Аркутино – Един от най-красивите и романтични плажове в България

Плаж Аркутино – един от най-красивите български плажове

Разположение

Този прекрасен плаж се намира между градовете Созопол (13 км южно) и Приморско (10 км северно). Той е в защитена природна територия и притежава високи пясъчни дюни. Плажната ивица е дълга и е една от малкото незастроени у нас. Затова е предпочитана от хора, които искат да се докоснат до природата и да си починат от тълпите и забързаното ежедневие.

Аркутино
Автор: Todor Raveo Stoyanov

Информация за Аркутино

Свободната зона за плажуване, където можете да си поставите хавлиите е голяма. За тези обаче, които обичат удобствата, има и платена зона с шезлонги. От двете заведения може да си вземете разхлаждащи питиета или нещо за хапване.

Аркутино
Автор: Valeri Filipov

От плажа се разкрива невероятна гледка към високите и зелени пясъчни дюни. Местността там впечатлява с дивата си и запазена природа. В далечината, плажуващите могат да се любуват и на един от петте острова в Черно море – змийският.

Аркутино
Автор: Zlatka Shishkova

Препоръки за посещение

Мястото е подходящо за семейства с деца. Плажът е доста просторен и има място за игра на воля край морето. Дълбочината на брега се увеличава постепенно и е полегат.

Водата е прекрасна, бистра, но много често има вълнение. Ако все пак хванете период, в който водата е спокойна, ще можете да се любувате на малите рибки, които се виждат през чистата вода. Докато се разхождате, може да срещнете множестно бели лилии на плажа. Освен това, Аркутино е единственото място в страната, на което може да видите диворастящ кактус от рода Опуция.

За любителите на защитените пясъчни бели лилии – трябва да посетите мястото през септември, когато цъфтят.

Аркутино
Автор: Илия Драганов

В близост до плажа се намира Мечешкото блато (блато Аркутино).

Аркутино
Автор: Асен Асенов

Това място е известно с лонгозните си гори, в които се среща гъсторастящи широколистни дървета. Река Ропотамо минава през тази местност. Многобройните лиани, които се спускат над реката пресъздават една страхотна атмосфера.Човек може да се почувства като в джунглата.

Не напразно това място е обявено като резерват (част е от резерват Ропотамо). Може да се натъкнете на ряда растителност, като защитените видове: блатно кокиче, жълта водна роза, водна лилия и водна леца. От животинското представители пък може да видите множество птици (над 200 вида), като напрамер бухал, бекас, пеликан, морски орли, дива гъска, ням лебед, ястреби и чапла.

По река Ропотамо, в близост до плаж Аркутино, преглагат разходка с лодка. Също не далеч е и девствения плаж при устието на реката, до който може да стигнете за около 30 минути пеша.

Аркутино
Автор: Мариана Йорданова

Други интересни места наоколо, подходящи за разходка

*Созопол Старият град

*Резерват Ропотамо

*Замъкът в Равадиново

*Бегликташ

*остров Света Анастасия

*Иракли – перлата на дивите плажове

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии