Екопътека Невястата с прекрасните гледки

Всички обичаме да сме сред природата – някои повече, а други по-малко. Невинаги имаме достатъчно време и енергия, които да отделим за дълги преходи или далечни пътувания. Понякога имаме нужда просто да избягаме за кратко от стандартното, натоварено ежедневие и да се потопим в спокойствието на планината. Точно на такова място искам да ви заведа днес. Описвана неведнъж като родопска магия, екопътека Невястата е страхотен избор за хора, които искат да направят кратка разходка сред природата, за начинаещи, за деца и за възрастни хора.

Екопътека Невястата
Автор: Рая Шамаранова


Къде се намира пътеката и как да стигнете до нея?

Невястата се намира по средата на живописния път между Смолян и Пампорово. Независимо от коя посока идвате, няма как да пропуснете указателните табели към пътеката и към храм „Свети Панталеймон“. Щом поемете по отбивката, не след дълго ще стигнете до широк безплатен паркинг и ще видите арката, която води към манастира. От тук водят началото си три интересни дестинации: екопътека Невястата, манастир „Свети Панталеймон“ и крепост Калето. Вие ще решите дали да посетите и трите или да спестите силите си и да се насладите само на една от тях.

Табела Екопътека Невястата
Автор: Daniel Photography

Повече информация за маршрута.

Екопътека Невястата води началото си от най-дясната пътека, която започва с дървена рамка. Накратко за пътеката ще ви кажа, че тя е изключително лека и преминава по равнинен горски път.

Природа Родопа планина
Автор Иван Трифонов

Дължината и е приблизително 900 метра и като време за преминаване са ви необходими около 60 минути общо в двете посоки. Оставете си малко време за почивка и красиви снимки пред невероятните панорами, които открива пред туристите маршрутът. Преди да тръгнете се заредете с прясна вода, защото по пътя няма чешми.  Още в самото начало ще се гмурнете в гъста и прохладна гора, която ще ви заплени с аромат на борове и зеленина.

Природа Родопа планина

Бих описала преминаването през нея като отмора и почивка, която ви откъсва за кратко от стресираното ежедневие. Интересното по пътя е, че може да видите изключителни растителни, а ако имате късмет и животински видове.

Допълнителна информация за екопътека Невястата

Също така ще срещнете доста информационни табели, които описват пред вас живота, който вирее наоколо. Няколко красиви дървени беседки ще ви дадат подслон и място за почивка. Не бързайте – маршрутът е достатъчно кратък, за да имате достатъчно време да се насладите на заобикалящата ви среда. Указателни табели ще ви отведат до две панорамни площадки – Невероятна и Красива. Краят на екопътеката води до изключително висока скала, наречена Невястата.

 скала Невястата
Автор: Valeria Pandurska

Всички панорамни площадки разкриват живописни гледки към град Смолян, които няма да може да обходите с погледа си. За любителите на височини и екстремни спортове тук има още една изненада – височинен алпийски тролей, през който може да преминете, ако ви стиска. Чрез него се спускате от най-високото място на скалата надолу към скалния масив.

Оказателни табели  екопътека Невястата
Автор: Иван Трифонов

Преживяването със сигурност си заслужава. Гледката от самата скала наистина може да ви смае. Височината е доста голяма, затова на няколко места има табели, че не е подходящо деца да се качват до края.

Гледки от Невястата
Автор: Daniel Photography

Легендата за екопътека Невястата.

Както повечето красиви места в България, така и това има приказна легенда, която разказва за произхода му. Историята гласи, че красива девойка, която живяла в Смолян, била харесана за жена от местния ага. На думи тя се съгласила да се омъжи за него, но явно в ума ѝ имало други мисли. Единственото, което момичето пожелало е за последен път да се качи до любимата си скала и да погледне от там родния си Смолян. Турският управник се съгласил, но щом момичето застанало на ръба на величествения камък, мигом полетяла надолу, за да се избави от мъките си. От тогава скалата носи името Невястата.

Какво друго може да видите наблизо?

Смолянският край е изключително живописен и предлага много варианти за разходка, почивка и туризъм. Препоръчвам ви да посетите екопътека Струилица-Лъката-Калето, кула Снежанка, Смолянските езера и много други родни красоти.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Последвайте Youtube канала ни – Преоткрий.БГ

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии