Катедрала „Свети Александър Невски“

В сърцето на София се намира величествената катедрала „Свети Александър Невски“. Тя привлича хора от цяла България и от чужбина. Всеки по един или друг начин си намира пътя до нея,
щом посещава нашата столица. Ще ви посъветваме кога е най-добре да отидете и какво още би ви се усладило в района.

История на катедралата „Свети Александър Невски“

Православният храм „Свети Александър Невски“ е построен в периода между 1882-ра до 1912-та година. Официално е обявен за паметник на културата през 1955-та. Той е създаден в чест на руския император Александър II – ‘Царят Освободител’, на самата борба за Освобождение и всички загинали в
нея. Армията на императора освобождава България от османското владичество. Александър Невски, на когото е наименуван паметника, е велик княз, живял няколко века по-рано и след смъртта си обявен за светец, покровител на императора и на руската войска.
Паметникът е построен с даренията на народа.

Катедрала "Свети Александър Невски"
Автор: Marieta Ivanova

Първият камък е положен тържествено на 3-ти март 1882-ра.

Цялостният строеж започва доста след това, а осветяването на готовия храм също
се случва години по-късно от завършването му. Дългоочакваното откриване е през 1924-та, превръща се в голямо събитие и се чества цели три дни.Малко след това, по време на Втората световна война, храмът понася тежки повреди, в следствие на бомбардировките. Правителството дава 30 милиона, за да го реставрира.

В днешно време Невски е в ръцете на Светия синод на Българската православна църква.

Катедрала "Свети Александър Невски"
Автор: Vladislav Terziiski


За строежа Русия е извикана на помощ. Български, руски и чешки иконописци работят рамо до рамо по декорирането на църквата. Тя е направена изключително впечатляващо, истински шедьовър на архитектурата. В основата е вградена кутия с написани върху нея имената на членовете на тогавашното правителство и причините за това защо те са решили да построят катедралата.
Площта на Невски е малко повече от 3000 квадратни метра и вътре могат да се поберат 5000 души. Моделът е от Нео-византийски тип, разделен на три вътрешни части. Отвън е направен с бели врачански камъни, италиански мрамор, алабастър, както и доста екзотични материали. Акцентът на сградата е проектиран да пада върху главния купол и камбанарията в него.

Биенето на камбаната там се чува в рамките на цели 30 километра!

Вдъхновението за доста от забележителните черти на катедралата идва от други храмове в страната и от старата българска архитектура.

Катедрала "Свети Александър Невски"
Автор: Ilian Georgiev


Първият звън на камбаните трогва гражданите, тъй като звънти точно след славната победа на българската войска през 1913-та. Години наред, и до ден днешен, катедралата е едно от
главните ценени места на България. Място където народът се събира както в трудни мигове, така и в обикновени дни.

Историята на паметника е свързана и с доста спорове и несъгласия, като повечето от тези проблеми идват именно от избраното за него име. Доста хора не са съгласни, че руска личност трябва да носи тази чест, а други наблягат на ролята на тази личност за нашата държава. Спорът е дали тази катедрала, която играе толкова главна роля в българската църква трябва да носи чуждо име. Има много аргументи против и за това и в повечето случаи опира до индивидуално мнение.
Днес можем да видим част от мощите на Александър Невски на храма – патриарх Максим ги дарява по време на своето посещение през 1998-ма година.
Храмът се намира на изключително централно място, лесно за достигане. В летните горещини може да е малко по-неприятно, ако ви се налага да ходите до там пеша, но вътре е прохладно.

Катедрала "Свети Александър Невски"
Автор: Добромир Райнов

Как да стигнето до храм „Свети Александър Невски“?

Градски транспорт има достъпен от всички краища на София, под формата на метро, автобуси, трамвай. А около булевард ‘Витошка’, който е съвсем наблизо, има доста уютни хотели на сравнително достъпни цени, ако бихте предпочели да отседнете в сърцето на столицата.
Надникнете и в кокетните магазинчета, докато се разхождате по булеварда!
Ако искате да избегнете туристическия сезон и все пак времето да ви позволява да се насладите на всичко наоколо, то отидете през пролетта или през есента. През зимата обаче, ако все пак си я изберете и сте късметлии, ще видите храма покрит със сняг – изключително красива гледка!

Катедрала "Свети Александър Невски"
Автор: Добромир Райнов

Какво може да видите наоколо?

В района се намират още църквата ‘Свети София’, ротондата ‘Свети Георги‘, Софийския Университет ‘Св. Климент Охридски’, сградата на Народното събрание, руската църква ‘Свети Николай’. По-нататък
ще стигнете и до Царският дворец, Националната художествена галерия и разкопките ‘Сердика’. На една ръка разстояние имате безброй барове, кафета, ресторанти, всичко, което можете да си пожелаете или ви се прииска. Можете да намерите оживени места, а ако се спуснете по по-малките улички ще видите по-спокойни такива, каквото ви е от вкуса ви.
Независимо дали сте от София или планирате да посетите, дайте поне малко от времето си за това велико съкровище, което, веднъж щом свикнем с него, забравяме да оценяваме подобаващо. Можем да завършим с един впечатляващ факт – “ Свети Александър Невски“ в момента е втората по-големина православна катедрала на Балканите!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии