Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Рилският манастир „Свети Иван Рилски“ е едно от светите места, които никой българин не бива да пропуска. Включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, манастирът е една от най-известните забележителности в България, която привлича туристи и вярващи от цялата страна и от чужбина.

Автор: Pepi Bozevska

Разположен е в югозападната част на България, прегърнат от Рилска река, а историята му започва още през далечния X век с отшелника Св. Иван Рилски.

Щом стъпиш крак там на мига можеш да усетиш годините, десетилетията и вековете. Мисля, че тази вечност и това величие е една от причините хората да го ценят толкова много.

Рилски манастир
Автор: Valentina Nikolova

Какво може да видиш в Рилкият манастир

Той е уникален сам по себе си, архитектурата му е изключително впечатляваща. Като най-голям в България той се състои от 5 етажа, като над земята са четири от тях – подземният етаж приютява музея, който не бива да пропускаш – там можеш да видиш безброй старинни предмети, например икони, оръжия, монети, и да научиш повече за историята на това място, което има много да ти разкаже.

Най-известният експонат в музея е Рилският Кръст. Той представлява двустранно разпятие, което е създадено от брат Рафаел към края на 18-ти век. Изключително красиво и изящно, на него са изобразени 140 библейски сцени! Брат Рафаел, след дълги години работа по своето творение, дълги години пълни с треперенето над милиони детайли и непрестанно съзерцаване, е загубил зрението си. До ден днешен Рилският Кръст е боготворен и спира дъха на хиляди хора, които оценяват неговото съвършенство.

Автор: Александър Недев

О, не забравяй да надникнеш и в етнографския музей! Там можеш да видиш красиви народни носии, килими и работата на занаятчиите от района. Кой знае, и на теб може да ти се прииска да измайсториш нещо.

На мен любима ми беше църквата ‘Рождество Христово’. Фреските, които запълваха стените и тавана, са истинска магия. Самият Захари Зограф е творил там.

Манастирът дава подслон на видни личности като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски.

По-късно той дава убежище на българските революционери и герои. Там са се подслонявали самия Васил Левски, Пейо Яворов, Гоце Делчев и още много други.

Не е само това – библиотеката на манастира е дом на повече от 30 000 книги и документи, както и безценни ръкописи.

А ако ти остане време (ако не, когато се върнеш) отиди и виж пещерата, където св. Иван Рилски е живял. В нея той прекарва 7 години от живота си! Малко преди нея, на път за там, ще видиш и църквата, където е погребан. Нека ти разкажа за една легенда. Тя твърди, че всеки, който може да се провре през дупката в края на пещерата, е безгрешен. Това не е кой знае колко трудно начинание – дупката е достатъчно широка, затова повечето посетители си тръгват изключително щастливи и легендата и до днес се разказва!

Автор: Огнян Немски

Въпреки че минава през много бедствия, през 19-ти век дори и гори, манастирът винаги се издига от пепелта и заема отново своята величествена стойка с помощта на даренията и усърдната работа на добри хора. След опустошителния пожар помощта и обединението на българите помагат да се започне строителството веднага след пожара и новите постройки са напълно готови през 1860-та.

През 1983-та получаваме честта Рилският манастир да бъде включен към списъка на ЮНЕСКО за културно-исторически забележителности със световно значение. Той е също така част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

След един дълъг и емоционален ден знам какво точно ти трябва! Атрактивна механа, топла атмосфера и най-вкусната кухня!

Съвсем наблизо се намира механа Кентавъра и кипи от живот. Примамва всички с аромата, който я обгражда, и трябва да призная, че когато пътувам, съм по-гладна от всякога. Пробвай някой от традиционните местни специалитети и се наслади на уютния декор.

Манастирът отваря врати всеки ден в 8 часа сутринта и затваря в 6 (перфектното време за студена напитка и обилна вечеря!). Аз прекарах часове там, знам, че и ти като мен няма да искаш да си тръгнеш.

О, а ако се чудиш как се стига до там, не е много трудно. Ако пътуваш с кола по магистрала ‘Струма’ си отваряй очите за табели към град Кочериново. А ако ще ходиш с автобус, не се притеснявай, автобуси от София тръгват около 10 часа сутринта всеки ден от гара Овча Купел. В случай, че искаш да отидеш по-рано, от Благоевград има най-много транспорт и възможности за различни часове.

Рилският Манастир е едно от любимите ми места в нашата скъпа България, едно от най-богатите на история и магия, които трябва силно да ценим. Препоръчвам ти горещо да отидеш, струва си пътя и преживяването ще остане задълго с теб. Не забравяй да запомниш какво те е впечатлило най-много, за да споделиш след това, вземи камерата си, може би семейство и приятел и хайде, време е!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии