Язовир Доспат – красив и величествен

Язовир Доспат е едно от любимите ни места през лятото. Прекрасната природа, чистият въздух, тишината и спокойствието тук предлагат много възможности за една наистина ползотворна почивка. Тук, можете да отседнете в някои от хотелите, намиращи се в близост до язовира. А можете и да къмпингувате на палатка на брега, да ловите риба и да се забавлявате със семейството или приятелите си.  Така направихме и ние, в края на лятната си отпуска, решихме да прекараме последните няколко дни именно там.

Язовир Доспат
Автор: Nikolai Kerchev

Къде се намира язовир Доспат

Язовир Доспат се намира в Западните Родопи, на 1200 метра надморска височина. Разположен е  в посока северозапад – югоизток в землищата на градовете Доспат и Сърница, които са свързани с минаващия покрай язовира живописен път. Язовирът е дълъг 19км и е широк около 3км. Той е един от най-големите по обем язовири в България, като площта му е около 18кв.км. Освен всичко това, той е и най-красивия, със своите спокойни води, заобиколени от борови гори, разнасящи аромата на смола и борови иглички.  

Как и с какъв транспорт се стига до язовир Доспат

Най-удобния и лесен начин да стигнете до язовир Доспат е с кола. От град София, по магистрала Тракия, карахме до отбивката за град Велинград. Оттам първо се минава през град Септември, Варвара, а след това се кара по двулентов път покрай скалите, докато се стигне до Велинград. Оттам пътят продължава до село Побит камък. След него е град Сърница и малко след това се стига до язовир Доспат.  Общото разстояние от София до язовира е около 190км. Времето, което ни отне да стигнем до там беше около 3 часа.

Разбира се, ако нямате кола, можете да разчитате на обществения транспорт и с автобус да стигнете до Доспат. А  тези с по-авантюристичен и приключенски дух, могат да пътуват до там и на СТОП.

Нашата почивка на язовир Доспат

Тази година решихме, че ще прекараме няколко дни сред природата, на чист въздух  заобиколени от борове и цветя. Къмпингуването на палатка е сред любимите ни, а какво по-хубаво това да го направим на брега на язовир Доспат.

Тръгнахме рано сутринта, оборудвани с всичко необходимо и поехме на път, заредени с много настроение. До там стигнахме за около 3 часа, като минахме по маршрута, който ви описах по-горе. Времето беше прекрасно. Слънцето блестеше във водите на язовира, а наоколо имаше няколко рибари, дошли да опитат късмета си. Намерихме си хубаво място за къмпинг и започнахме да разтоварваме колата. Отне ни време, докато подредим всичко, но ние не бързахме за никъде. И въпреки, че носехме храна, като за едноседмичен престой, мъжете побързаха да изкарат въдиците и стръвта и да се опитат да наловят риба за вечеря. В това време женската част от групата решихме да се разходим из околността и да се полюбуваме на прекрасния пейзаж.

гора до язовир Доспат
Автор: Катя Стойкова

Какво можете да видите край язовир Доспат

Красотата на язовир Доспат е неповторима. Всеки любител на дивата природа ще остане очарован от това място, което предлага много възможности за забавление и разходки. Ето и кои са най-интересните места и неща, в близост до язовира.

Язовирната стена

Стената на язовир Доспат е дълга около 230 метра и е висока 56 метра. Разположена е в най-тясната част в местността Хисаря, непосредствено под центъра на града. От стената на язовира, тръгнахме по един асфалтов път, който преминава в пътека, дълга около 5 км, която минава покрай поляни и няколко почивни станции, една от които е станция „Сомат“. Оттам продължихме и отидохме до водопад Кървав дол, който е малко по-надолу. Имайте предвид, че разходката до местност Стената на язовир Доспат е само за пешеходци и там е забранено преминаването на автомобили.

Язовирната стена
Автор: Румяна Бонева

Панорамна площадка язовир Доспат

На тези от вас, които искат да се насладят на прекрасния пейзаж в околността ще предложа да отидат до панорамната площадка, която се намира на няколко метра след екопътека Почилена бърчина, като към нея има отбивка преди град Доспат. На самата площадка има беседка, където можете да седнете и да отдъхнете. Гледката, която се разкрива към язовир Доспат е уникална. Определено си заслужава да отделите време и да идете до там и за момент да притаите дъх пред красотата и спокойствието, които излъчва това място.

Панорамна площадка язовир Доспат
Автор: Красимира Михайлова

Местност Орлино

Това е една от местностите, които обграждат язовир Доспат. Мястото е много подходящо за разходка или за риболов. В тази местност се намират и повечето хотели и почивни станции, предлагащи приятна атмосфера за почивка, сред гората и далеч от шума.

Местност Орлино
Автор: Аксел Реджебова

Местност Хановете

Това е още една местност, покрай язовир Доспат, която се намира близо до град Сърница. Там има множеството вили, разположени край бреговете на язовира. Там също е много приятно за разходка и е добро място за риболов.

Риболов на язовир Доспат

Освен прекрасно място за почивка и разходки, язовир Доспат е любимо място и на рибарите. Полегатите му брегове, позволяват сами да си потърсите и да си намерите някое тихо и спокойно място и да се отдадете на любимото си занимание. Какво още знаем и разбрахме за риболова тук?

В язовир Доспат има голямо разнообразие на риба. Най-често се лови пъстърва, но освен нея кълве и костур, кефал, шаран, уклей и червеноперка, от която може да се приготви невероятно вкусна рибена чорба. Рибарите използват различни примамки и способи за ловенето на риба, като основно те са на плувка, на дъно, на блесна или на муха. От примамките най-често се използват бял и торен червей, царевица, хляб, варено жито и други. Всичко зависи и от късмета, а и от уменията на рибаря. Едно от най-важните неща, за да имате наслука, е да изберете тихо и спокойно място, защото при силен шум, рибата се плаши и бяга.

Какво друго интересно има в околността

Ако не сте любители на къмпингуването като нас, можете да отседнете в някой от хотелите или станциите, които се намират в близост до язовир Доспат. За да се разходите, можете да идете до град Доспат, който се намира на около 15км от язовира. Там можете да посетите парк-музеят „Родопската чешма“ или еко парка.

Ако не ви се ходи толкова надалеч, идете до град Сърница, който е на около 6км от язовир Доспат.

Сърница
Автор: Milena Marinova

Една от атракциите тук е влакчето, на което да се повозите и да разгледате както град Сърница, така и района около него. Мандра „Сърница“ е другото място, което ви препоръчвам. В нея се произвеждат кашкавал, сирене, извара и други млечни продукти, по стари родопски рецепти.  Освен, че можете да си купите и да ги опитате, можете и да влезнете в мандрата и да наблюдавате процеса на тяхното производство.

И обратно в нашия лагер

След хубавата разходка около язовира и набрали малко полски цветя, за украса на нашата маса, ние се върнахме в лагера, където мъжете не бяха уловили риба, но вече бяха подготвили скарата и бяха изстудили бирата. Не ни оставаше нищо друго, освен да похапнем и да се наспим добре, в очакване на утрешния ден, с надеждата да имаме повече слука и да похапнем прясно уловена риба.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии