Тракийското скално светилище Баджалията

Днес, искам да ви разкажа за едно от пътуванията си из североизточна България и по-точно за това до село Стрелково, което се намира близо до град Силистра. Причината да отидем е желанието ни да се докоснем до намиращото се там тракийското скално светилище Баджалията. Това е голяма пещера, която е част от древен култов комплекс, датиращ от 6 век, пр.Хр. Той включва още други светилища, олтари и култови площадки.

Каква е историята на тракийското скално светилище Баджалията

Това древно тракийско светилище е издигнато в чест на Залмоксис – митичен цар и върховен жрец на гетите, които в древността населявали земите по западните брегове на Черно море.  Първо той бил роб на древния философ и математик Питагор, от когото черпел знания и мъдрост. След като вече бил свободен, Зелмоксис натрупал богатства и решил да се завърне при гетите. Там той започнал да ги учи на тайното познание за безсмъртието на душата и възраждането на живота. Ето защо Зелмоксис бил смятан за тракийския аналог на древноегипетския бог Озириc и бил почитан като полубожество. Митът за Залмоксис все още съществува в провеждащите се и до днес кукерските фестивали, като част от наследството на тракийския жрец.

Къде се намира скалното светилище Баджалията и как се стига до него

Скалното светилище Баджалията се намира на около 34км от град Силистра, до село Стрелково, по поречието на река Табан. За да стигнем до там, ние пътувахме по пътя от Добрич към Силистра. На 30км преди града се отклонихме в ляво, към село Стрелково. За да стигнем до светилището, трябваше да минем през цялото село и да продължим по асфалтовия път, който в последните около 500 метра преди нашата цел беше черен чакълест път. Вариантите тук бяха два – или да оставим колата на края на асфалтовия път и да продължим пеша, или да отидем с нея до подножието на светилището, където има голяма поляна и много места за паркиране. Ние предпочетохме да не рискуваме нагоре по каменистия път, а да оставим колата си в края на селото и да продължим нагоре пеша. Времето беше хубаво, така че никой не отказа да си направим една малка разходка, на чист въздух.

светилище Баджалията
Автор: Стела Стойнева

Така не след дълго се озовахме на поляната, с множество паркирали коли. Там в дясно в скалите се извисяваше тракийското скално светилище Баджалията.

Тракийското скално светилище Баджалията

Скалното светилище Баджалията се състои от една голяма галерия, в която има няколко ниши и дупки в тавана и една отделна странична скална ниша. В миналото, на това място са се извършвали различни ритуални обреди, в чест на тракийския цар и жрец Залмоксис. Според намерените при археологическите разкопки предмети се смята, че това място е било обитавано още от ранната Желязната епоха до късната Античност. Твърди се, че голямата пещера Баджалията е била възприемана като божествен храм. Там гетите са извършвали своите култови обреди и мистерии.

светилище Баджалията
Автор: Стела Стойнева

От подножието на светилището към скалния венец над сухоречието в скалите е изсечена пътека. Тя води до началото на скален тунел, от който започва скалното светилище. Г-образна галерия извежда до изсечена в скалите пътека, по която се стига до една голяма естествена пещера. Това, което научихме е, че тук са били намерени 7 сребърни драхми, сечени в Истрия, както и три римски републикански денара от I – ІІ в. сл.Хр. Вдясно от пещерата се намира едно от най-големите помещения в комплекса. То представлява елипсовиден олтар, широк около 5 метра и дълбок 6 метра. Скалната пътека в подножието му  е разширена така, че наподобява нещо, като площадка. Под нея се разкрива огромна бездна, която е дълбока около 20 метра и достига до нивото на сухоречието. Оказа се, че точно това е мястото, на което в миналото гетите са извършвали множество жертвоприношения.

Скалната Култова яма

Скалната култова яма, която е част от скалния комплекс, се намира на 150 метра от светилище Баджалията и е разположена над малка пещера.

Култова площадка
Автор: Iglika Topalova

От входа на пещерата тръгнахме по едни изсечени в скалата стъпала, при което стигнахме до една немного голяма скална площадка. Именно върху тази площадка, точно над пещерата е изсечена скална яма с правоъгълно гърло и с размери около 1 метър на 1 метър. Тази яма се счита за подземното жилище, което Залмоксис е изградил, докато е проповядвал в андреона.

Гледка от светилище Баджалията
Автор: Веселина Василева

Именно там той прекарал 4 години и така успял да докаже своето безсмъртие. Според древните учени, скалната яма се смята за символичен или действителен гроб на първожрец или на пратеник, ритуално умъртвен пред олтара на светилището. По-вероятно e обаче тя да е била част от гробниците, в които са били полагани култови предмети и които по правило са били разполагани в близост до скалните светилища. Тайнствено, мистично и загадъчно – с тези три думи мога да опиша това място, изпълнено с много древна история.

Още интересни гледки около светилището

Излизайки от светилището, на няколко метра преди тунела от стълбите нагоре видяхме тясна пътека, която събуди любопитството ни. Други туристи ни казаха, че по нея се стига отгоре върху светилището. Нямаше начин да не се покатерим там, за да се насладим отвисоко на прекрасната гледка, която се разкриваше към околността. Там видяхме и отвора на комина, който е изграден в пещерата. Трябва само да спомена, че пътеката е доста камениста и затова по нея трябва да се върви много внимателно.

Баджалията
Автор: Iglika Topalova

Централното светилище Баджалията и северното светилище до село Войново са обекти с изградена туристическа инфраструктура. Достъпът е подсигурен чрез асфалтирани и добре поддържани пътища, които достигат до подножието на скалните храмове. Подстъпът към паметниците и самите паметници са обозначени с табели, карти и планове. За приятния престой на любителите на културния туризъм са изградени паркинги, беседки, екопътеки и обезопасени стълбища до „недостъпните“ олтари. Любознателните туристи могат да се снабдят с дипляни и албуми на български и английски език, които да им разкажат повече за това уникално място.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии