно българско семейство в град Епиват в Турция. Още като малка тя била много състрадателна към по-бедните деца и често им подарявала дрехи и обувки. Когато навършила пълнолетие тя дарила цялото си имущество и започнала да пътува и да проповядва вярата си и да лекува хората. Това станало причина да бъде преследвана и гонена от неверниците. Така тя била принудена да се скрие в азиатската пустиня, където цели 40 години преживявала само на пост и молитва. Един ден Светицата получила видение, че трябва да се върне в родния си град и така и сторила.

Света Петка из нашите земи

Но гоненията срещу нея не престанали и тя била принудена често да търси ново убежище. Така Света Петка пътувала из Мизия Македония и Тракия, като най-голяма сигурност и подслон намерила в Търново. По-късно, в началото на 11-ти век пътят ѝ я отвел в Трън. Тя се заселила там и живяла в пещерата, където днес се намира параклиса. Тук тя е помагала на всички, които са идвали при нея и от сърце са вярвали, че тя ще ги излекува.

Един ден, докато седяла в пещерата и пекла питка, тя дочула, че войска неверници идват за нея. Много бързо светицата успяла да се скрие в една цепнатина в скалата, като в бързината оставила в камъка следи от едната си ръка и единия си крак. Когато войниците нахлули в пещерата не могли да я открият. Видели обаче тлеещата в огнището жарава и топлата питка, която била току-що изпечена. Единият от войниците решил да си отчупи залък от нея, но в момента, в който я докоснал тя се вкаменила. Така Света Петка успяла да се отърве от ръцете на неверниците и потеглила отново на път, в търсене на ново убежище. След няколко години, никому неизвестна тя умира в родния си град Епиват. 30 години по-късно, когато намират гроба и тленните ѝ останки, стари хора си спомнят за добрите ѝ дела и проповедите ѝ. Това става причина църквата да я канонизира като светица.

Скален параклис „Света Петка“ днес

И така, нека оставим историята и легендите, които разказват за Света Петка. Да се върнем в параклиса край град Трън, където тя е живяла, проповядвала вярата си и помагала на хората. Стигайки на края на града, ние оставихме колата си на паркинга. След това започнахме да се изкачваме по стъпалата, които водят към входа на храма. Тук е моментът да ви разкажа каква е била участта на това свято място през годините. След 9-ти Септември 1944 година параклисът е бил осквернен и ограбен. В годините след това е бил използван като обор, в който са се отглеждали кози. Години по-късно, в периода 1990 – 1994 година местните решават и възстановяват храма със собствени средства. Те изграждат наново фасадата му и стълбите, които водят до него.

входът на скален параклис Света Петка
Автор: Мариана Генова

Какво представлява самата пещера

Пространството вътре е доста малко, поради което в храма могат да влязат едва няколко души. Другите трябва търпеливо да изчакват реда си отвън. Първото нещо, което видяхме, когато прекрачихме прага на скален параклис „Света Петка“ бяха двата останали в скалата отпечатъка от ръката и крака на светицата, а също и каменната питка. От тавана на храма се стича вода, за която легендите разказват, че била лековита.  Скалната арка, разположена на североизток е мястото, където болни и вярващи носят и оставят дарове и се молят за здраве и изцерение.  Тук те палят свещи, за да се помолят на Света Петка.

болни и вярващи носят и оставят дарове и се молят за здраве и изцерение
Автор: Katq Sergieva

Според поверието всеки дошъл тук може да си пожелае нещо. Той трябва да допре ръката си до един от двата отпечатъка на българската светица или до каменната питка. Много от тези, които са го направили разказват, че молитвите им са били чути и, че Света Петка им е помогнала и ги е излекувала.

Скалният параклис Света Петка е отворен всеки ден. Така че ако сте свободни можете да отидете до там и през седмицата, когато може би няма да има толкова хора. Така спокойно ще можете да разгледате храма, да запалите свещичка и да се помолите на светицата да сбъдне най-съкровеното ви желание.

Гледка от високо

След като разгледахме параклиса и запалихме по една свещ за здраве ние продължихме нагоре по стълбите в скалата, които водят до върха на възвишението. Там от площадката над параклиса се разкриват чудни гледки към град Трън и околността.

гледки към град Трън и околността
Автор: Yordanka Dobrevska

На отсрещния хълм се оказа, че има още един малък храм на Света Троица, а от другата страна има няколко обора, в които местните прибират добитъка си, след паша. На площадката има пейки, на които можете да поседнете и на чист въздух да се полюбувате на тишината и спокойствието, които царят тук и на прекрасните пейзажи на заобикалящата ви природа.

Автор: Марияна Недялкова

Какво друго може да посетите наоколо

Около град Трън има още много интересни забележителностти – едно от тях е приказно красивото ждрело на река Ерма. Може също да посетите и музея на киселото мляко в село Студен извор. А ако разполагате с повечко време на пропускайте да видите село Парамун и Църквата “Св. Никола” в село Лялинци. Спокойствието и чистият въздух там ще ви отпуснат и ще ви помогнат да се оттърсите от натовареното ви ежедневие.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии