Кръстова гора – нестихващата сила на вярата

Есента е прекрасен сезон за разходка сред природата. Палитрата от цветове, която ни предлага околната среда е толкова красива, че ни кара да забравим всички проблеми и да се впуснем в поход към красиви дестинации. Днес ще ви отведа на едно магично място, притежаващо изключителна притегателна сила, която всеки посетител усеща и дълго не може да забрави. Мястото е обвито в редица легенди и вярвания, които остават неразгадани и до днес. Ще се пренесем в Кръстова гора и манастир „Света Троица“.

Манастирът и параклисите в Кръстова гора
Автор: Simeon Pavlov

Къде се намира Кръстова гора и как да стигнем до нея?

Свещеното място е позиционирано над планинското село Борово в Средните Родопи. Местността се нарича Кръстова гора, а манастирът е на 1545 метра надморска височина. Кръстова гора се намира на 46 км от Асеновград и до нея може да достигнете като поемете по живописния път Асеновград-Смолян. След около 30 км вляво от пътя ще видите табела към мястото. От там следва асфалтиран път, който продължава да редува завои и прави участъци. На някои места завоите са доста остри, така че ви съветвам да карате с повишено внимание.

По време на пътуването си ще преминете през китното село Югово, след което ще стигнете Борово и отбивката за Кръстова гора. Следвайки пътя, ще се озовете до висока арка и бариера. Може да изберете дали да оставите автомобила си тук и да си направите приятна разходка или да преминете входа с кола. И в двата случая има достатъчно места за паркиране. Ние предпочетохме да се разходим и да дадем възможност на чудноватата атмосфера да ни завладее.

Кръстова гора
Автор: Svetleto Milianova Mihailova

Какво представлява мястото?

Кръстова гора е обширен, добре поддържан комплекс, който се състои от няколко параклиса и места за нощувка. Щом преминахме входната арка първо достигнахме до църква „Покров Пресвета Богородица“, която побързахме да посетим. След това потеглихме по дълга каменна алея със стълби, която води до известния метален кръст, който е бил подарен от цар Борис III. Алеята е красива и изградена в старата гора. Покрай нея има изградени няколко малки параклиса. Те са посветени на 12-те апостола.

малки параклиси
Автор: Владимир Тодоров

Щом изкачите алеята ще стигнете до манастир „Света Троица“, който е сред най-почитаните места в България. Непосредствено до него е поставен и металният кръст с внушителните си 99 килограма. За него се смята, че има силна, чудодейна сила и притежава способността да лекува дори неизлечимо болните.

До църквата има изградено и свещено аязмо, от което тече лековита вода. Освен параклиси и църкви, Кръстова гора разполага с много широка поляна. На нея може да се отпуснете и да се насладите спокойно на прекрасното преживяване.

свещено аязмо
Автор: Евдокия Иванова

Из легендите за Кръстова гора.

Една от основните легенди, според която мястото притежава несравнима сила, е тази, че именно тук е била заровена част от Христовия кръст. Историите за мястото са много и всяка от тях разказва за различни чудеса. Най-познатата обаче е тази за Йордан Дрянков, който бил от село Ковачевица. Той бил посветен на Господ и много често получавал различни видения. Но за едно определено такова, което му се явило след пренощуване на Кръстов връх, решил да уведоми цар Борис III. На Йордан му се привидяла историята на свещеното място, а именно че някога на върха имало параклис, който криел в себе си малка част от кръста, на който бил разпнат Исус.

Преди това парчето от кръста се пазело в султанската съкровищница в Истанбул, но руският цар силно желаел да притежава това парче. Изпратил богати дарове на султана, като в замяна поискал само да му прати парчето кръст. Султанът се съгласил и дал на руските пратеници свещеното парче, а те тръгнали обратно по своя път. Щом узнала за стореното обаче, султанската майка веднага казала на сина си да върне кръста, защото той крепял неговата власт и сила. Управникът се доверил на майчиния съвет и пуснал поданици след руските пратеници.

Но щом руснаците разбрали, че са преследвани, бързо сменили маршрута си и потеглили към Средните Родопи. Стигнали и до манастира на Кръстов връх, където предали свещения кръст на монасите, които от своя страна го скрили толкова добре, че турците не го открили дори след като нападнали и разрушили до основи манастира. Видението на момчето гласяло още, че на мястото трябва да бъде поставен голям метален кръст.

метален кръст в Кръстова гора
Автор: Павлин С. Георгиев

И още нещо любопитно

Освен от цар Борис III чудната история била чута и от подполковник Величков, който пък от своя страна споделил, че на него Бог му казал как трябва да изглежда кръста. И така двамата решили да изработят 66-килограмов кръст (удвоената Христова възраст), който през 1936 г. е поставен на Кръстовия връх. По време на церемонията върху металното менче, пълно със светена вода, кацнало бяло гълъбче, за което Йордан казал, че може да отведе хората до аязмото на стария манастир. Последвали птицата, която ги завела до скала, под която рукнала вода. Там също може да видите метален кръст и малък параклис. За съжаление, поставеният от цар Борис III кръст, изчезва след няколко години, а след месеци е намерен захвърлен в гората. Поставен е  в новоизградения храм, а на старото му място е изграден нов кръст с тегло от 99 килограма, който стои и до днес.

Новият кръст с тегло от 99 килограма
Автор: Евдокия Иванова

Какво друго може да видите наблизо?

Други интересни дестинации, които може да посетите наблизо са Караджов камък, Белинташ, водопад Гюрбенджията, хижа Марциганица, както и много други.

Кръстова гора е чудно място, което крие чудни тайни, около които витаят множество неясноти. То е признато от мнозина вярващи и всеки ден е посещавано от много хора. Всяка година на Кръстов ден хиляди хора идват тук, за да се помолят за изцеление, здраве и благополучие.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии