Природен парк Сините камъни край Сливен

Днес искам да ви разкажа за още едно интересно място в България, а именно за Природен парк Сините камъни, който се издига в непосредствена близост до град Сливен и е един от символите на града. С това име е наречен той още през 1980 година. Камъните и скалите от този масив всъщност изобщо не са сини, както се предполага. Определението идва от това, че скалите придобиват син оттенък при определени атмосферни условия, най-вече вечер, преди залез слънце. Друг определящ фактор за това е наличието на кварцпорфир в техния геоложки състав.  Каквато и да е причината за това определение, трябва да знаете, че те са един от най-забележителните природни феномени у нас, които си заслужава да видите.

Природен парк Сините камъни

Автор: Александър Недев

Къде се намира природен парк Сините камъни

Паркът е част от Сливенския Балкан, разположен на източния склон на Стара Планина и се намира точно до град Сливен, който очертава неговата южна граница. Разположен на площ от около 11380 хектара, той представлява съвкупност от безброй причудливи скали, обградени от обширни горски масиви.

Природен парк Сините камъни

Автор: Deana Todorova

В природен парк Сините камъни има 6 природни забележителности, сред които са Халката, резерватът „Кутелка” и водопада Футула. Освен тях, вниманието ни към това място привлече и огромното разнообразие от дървета, животни и грабливи птици, които обитават тези места. Затова и нямахме търпение да отидем и да се потопим в магията на това невероятно място.

Природен парк Сините камъни

Природен парк Сините камъни се намира на 300км източно от град София и на 100км от град Бургас. Най-удобният маршрут, по който можете да стигнете до там несъмнено е по автомагистрала Тракия, по която пътувахме и ние.

Паркът е едно от най-забележителните кътчета на България, което сме посещавали и което си струва да се види. Силата на Природата, която е сътворила поредица от причудливи скали в Стара планина ни остави без дъх. Всички те са свързани по някакъв начин с различни събития от историята и с много легенди.

Седалков лифт Сливен

Автор: Александър Недев

Природен парк Сините камъни е любимо място за разходка на жителите на Сливен, а и на много туристи. Множеството пътеки и седалковият лифт водят по различни маршрути, до различни дестинации, една от които превърнала се в символ на града.

Халката

Първият маршрут, който си бяхме избрали, водеше до едно от най-популярните места, а именно природния феномен Халката. Пътеката, която води до него е своего рода пешеходна зона за жителите на Сливен. Причината е, че до Халката води кратка, на места малко стръмна пътека, а оттам се разкрива чудна гледка към околността.

За да стигнем до пътеката, първо трябваше да отидем до долната станция на лифта с колата, от където продължихме пеша. Тръгнахме на север, минавайки по едно дървено мостче и следвахме указателните табели. През по-голямата си част пътеката е камениста, но разходката по нея е приятна, заради шарената сянка от дърветата.  Последните няколко метра са малко по-стръмни, което изисква малко повече усилия. Въпреки това,  без да усетим за около половин час стигнахме до 8-метровия исполин, в който зееше голяма дупка, съизмерима с човешкия ръст. Гледката от тук беше зашеметяваща. Пред нас се разкриваше прекрасна панорама към цялата околност.

Описание природен феномен Халката

Халката е обрисувана, като вид светилище, свързано със слънцето. Така, както при Утробата в Родопите, така и тук слънчевите лъчи се провират през Халката, точно по време на зимното слънцестоене, което е на 22 Декември. Местните ни разказаха, че точно в 12 часа без една минута, слънчевият лъч е от западния бряг на реката, в 12.00 часа е във водата, а в 12 часа и 1 минута вече е на източния бряг на реката. Това е поразително и е нещо, което човек трябва да види с очите си.

Халката

Автор: Александър Недев

Много обаче са и легендите, които се разказват за Халката. Една от тях разказва, че в миналото на това място е имало бурно море и затова пристигащите в пристанището кораби са били връзвани за нея.

Друга легенда разказва за влюбени момиче и момче, които обаче нямало как да бъдат заедно. Ето защо, хванати ръка за ръка те преминали през дупката на Халката и така любовта им станала възможна.

Водопад Футула

Другото място, до което нямахме търпение да отидем беше водопад Футула, който се намира в подножието на високи скали, като начална точка на маршрута този път е горната станция на лифта. Тя се намира в местността Карандила, която също е част от Природен парк Сините камъни, а до нея може да се стигне или пеша или с лифта или с кола. Ние решихме да се повозим на лифта, за да можем отвисоко да се насладим на чудните гледки към града и към парка.

Въжената линия е дълга 1895 метра, а денивелацията при изкачване е близо 600 метра. С лифта пътувахме около 20 минути в посока. Пристигнали на горната станция, минахме отзад и излязохме на паркинга. Оттам продължихме по асфалтовия път нагоре и след малко стигнахме до едно разклонение, от което трябваше да тръгнем наляво. За да се ориентирате по-добре, на разклонението има указателна стрелка за Равна река, която е и реката на водопада. Малко по-нагоре по пътеката стигнахме до Слънчевата поляна, която се пада от ляво на пътя, а малко след нея видяхме и станцията на ВиК.

Пътят ни обаче не минаваше покрай нея, а се отбиваше по една тясна пътечка отляво, близо до оградата. Тази пътечка ни отведе до Чорбаджи чешма, която се намира до реката. Оттам преминахме на другия бряг, а след няколко метра ходене пак се прехвърлихме от обратната страна, продължавайки надолу по течението. Не след дълго стигнахме до една голяма скала, която се оказа, че е горната част на водопада. Пресичайки реката отново, след няколко минути се озовахме в долната част на водопада.

Водопад Футула

Автор: Илиян Михалев

Описание на водопад Футула

Водопад Футула е висок около 10 метра и е много интересен с това, че водата пада на едва няколко струйки, под най-голямата от които има малка пещера. Приказно и мистично място, предизвикващо любопитство и възхищение. Заредили се с много емоции от прекрасните гледки, ние поехме по пътя си обратно към град Сливен.

Гледка от Карандила

Автор: Александър Недев

Така приключи нашата еднодневна разходка из природен парк Сините камъни. Обещахме си да дойдем отново, защото тук има още много неща, които си заслужава да се видят. Може би наесен или за зимното слънцестоене?!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

One Response

  1. Ауу, чудесно написано! Знаете ли – когато Сливен е в мъгла, Сините камъни не се виждат. Тогава цялата магичност на подножието изчезва и градът става обикновен. Без Сините камъни е пълна скука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии