Село Чавдар – съвремие и вековна история

Богатството на природни забележителности в България е безкрайно. Безкраен е и броят на селата, които ни очароват всеки път със своята история, атмосфера и дух. И въпреки, че голяма част от тях за жалост вече са обезлюдени, все пак има и такива запазили се през годините, благодарение на хората родени и решили да останат там, където са корените им, за да продължат традициите на своите деди.Днес искам да ви заведа до едно от може би най-красивите села в България, а именно село Чавдар.

Село Чавдар

Автор: Venelin Asparuhov

То не веднъж е впечатлявало и е било давано за пример. Може би заради съвременния си европейски облик, с асфалтирани улици, добре поддържани сгради, подновените тротоари, с детската си градина и какво ли още не. Заслугата за всичко това е на местната власт. Тя се е посветила на каузата да превърне село Чавдар в едно прекрасно място, не само за неговите жители, но и за тези, които идват тук.

Къде се намира село Чавдар

Село Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина, в близост до градовете Златица и Пирдоп. Разстоянието от град София до него е само 70км. Това го прави предпочитана дестинация за уикенда, когато много хора търсят спокойствие и чист въздух, извън града. Така се случи и с нас, в един слънчев съботен ден.

Как стигнахме до село Чавдар

След сутрешното си кафе и бърза закуска, нямахме търпение да обуем маратонките, да метнем по едно шише вода в раниците и са потеглим на път. Освен разходка из селото, бяхме планирали да разгледаме и още няколко от забележителностите покрай него. Пътят до село Чавдар минава по Подбалканския път в посока град Бургас, като се отбива вдясно преди град Челопеч. Нека само вметна, че разходката е подходяща за цялото семейство, дори и за най-малките, които ще прекарат там един незабравим и изпълнен с емоции и игри ден.

Село Чавдар

И така, след не много кратко пътешествие, предвид натоварения трафик, успяхме да стигнем до село Чавдар. За разлика от многото почти обезлюдени села, които сме посетили, тук кипи живот. Село Чавдар впечатлява с архитектурния си стил, с асфалтираните улици, с поддържаните тротоари и множество градинки, алеи и кътове за отдих.

Нашата разходка започна от центъра на селото. Той привлича с изградения алпинеум с дървени мостчета, фонтани и беседки, та дори и малък амфитеатър. Малко са селата в България, където може да се види такъв дух и атмосфера. Най-очаровани от всичко това несъмнено бяха децата, които тичаха напред-назад по мостчетата и хвърляха камъчета във фонтана. И докато бяхме още в центъра на селото, нямаше как да не разгледаме и фолклорния център. Там са съхранени много от местните обичаи и традиции. На децата, а и на нас големите ни беше интересно да видим как се правят шевици и да се включим в отгатването на гатанки. Слънце, чист въздух и забавление – какво повече му трябва на човек?

Читалище в село Чавдар

Автор: Simeon Pavlov

Църквата „Свети Архангел Михаил“

Една от най-старите сгради в село Чавдар е църквата  „Свети Архангел Михаил“, в която са съхранени християнската вяра и дух. Построена е през 1883 година от майстора Никола Смоленов, с помощта на даренията на вярващите. Голям интерес за нас беше дърворезбата, която се оказа, че е изработена от самоковски еснафи. Впечатление тук правят и иконостасът, който е дело на Филип Зограф от Копривщица, както и стенописите и иконите, изрисувани от дядо Йото Зографа, които също са в духа на самоковската школа.

Археологическият парк „Тополница“

След прекрасната си разходка из улиците на село Чавдар и след кратка почивка за обяд, потеглихме към археологическия парк „Тополница“, който се намира на 2км южно от село. Ние тръгнахме натам пеша, по един черен път, който минава напряко през хълма. Разбира се до там се стига и с кола, по добре поддържания асфалтов път. Дори и да няма кого да попитате, за хълма „Света Петка” има много указателни табели, така че все има как да се ориентирате. След около половин час разходка успяхме да се изкачим на хълма, от където се разкриваше чудесна гледка към местността. Първото нещо, което видяхме там, беше една голяма детска площадка. Тя се състои от две стени за катерене, въжена градина и още много забавления за децата.

Археологическият парк „Тополница“

Автор: Tatyana Delcheva-Milosheva

Неолитните къщички

Към парка има и малък музей, където са събрани всички ценни находки, намерени в района. И паркът и музеят носят името на едноименната река Тополница, покрай чиито брегове са открити следи от  неолитно селище отпреди 7 хиляди години. 5-те къщички, намиращи се в парка са направени така, както биха изглеждали в онази епоха. Те са построени от преплетени колове, глина и слама. Вътре в тях има автентични огнище, пещ, маси и столове, както и много предмети, сред които неолитен тъкачен стан, неолитна работилница, рисувана керамика с геометрични мотиви, антропоморфни съдове, под от трамбована глина и други.

Неолитните къщички

Автор: Delana Dowell

Това, което ни направи впечатление е, че всяка къщичка имаше само по едно прозорче, а между тях се виеха тесни калдъръмени пътечки с прекрасни цветя и различни дървета. Съдържателите на комплекса дават възможност на всички любители на нестандартни преживявания да се потопят изцяло в атмосферата на неолита, като наемат една от къщички. Така те могат да се запознаят по-добре с бита на нашите предци. Освен къщичките, в парка видяхме и няколко работилници за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи. В непосредствена близост до тях се намира и параклисът „Света Петка“.

Параклисът „Света Петка“

Това, което ни разказаха е, че преди 120 години, на това място е бил поставен камък, в знак на почит към Света Петка. Местните я смятат за покровителка на жителите на село Чавдар. От 2008 година на същото това място е изграден параклис. Той посреща и до днес хора, дошли от всички краища на страна. До параклиса води малка калдъръмена пътека, край която има дървени пейки. На тях човек може да поседне и да се наслади на спокойствието и духовността, които излъчва това място, а и на невероятния пейзаж наоколо. Храмът е ограден с ковано желязо и има висока камбанария. Сръчни майстори дърворезбари и иконописци са внесли много настроение, уют и чар на това мястото. От хълма се вижда цялата Златишко-Пирдопска котловина, включително и препускащите води на река Тополница. Край оградата на храма има и красива беседка със спираща дъха гледка към околностите.

Параклисът „Света Петка“

Автор: Даниела Радичева

Традиции, обичаи в село Чавдар

Освен добре поддържаните сгради и улици на селото, местните поддържат и някои от характерните за района традиции. Всяка година тук се провеждат ритуалът “Старовремска сватба”, фестивал за фолклорни песни и танци, „Кукерският Фестивал“. На последният кукерите се разхождат и танцуват по улиците, за да прогонят злите духове и сили от селото и много други. Характерна  тук е и традиционната молитва за дъжд „Вайдудула“, която се провежда през лятото.

Така, заредени с много хубави емоции, от видяното и преживяното в село Чавдар, ние потеглихме обратно към София, с обещанието да дойдем пак.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии