Белинташ – част от българската мистика

Всички знаем, че България е изключително древна страна, която има много богата история и пъстро минало. Много са мистериите, които и до ден днешен остават пълна загадка дори и за най-добрите учени и най-напредналите технологии. Днес ще ви разкажа за една от българските загадки, сгушена в Средните Родопи – Белинташ .

Гледка от светилището
Автор: Anna Koleva Kadirova

Какво представлява Белинташ?

В буквален превод наименовението Белинташ означава „белият камък“, а данните сочат, че това е тракийско светилище, посветено на бог Сабазий, което е било действащо в периода от V хил.пр.Хр. до I хил.пр.Хр. Мястото представлява каменно плато, което се е разстелило върху много стръмен рид на надморска височина над 1200 метра. Площадката е с размери около 300 метра.

Разходка из Родопи
Автор: Tanq Gafarova

Как да стигнете до светилището?

Белинташ се намира на 30 км югоизточно от Асеновгргад. След като стигнете село Врата и следвайки указателните табели, ще се озовете на зелена поляна, която представлява удобен, импровизиран паркинг. Оставете колата си там и отново, следвайки табелите ще поемете по приятна, полегата пътечка към светилището. Преходът е дълъг около 1 км и е много лек. Минавате през тучна, зелена гора, която ще ви спаси от жаркото слънце. По средата на пътя ще минете покрай новоизградена църква, която обикновено е заключена. Не след дълго пред вас ще се открие стръмна скала, на която има изградени метални стълби с парапет, за да може да се изкачите. Щом го направите, ще стъпите на мистериозния камък.

Белинташ
Автор: Jivko Konstantinov

Площадката е нетипично равна и гладка, като цялата е покрита с множество издълбани улеи, стъпала и ниши. Характерни за мястото са съвършенно правилните кръгли форми на издълбаните щерни (резервоари), които са се използвали за древни религиозни ритуали, пророкувания и жертвоприношения. Щерните винаги са пълни с вода и до сега не са били виждани празни.

Разходка до Белинташ
Автор: Anna Koleva Kadirova

Една от легендите разказва, че древните тракийци вярвали, че ако се потопят във водите им, в някой от дните, в които Слънцето и Луната се отразяват в повърхността им, имали възможност да се свържат с Космоса, както и да придобият начувана сила. Както ви казах, смята се, че това е единственото в България светилище, посветено на тракийския бог Сабазий. В южната част на платото може да забележите много ясно издълбан профил на човек. Смята се, че това е ликът на бог Сабазий, който тракийското племе Беси е почитало. Много малко вероятно е този феномен да е дело на природата, а по-скоро на човешка ръка. Историята разказва, че той е издълбан тук, за да пази свещеното място от недоброжелатели и иманяри.

Родопи
Автор: Jivko Konstantinov

Още мистични истории около Белинташ.

Непознатото и до днес място е тема за много чудновати истории и теории, които се опитват да обяснят произхода му. Една от тях разказва, че всъщност Белинташ е древна карта, която чрез множеството улеи, ями и щерни, изобразява звездното небе и съзвездията. Друга още по-невероятна легенда твърди, че това е изключително древна площадка, на която в миналото са кацали извънземни кораби. А всички ниши по нея съставят координатна мрежа, която служила за ориентир на пилотите. Може да чуете, че тук е прословутото място, на което е акустирал Ноевият ковчег и много, много други. Факт е, че мястото е наситено с много специфична енергия. Местните хора неведнъж са сигнализирали за мистични явления именно в тази област и никой от тях не смее да стъпи там по тъмно.

Родопа планина
Автор: Anna Koleva Kadirova

Най-известната история разказва, че мястото е част от прочутия свещен родопски триъгълник, който включва в себе си Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора. И за трите места се казва, че са били тракийски светилища, които са наситени с изключително силна енергия. Смята се, че тези места отразват вярванията на нашите предци. Кръстова гора отразявала божествената сила, Караджов камък – света на мъртвите, а Белинташ се е свързвал със света на живите. Последната плашеща история за светилището е свързана с думи на прочутата ни пророчица баба Ванга. Нейното пророчество за мистичното място е, че светилището ще разкрие своите тайни, едва когато вземе и осмата си жертва. До момента на Белинташ са загинали 5 човека, които са били покосени от мълния.

Сърце от Белинташ
Автор: Tanq Gafarova

Какво друго да посетите?

Силно ви препоръчвам да посетите и трите елемента от свещения родопски триъгълник. Сами по себе си те всички са уникални и има с какво да ви дарят. До тях може да стигнете както с кола, така и да си направите един разтоварващ преход пеша. Всяко едно от тях е заредено с много наситена енергия и обвито в мистериозност, които неизменно ще усетите, щом ги посетите.

Разходка до Караджов камък
Автор: Liliq Angelova

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии