Връх Вейката – най-южна точка на България

В красивата ни Родина има много върхове с различни природни дадености, височини и местоположения. Някои от тях са се превърнали в комерсиални туристически обекти, които ежедневно посрещат множество туристи, бързащи да ги покорят. Други обаче са малко по-непознати за хората и са запазили в себе си девствената красота и дивотата на природата. Днес ще ви отведа на едно такова място, което ще ви заплени с красотата си. Ще разкрие пред вас невероятни панорамни гледки и ще ви зареди със своята енергия – връх Вейката.

Къде се намира връх Вейката и как да стигнете до него?

Върхът се намира в югоизточните Родопи и е част от известния, живописен рид Гюмюрджински снежник. Тук се намира 4-та гранична пирамида и по билото на мястото преминава границата между България и Гърция. Интересното е, че връх Вейката реално е най-южната точка на България. Въпреки, че е със само 1463 метра надморска височина, изкачването до него не е от най-леките. За да стигнете до върха, трябва да поемете по маршрут, който води началото си от китното селце Горно Капиново, което се намира само на 50 км от град Кърджали.

Началото на маршрута

Началото на маркировката, която от скоро вече е поставена, за да дава насоки и да улеснява туристите, започва от изоставената застава над селото. Ако се затруднявате да откриете заставата – попитайте местните, те се славят със своята гостоприемност и отзивчивост. Маркировката, която трябва да следвате е червена. Съветвам ви горещо да се заредите с достатъчно храна и питейна вода, защото преходът е дълъг. Също така е добре да сте оборудвани с подходящи обувки, защото понякога е доста хлъзгаво. Както и дъждобран – времето в планината наистина може да ви изненада, както направи с нас.

Маршрут из Родопи
Автор: Валентина Гавраилова

Повече подробности за маршрута към връх Вейката

Преходът е доста дълъг и отнема около 3-4 часа в посока, зависейки от почивките и темпото, с което се движите. Първата част от прехода е до хижа Хвойнова поляна, а за да достигнете до там преминавате по 4 км горски път. Може да преминете с високопреходим джип, ако искате да си спестите малко ходене. След като преминете хижата ще стигнете до красиво езеро и след около 2 км започва стръмна пътека нагоре през гъстата букова гора.

езеро в родопи
Автор: Валентина Гавраилова

В края на изкачването вече се намирате на държавната ни граница, затова е много важно да спазвате разпоредбите на гранична полиция.  Следват няколко изкачвания и спускания, които ще ви отведат до първия връх – Трите кладенеца или на турски Юч Бунар. Той е с височина 1334,9 метра и на него се намира гранична пирамида №2. Отделете малко време, за да се насладите на внушаващите гледки, които разкрива това място – наистина си заслужава.

Маршрут за връх Вейката
Автор: Milen Georgiev

След кратка почивка поемате отново по пътеката и пред вас се редуват изкачвания и спускания, които може да отнемат доста от силите ви. Възможно е по пътя да срещнете овчари, които с радост ще ви разкажат истории за това приказно място. Скоро ще започнете и последното стръмно изкачване, което след около 400 метра катерене ще ви отведе до крайната точка и най-южното място в страната ни – връх Вейката.

връх Вейката
Автор: Yasen Staykov

Гледката е просто спираща дъха

Стръмното било разделя България и Гърция буквално пред очите ви. Може да видите защо климатът в двете държави се различава толкова много, въпреки невероятната им близост. Планината буквално прилича на стена между двете страни, която разцепва небето.

Гледка от връх Вейката - бяло море
Автор: Yasen Staykov

Ако сте късметлии и случите на хубаво време ще може да видите остров Тасос, Бяло море, езерото Вистонида и залива Порто Лагос.

Гледка от връх Вейката - бяло море
Автор: Yasen Staykov

Знам, че атмосферата ще ви завладее – порадвайте ѝ се, но не оставайте до прекалено късно, защото ви чака дълъг път обратно и е препоръчително да вървите по светло.

Вейката е нетолкова познат връх в България, който крие в себе си много красота и загадъчност. Той ви позволява да усетите на едно място два климата и буквално да бъдете в две различни държави. По пътя към него има от всичко – гъсти гори, буйни ливади, стръмни изкачвания и екстремни спускания. Ще зареди очите ви с красота, а духа ви с нестихващото си спокойствие.

водопад до връх Вейката
Автор: Валентина Гавраилова

В района може да посетите също:

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии