Преображенски манастир

С наближаването на най-светлите християнски празници, а и не само, ние много често се уповаваме на вярата и се обръщаме към нея, когато имаме нужда. Това е характерно за нашия народ от много векове насам – вярата ни е крепяла в трудни моменти, помогнала ни е да преминем през страшни периоди и ни е съхранила като нация до ден днешен. Днес ще ви разкажа за едно такова свято място, което е дом на вярата от векове – Преображенски манастир „Преображение Господне“.

Преображенски манастир
Автор: Yvette Babulkova Photography

Къде се намира Преображенски манастир „Преображение Господне“ и как да стигнем до него?

Светата обител се разполага в Дервентския пролом, който образува река Янтра, в подножието на Беляковските скали. Намира се на 7 км от красивия град Велико Търново, в посока Русе и на 15 км от Долна Оряховица. До него води удобният, асфалтиран път Е85, а информационни табели ще ви улеснят в пътуването. Последният 1 км и половина минава през живописната гора и разкрива красиви гледки пред погледите на пътуващите, като ще ви отведе непосредствено пред портите на манастира, където може да оставите и автомобила си.

До портите на манастира
Автор: Zafer Eyub

Ако желаете да комбинирате посещението на храма с разходка, може да паркирате автомобила си още в близкото село Самоводене. От там тръгва 40-минутна пътека до църквата.

Кратка история на манастира.

Основан през далечния XIV век с помощта на управляващия тогава цар Иван Александър и неговата съпруга, днес манастирът е четвъртият по големина в страната. Преди него са Рилският манастир, Бачковският и Троянският. Малко след периода на създаването си, когато османците са завладели България, манастирът е бил ограбен и разрушен до основи. Далеч по-късно през 1825 г. е започнало неговото възстановяване от майстор Димитър Софалията. Той обаче е обесен и за съжаление на успява да довърши проекта си. По-късно е завършен изцяло от известния възрожденски архитект и строител Колю Фичето.

Какво представлява манастирът?

През най-трудните периоди за родината ни, Преображенският манастир е бил ключова фигура в борбата на народа за независимост и свобода. Той е бил прочут културен и просветен център, скривалище за множество революционери, а по-късно се превръща и във временна болница. Мястото е много популярно и широко посещавано и заради красивите околности, които го заобикалят – скална тераса и безкрайни природни гледки.

Гледка от манастира
Автор: Габриела Стоянова

Още при самото влизане в манастира, ще бъдете впечатлени от нестандартната му и нетипична архитектура, както и невероятните стенописи отвън и отвътре, дело на обичания професионалист Захарий Стоянов. Красивите стенописи са създавани в продължение на цели 3 години. Външните такива представляват ярки стилизирани цветя, които напомнят на древните български черкви.

Външни стенописи на Преображенски манастир
Автор: Yvette Babulkova Photography

Един от най-забележителните детайли, създадени от майстора, е Колелото на живота, което се намира на южната страна. То символизира прехода на земните неща, както и житейския цикъл с всички негови етапи.

Колелото на живота
Автор: Галя Немцова

На останалите страни на храма може да видите изрисуван Страшния съд, различни библейски сцени, духовници и светци. В пределите на светата обител е разположена главната сграда с красивата си камбанария на западното крило, както и жилищните сгради, които са създадени в характерен възрожденски вид. Към момента спалните помещения не се отдават под наем за посетители.

Преображенски манстир
Автор: Evelina Paneva

В манастира е изграден и изключително красив звънарник, създаден също от Колю Фичето. При посещението си в Преображенския манастир, ще имате възможност да разгледате музейната експозиция, както и църковната библиотека, в които са съхранени средновековни книжнини, исторически документи, иконописи, произведения на изкуството, както и други ценни реликви.

Любопитно за Преображенски манастир.

През 1991 г. в пределите на храма се случва трагедия – огромна каменна маса се откъсва от заобикалящите скали и пада в двора на манастира. Като по чудо няма нито един пострадал човек, както и храмът остава напълно непокътнат. Часовниковата кула, намираща се до манастира, успява да го предпази от страшния удар.

Какво друго може да видите наблизо?

В близост до Преображенския манастир се намира древната българска столица Велико Търново с крепостите Царевец и Трапезица, както и старинният архитектурно-исторически резерват Арбанаси, който също предлага множество възможности за разходка и забавление. Може да посетите и Къпиновския манастир, Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, екопътеките край Хотница и Емен, както и много други природни забележителности.

Посещението в Преображенския манастир „Преображение господне“ отнема едва няколко часа, а дава толкова много. Църквата крие в себе си древна история, магично спокойствие и чувство за сигурност, които се пренасят във всеки неин посетител. Насладете се на атмосферата, почувствайте смирението и се докоснете до вярата.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии