Ротондата Свети Георги в гр. София

В сърцето на София се намира ротондата ‘Свети Великомъченик Георги Победоносец’. Той е православен храм, който често остава в сянката на ‘Св. Александър Невски’, но трябва да бъде задължителна стъпка в обиколката ви на столицата. Тя изглежда не съвсем на място, но същевременно като приказна находка, заобиколена от модерни улици и сгради. Изненада ни, защото бяхме чували малко за нея и не очаквахме да ни впечатли така.

Ротондата Свети Георги в гр. София
Автор: Delyana Georgieva

История на ротондата Свети Георги

Църквата е всъщност най-старият паметник в столицата, построена още в разцвета на Сердика през IV-ти век. Именно оттогава идва фразата ‘Сердика- моят Рим’, която е приписвана на император Константин Велики, защото той често отсядал там. Още по време на строителството е било ясно, че сградата ще играе важна роля и така и става. След като християнството бива разрешено в Римската империя, ротондата е била център на покръстванията. По времето на Юстиниан Велики официално е превърната в църква. Предполага се, че там по-късно са се провеждали различни обществени събрания и заседания на вселенския събор.

Тя носи името Св. Георги още от тогава и в нея са се пазили различни мощи – например тези на Св. Иван Рилски, които обаче са откраднати от унгарците. Била спирка на още много, преди те да стигнат официалните си места. Мощите на Иван Рилски са останали там отново за известно време, преди да бъдат занесени и изложени в Рилския манастир.

През Османското робство ротондата е превърната в джамия, а след освобождението за известно време съдбата и е неясна. През 1915-та започва да се реставрира и пълният процес отнема повече от 60 години. През 1980-та най-накрая е завършена и е същата и до днес.

Ротонда София
Автор: Angel Lazarov

Архитектура и особености

Ротондата Свети Георги е формата, в която е построен храма – това представлява кръгообразна сграда, най-често с купол по средата. Този вид постройка е смятана за най-висшата от християните през Средновековието и е трябвало да е най-висока сред другите църкви. ‘Св. Георги’ е висока 14 метра и широка 10. Олтарът е във формата на квадрат, повечето прозорци са издължени, а главният вход е на западната страна. Тя неслучайно се намира съвсем близо до разкопките на Сердика. Била е част от имперския комплекс от III-IV-ти век, разположен наоколо и. Канализацията и е запазена и не само – може да се види още, че сградата е била отоплявана с така наречената система ‘хипокауст’, която се състои от плочки под подовата настилка, специално направени и построени така, че между тях да може свободно да минава топъл въздух от запалени за целта пещи.

Стенописи запълват стените и, като те са наслоени и датират от различни епохи – от античността до XVI век. Разгледахме ги всички, като третият и четвъртият бяха най-добре запазени – третият се отнася към края на XI век, а четвъртият към XIV, последните години на Второто Българско царство. Античният слой се оказа почти изцяло изчезнал, само един малък фрагмент оцелял във времето. Научихме, че макар и всички стенописи да са от еднаква важност, вторият е най-оценяван, защото е първият такъв, запазен от Средновековието.

И още нещо интересно

На различни места можеше да се видят гръцки избледнели надписи, а при реставрацията през 1915-та е съборено и разрушено всичко, добавено при нейното превръщане в джамия – именно под джамийската мазилка се разкриват впечатляващите различни слоеве и надписи, оцелели през вековете. Ротондата е изучавана и изследвана подобаващо, за да се разбере каква точно е била ролята и. При реставрацията не е променяна и се внимава да изглежда възможно най-близко до това, което е била към края на Античността и през Средновековието, защото искат тя да има възможно най-автентичен вид.

Таванът беше толкова висок, че ти се завива свят – големината на помещението отвътре е някак шокираща. Любимо ни беше изображението на Исус Христос върху купола, заобиколен от ангели и пророци. Във всяко едно изображение се забелязваше майсторството на българските художници и стенописци, поколения от тях, все такъв непоколебим талант.

Как се стига до ротондата Свети Георги

Стигнахме до нея изключително лесно – в голям град предимството е, че винаги има кого да попиташ и навигацията на телефона винаги работи безупречно, или поне се опитва. ‘Свети Георги’ се намира в центъра на София, близо до всички останали главни забележителности, което го прави удобен за намиране и посещаване, ако сте си отделили няколко дни да разгледате града. Можете да вземете метрото и в зависимост къде сте отседнали трябва да прецените коя линия, след което слезте на Сердика – ротондата е само на 3 минути пеша от метростанцията.

Храмът е действащ, така че можете да отидете на служба или просто да го разгледате в часовете за посетители, които са всеки ден от 11 до 17 часа, като входът е свободен за всеки. Изключително интересно е богослужението, което се извършва там, защото то се прави на църковнославянски, а начинът на изпълнение на песнопенията е известен още като византийска музика – всичко това в днешно време се среща в малко храмове. Когато ние отидохме не случихме служба, но бихме се върнали с удоволствие отново, за да посетим една. Имаше туристи, но не беше препълнено, което беше голям плюс за нас.

Свети Георги София
Автор: Tania Encheva

Какво още можем да видим

Пеша от храмът можете да се спуснете да видите още доста от забележителностите на София, както споменахме и по-горе. Разбира се, посетихме и Невски, защото дори и да не го виждахме за първи път, знаехме, че той ще е все така забележителен, а и е все пак една от иконите на големия град. Прекарахме няколко часа в Националната Художествена Галерия, където видяхме творчеството на доста обичани български художници, както и картини на други европейски майстори. Имаше дори изложби с изкуство от Азия и Африка. Препоръчваме горещо, ако имате време, да отидете да я разгледате, защото тя е дом на истински красиви съкровища. А ако сте любители на изкуството, изобщо не се колебайте.

Ротондата Св. Георги наистина често остава забравена, в сянка на другите приказни храмове в столицата, но тя притежава своя собствена сила и мистика, и една хилядолетна история, невероятно запазена в нейната форма и зад нейните стени. Тя гордо изпълнява своята роля, приютява вярващите, и същевременно е гореща точка в туризма на София, отворена за всеки, който желае да и отдели подобаващото време. В нея има следа от всичките ни велики крале, времена, падения и победи. Не много места могат да се похвалят с това – те са истинските и вечни символи на България.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии