Екопътека „Струилица-Лъката- Калето“

Потопете се в хладината като преминете екопътека „Струилица-Лъката- Калето“

Обичате ли разходките сред природата? А наслаждавате ли се, когато преминавате през гористи местности, които ви разхлаждат с гъстата си сянка? Днес ще ви разкажа за едно приказно място недалеч от родопския град Девин, което е подходящо за малки и големи посетители, като и за домашни любимци – екопътека „Струилица-Лъката- Калето“

копътека „Струилица-Лъката- Калето“
Автор: Деница Николаева

Как да стигнете до екопътеката?

Екопътеките са облагородени планински маршрути, които позволяват на неподготвени хора да се насладят на величието на планините. Те са много високо посещавани и по-безопасни, тъй като дивите животни ги избягват, заради присъствието на хора. Екопътека „Струилица-Лъката- Калето“ се намира на 2-3 км от любимия ни град Девин. След като влезете в града завивате наляво по моста и след това вдясно. Карате само напред по хубав асфалтов път, който минава покрай базата компанията за минерална вода Девин. Не след дълго ще стигнете удобен паркинг пред СПА комплекс Струилица, който предлага открит минерален басейн през летния сезон. След като оставихме колата си там, нашата разходка започна.

Лъката
Автор: Zaprin Todorov

Повече за маршрута

 Пътеката е подходяща за посещение през пролетта, лятото и есента. Ние я посетихме през ранното лято, когато реката беше пълноводна, а пътят беше сух, леснопроходим и нямаше кал. Продължителността, с която я преминахме беше около 1 час в посока, като често спирахме, за да си отдъхнем, да хапнем или да си направим снимки. По средата на пътеката има каменна чешма, от която може да си налеете бистра, планинска вода. През цялото време живописният път се вие покрай красивите меандри на река Девинска, където може да поседнете върху големите камъни и да се насладите на шума на течащата вода. Маршрутът е главно равен, като тук-там има леки възвишения, които изобщо не ни създадоха трудности. Преминава се през дълги, атрактивни дървени тераски и мостчета, благодарение на които може да имат късмет да видите изобилието от дива риба, плуваща във водата.

копътека „Струилица-Лъката- Калето“
Автор: Zaprin Todorov

Поречието на река Девинска е защитена местност, в която е забранено паленето на огън, както и нерегламентираната сеч. Любителите на риболова могат да се възолзват от платен достъп за лов, който се провежда при регламентирани условия. Приходите от събраните такси отиват за част от поддръжката на целия парк.

За водопадите

Самодивското пръскало
Автор: Viktor Pashov Photography

Екопътеката има достъп до два красиви водопада. Първият се намира още в началото на маршрута, като има кратка, стръмна пътечка вдясно, по която за окло 15 минути време стигнахме до величествения водопад Самодивското пръскало. Озовахме се на върха на високия водопад, от където ясно се вижда стремглавият полет на водите му от около 45 м височина. Защо името му е Самодивското пръскало? Легендата разказва, че когато турците са превземали близката крепост Калето, три девойки са тръгнали да бягат отчаяни от набезите на турците. Предпочели да не бъдат заловени живи, те предпочели да скочат от високата скала във водите на река Девинска, където се превърнали в мистични самодиви. За да помогнат на българите, самодивите примамили вражеските аскери до върха на водопада с тайнствените си гласове, където турците намерили смъртта си. Легендата гласи, че и до ден днешен може да чуете плачещите момичета край водопада.

Интересна информация

Върнахме се по главния път и продължихме разходката си напред. Пътят е изключително красив и се движи по естествено оформеното дефиле на реката. Към края на пътеката се озовахме на обширна поляна с няколко дървени постройки, където видяхме и отклонението към втория водопад – Мечото пръскало. Името му идва от историята, че тук обичали да се къпят мечките. За около 15 минути се изкачихме по тясна пътечка нагоре по хълма. Неслед дълго се озовахме в подножието на красивия водопад. Тук седнахме да си направим още няколко снимки, насладихме се на гледката и тръгнахме обратно. Навръщане си починахме на една от обособените беседки и просто се радвахме на близкия допир с природата и несравнимото спокойствие, което лъха от това място.

копътека „Струилица-Лъката- Калето“
Автор: Mariya Devedzhieva

Екопътека „Струилица-Калето-Лъката“ е едно бягство от забързаното ежедневие, което е достъпно за всеки. Любителите на природата несъмнено трябва да преминат през него и да се заредят с положителната енергия на гората. Съветваме ви да я посетите през пролетта или ранното лято, за да се насладите на водопадите, когато са най-пълноводни. В противен случай рискувате да не успеете да видите водата.

Какво друго може да видите наблизо?

Ако планирате по-дълъг престой в Девин има още много красиви места, които е добре задължително да посетите. За любителите на пещерите, тук се намират Дяволското гърло и Ягодинската пещера.  Може да се изкачите с джип до именитата панорамна площадка Орлово око или не толкова известната скала, която също е изключително красива – Вълчи камък. Което и от тях да изберете – грантирам ви, че ще гледките там ще ви завладеят!

Вълчи камък
Автор: Vanya Dechkova

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии