Стобски пирамиди в Рила

Днес искам да Ви разкажа за едно прекрасно място, което смело мога да нарека още едно от чудесата, сътворени от Природата у нас. Това са така наречените, Стобски пирамиди, превърнали се в любима дестинация, както заради лекия маршрут и невероятните гледки, които мястото разкрива към околността, така и заради уникалните скални образувания, с различни форми и цветове, създаващи усещането, че си попаднал в една причудлива каменна гора. Отдавна бяхме решили да отидем до това интересно и живописно място и най-накрая го направихме, в един слънчев съботен ден, преди няколко години, когато бяхме планували да посетим и Рилския манастир.

Как се стига до Стобски пирамиди

Стобските пирамиди се намират на около 100км от София, в западния дял на Рила планина, над село Стоб. До там се стига по магистрала Струма, в посока Кулата, като отправна точка е пътят за Рилския манастир. Ние тръгнахме рано сутринта, не само, за да избегнем големия трафик, но и за да имаме време да отидем до така наречените Стобски пирамиди, а след това и до Манастира. След малко повече от час, стигнахме до разклона за село Бобошево и оттам продължихме до отбивката за село Кочериново. След около 2км, отдясно на пътя видяхме и табелата за село Стоб.

гледка към село Стоб
Автор: Катя Симеонова

Стигнали там, карахме до площада, от където тръгнахме наляво към горната пътека, по която ни казаха, че можем да се изкачим до върха на пирамидите. Малко по-нагоре стигнахме до голям паркинг, където оставихме колата си.

Как са се образували стобските пирамиди

Преди да ви разкажа за нашата разходка до този невероятен природен феномен, искам да ви разкажа малко за това как са се образували те.

Стобски пирамиди
Автор: Мариана Генова

 Характерни за района, в който се намират Стобските пирамиди са големите земни прорязвания, причинени от климатичните условия. Водата, вятърът и температурните аномалии от векове са сред основните причини, които водят до промяна на релефа, а оттам и на формата и големината на пирамидите. Погледнати отдалече, те приличат на величествена каменна гора. Изградени са от пясъчници и конгломерати, които са обагрени в различни нюанси на жълто, кафяво и червено. Повечето от пирамидите са с конусовидна форма, но сред тях има и такива, приличащи на огромни каменни гъби. На височина те достигат до около 7 – 10 метра, което ги прави още по-внушителни и величествени.

Легенди за Стобските пирамиди

Както за повечето природни забележителности в България, така и за Стобските пирамиди се разказват различни легенди. Сред най-разпространените от тях са тези за трагична любов и неземна красота или за майчина клетва. Една от най-известните истории, разказвани из тези места е легендата за вкаменените сватове. Те дошли в село Стоб, за да вземат едно от местните момичета за невеста. Грозна ли е, хубава ли е те не знаели, защото по стар обичай тя носела було, които скривало лицето ѝ.

Стобски пирамиди от високо
Автор: Мариана Генова

Взели сватовете булката и тръгнали по обратния път и запели песен-молба към вятъра. С нея те го молели да подухне и да повдигне поне малко булото на невестата, за да я зърнат. Чул молбите им вятърът духнал силно, при което булото се отместило от лицето на момичето, а сватовете останали смаяни от нейната хубост. Виждайки хубавата девойка, кумът не се сдържал и се навел от коня си и я целунал. Ужасени от срама, сватовете и цялата церемония се превърнали в камък.

Стобските пирамиди

Но, нека да се върнем отново на големия паркинг, където оставихме колата си. От там тръгнахме по пътеката към тези Стобски пирамиди, следвайки табелите и маркировката. Преходът по нея до последната група пирамиди ни отне около 40 минути нормално ходене. И не, защото пътят е труден, а защото спирахме доста често, за да се насладим на заобикалящите ни гледки към Рила планина, към високите хълмове и към самите пирамиди. Освен  добре обозначена, пътеката е и почти равна, което я прави много подходяща за разходка. За удобство на туристите, отстрани на нея има и множество пейки и беседки. На тях човек може да поседне на чист въздух, да послуша песента на птиците или просто, за да си почине.

Гледката към прекрасните Стобски пирамиди

Малко след началото на прехода ни, на един малко по-стръмен участък от пътеката, вече можехме да видим и част от самите Стобски пирамиди, разпръснати на групи върху плато, от което се разкрива прекрасна панорама към цялата околност. Самите пирамиди са много на брой и са колкото различни, толкова и еднакви по форма. Удивително е човек да може да види и да се докосне до това, което Природата е сътворила, в продължение на хиляди години на това място.

Стобски пирамиди
Автор: Мариана Генова

Целият ансамбъл от фигури е разположен на няколко места, около които има големи пропасти, оградени с предпазни парапети, за по-голяма безопасност на посетителите. Въпреки това, към края на пътеката имаше и места, които бяха доста стръмни и опасни за преминаване. И за да видите всичко това, не е необходимо да сте планинар и да имате кой знае какво оборудване. Необходими са ви само желание, добро настроение, шише с вода и фотоапарат за хубави снимки. Какво повече му трябва на човек, за да прекара един прекрасен ден, сред природата?

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии