Аркутино – Един от най-красивите и романтични плажове в България

Плаж Аркутино – един от най-красивите български плажове

Разположение

Този прекрасен плаж се намира между градовете Созопол (13 км южно) и Приморско (10 км северно). Той е в защитена природна територия и притежава високи пясъчни дюни. Плажната ивица е дълга и е една от малкото незастроени у нас. Затова е предпочитана от хора, които искат да се докоснат до природата и да си починат от тълпите и забързаното ежедневие.

Поглед към Аркутино

Източник: bgnaturetrip.com

Информация за Аркутино

Свободната зона за плажуване, където можете да си поставите хавлиите е голяма. За тези обаче, които обичат удобствата, има и платена зона с шезлонги. От двете заведения може да си вземете разхлаждащи питиета или нещо за хапване.

плаж Аркутино

Източник: bgnaturetrip.com

От плажа се разкрива невероятна гледка към високите и зелени пясъчни дюни. Местността там впечатлява с дивата си и запазена природа. В далечината, плажуващите могат да се любуват и на един от петте острова в Черно море – змийският.

Змийският остров, Черно море
Змийския остров

Източник: bgnaturetrip.com

Препоръки за посещение

Мястото е подходящо за семейства с деца. Плажът е доста просторен и има място за игра на воля край морето. Дълбочината на брега се увеличава постепенно и е полегат.

Водата е прекрасна, бистра, но много често има вълнение. Ако все пак хванете период, в който водата е спокойна, ще можете да се любувате на малите рибки, които се виждат през чистата вода. Докато се разхождате, може да срещнете множестно бели лилии на плажа. Освен това, Аркутино е единственото място в страната, на което може да видите диворастящ кактус от рода Опуция.

За любителите на защитените пясъчни бели лилии – трябва да посетите мястото през септември, когато цъфтят.

пясъчни бели лилии - Аркутино
Пясъчни бели лилии

Източник: bgnaturetrip.com

В близост до плажа се намира Мечешкото блато (блато Аркутино).

Мечешкото блато (блато Аркутино)
Мечешкото блато (блато Аркутино)

Източник: wikipedia.org

Това място е известно с лонгозните си гори, в които се среща гъсторастящи широколистни дървета. Река Ропотамо минава през тази местност. Многобройните лиани, които се спускат над реката пресъздават една страхотна атмосфера.Човек може да се почувства като в джунглата.

Не напразно това място е обявено като резерват (част е от резерват Ропотамо). Може да се натъкнете на ряда растителност, като защитените видове: блатно кокиче, жълта водна роза, водна лилия и водна леца. От животинското представители пък може да видите множество птици (над 200 вида), като напрамер бухал, бекас, пеликан, морски орли, дива гъска, ням лебед, ястреби и чапла.

По река Ропотамо, в близост до плаж Аркутино, преглагат разходка с лодка. Също не далеч е и девствения плаж при устието на реката, до който може да стигнете за около 30 минути пеша.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Още статии