Килифаревски манастир „Рождество Богородично“

България е страна с богата история, но освен всичко е известна с множеството си старинни и исторически важни православни манастири. Те пазят в себе си нашата култура, значими събития и вярата на българския народ. Днес ще ви отведа до един от многото красиви български манастири, който през годините е бил важен културен и духовен център – Килифаревски манастир „Рождество Богородично“.

Килифаревски манастир „Рождество Богородично“
Автор: Надя Качова

Къде се намира Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ и как да стигнете до него?

Разположението на манастира е изключително удобно за посещение, като той се намира само на 13 км от красивия град Велико Търново. Тръгвате посока Килифарево и на кръговото кръстовище завивате наляво. Самият път не минава през населеното място, но то е вашият ориентир. В случай, че не успеете да се ориентирате на това кръстовище, малко по-надолу отново вляво има отбивка към манастира. След като поемете по отбивката, пътят ще ви отведе до удобно място, на което да оставите автомобила си. От тук приключението към старинните порти на манастира продължавате пеш. В случай, че използвате първата отбивка – пътят ви води директно пред манастира. Ако завиете на втората такава ще преминете пеш по импровизиран мост, направен от бетонни тръби. Той ще ви преведе над бистрите води на река Белица.

Какво представлява Килифаревски манастир и малко информация за него.

Намиращ се в тих и спокоен район, манастирът е обвит в спокойствието на природата, а около него ще се нагледате само на красиви зелени гледки.

Килифаревски манастир
Автор: Margarita Parlamova-Bizerova

Постройката е опасана от красив двор, който прави впечатление с това, че е много добре поддържан и озеленен. В средата на дворното пространство се издига и самата църква „Свети Димитър“. 

църквата „Свети Димитър“
Автор: Бояна Вълева

Манастирът води началото си по време на българския цар Иван Александър, като първоначално се е издигал по-нагоре над хълма. С времето той се е превърнал в значимо място за българската история. Обитаван е от не един виден духовник като патриарх Евтимий Търновски, свети Киприян и други. По време на турското робство съдбата на манастира е сходна с тази на много други български църкви – той е бил разрушен. Несломимата вяра на българите обаче им дава сила и през 1718 година отново е бил издигнат на сегашното си място. Трагичната му съдба не спира до тук – по време на кърджалийските нашествие през XVIII век той отново е разрушен.

По-късно през 1840 година известният майстор и възрожденски строител Колю Фичето му вдъхва нов живот, като го построява отново в настоящия му вид. Архитектурата и цялостния вид на постройката са изключително красиви. Впечатляващите икони и позлатеният иконостас са изработени от видни тревненски майстори и зографи.

В църквата „Свети Димитър“
Автор: Mariyana Miteva

Какво друго може да видите наоколо?

Около Килифаревския манастир се намират множество интересни дестинации като красивият мост на Колю Фичето, който преминава над река Белица в град Дебелец, Къпиновския манастир и водопадът, Плаковският манастир, както и град Велико Търново, който сам по себе си е богат на исторически важни и интересни места.

Районът е толкова силно наситен с чудни места и природни забележителности, че трудно ще изберете само една или две, които да посетите. Спокойно може да отделите няколко дни за семейна почивка в района, като всеки ден ще бъде възможност да покорите нова дестинация, която ще напълни очите ви с красота.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии