Бегликташ – българският Стоунхендж

Чували ли сте за българския Стоунхендж? Дали наистина е толкова очарователен, колкото го описват? Мястото, за което ще ви разкажа днес, не само е много красиво и приятно за разходка, но както много други забележителности в нашата Родина, така и то е обвито от тайнственост и около него витае неразкрита мистерия.

Бегликташ от високо
Автор: Jivko Iordanov

Къде се намира Бегликташ и как да стигнете до него?

Бегликташ е разположен само на 3 км североизточно от курортния град Приморско. Това го прави чудесна забелеителност, която да комбинирате с ежегодната си лятна почивка. Намира се върху красивия хребет на Маслен нос. Бегликташ представлява компелкс от няколко групи високи скали, всяка от които е играела различна роля в древните тракийски ритуали. За да стигнете до него, първо трябва да влезете в Приморско, минавате покрай северния плаж и продължавате напред по добре асфалтиран път точно през гората.

Скоро ще достигнете до отбивка, на която има табела за Бегликташ, както и поставена бариера. След бариерата следва черен път, който е проходим с кола. Вие избирате дали да преминете разстоянието от около 1,4 км пеш или с автомобила си. И в двата случая трябва да заплатите символична входна такса, за да разгледате обекта. Аз ви препоръчвам да се разходите пеш през приятната горска пътека. Гъстата гора ще ви осигури сянка, а преходът до самото светилище ще ви помогне плавно да се потопите в мистичната обстановка на Бегликташ.

Начало на пътека за Бегликташ
Автор: Никола Куташки

Какво представлява Бегликташ?

Скрито в планината, това е прочуто мегалитно тракийско светилище всъщност е най-големият отпечатък от траките, до който сме достигали. Той е открит от специалистите много късно – през 2003 г. Според археолозите древното светилище е създадено около XIV век пр.Хр. и е било действащо до IV век. В превод от турски името му означава „овчи данъчен камък“, което произлиза от данъка, който са предавали пастирите на тази поляна.

Общ план на тракийски светилище Бегликташ
Автор: Sterio Arabadjiev

Учените смятат, че то е изпълнявало функцията на слънчев часовник, календар и храм. Смята се, че на него траките са отдавали почит към своя Бог Слънце и Богинята Майка. При посещението на светилището ще забележите съхраненото „Брачно ложе“, на което от двете трани са разположени жертвени монолити с издълбани улеи върху тях. „Брачното ложе“ се състои от камък, наподобяващ легло. Той е заобиколен от други две големи скали с издълбани улеи, които са се ползвали по време на ритуала.

Брачно ложе Бегликташ
Автор: Diana Ivanova

Какво друго може да видите?

Може да се докоснете до изсечения скален трон на бога Слънце, което се нарича още „Стъпката на Бога“.  Тронът се намира нагоре по пътеката и открива невероятна гледка към целия Бегликташ. От другата страна на светлището пък се намира „Стъпката на Богинята“. Друго интересно скално образувание, което ще видите е „Апостол таша“ или „Утробата“, която според учените е транспортирана от траките с помощта на въжета и трупи. Удивително е, че тя представлява огромна скална маса, която се крепи само на две точки, а в същото време е изключително стабилна в продължения на вече няколко хилядолетия.

Автор: Александър Недев

Ще видите и „Пещерата“, която изобразява слизането на Херой, роден от брака на Богинята Майка и Богът Слънце, в подземния свят. Има още множество скални образувания, които ще привлекат вашия интерес, но едно от най-изумителните такива е „Астрономическият часовник“. Той се състои от 16 каменни къса, които символизират месеците в тракийския календар.

Автор: Bojidar Draganov

Мистерията около Бегликташ.

Светилището не е изучено докрай от археолозите и все още крие в себе си интересни тайни. Една от мистериите му е неговата чудновата енергия, която витае наоколо още от древните ритуали, които са се изпълнявали на него. Смята се, че тази силна енергия е способна да сбъдва желания. Ако посетите Бегликташ преди изгрева на деня на лятното слънцестоене и си пожелаете нещо – то ще се сбъдне.

Мистерията около Бегликташ
Автор: Мария Петрова

Какво друго може да посетите наоколо?

Освен, че е много близо до редица черноморски курорти и може лесно да се съчетае с лятната ви почивка, Бегликташ е чудесна дестинация ако сте любители на еко пътеките. От него водят началото си няколко други маршрута, които стигат до интересни исторически обекти като Заливът Света Параскева, Маслен нос, Лъвската глава, както и резерват Ропотамо и устието на едноименната река.

Залив Света Параскева
Автор: Stoimen Stoilov

Мнозина туристи годишно са привлечени от това чудновато място. Някои от тях идват, за да видят останките от древната цивилизация на траките, а други искат да сбъднат някои от най-съкровените си желание, оповавайки се на силната енергия, която притежава светилището.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии