Арбанаси – пазител на българската история

Арбанаси е едно от най-живописните селища в централната част на северна България. Разположено е върху Арбанашкото плато, което се намира между Велико Търново и Горна Оряховица, от където се разкрива една чудесна гледка към хълмовете Трапезица и Царевец. Близостта му до старопрестолната столица го прави една от най-предпочитаните дестинации за туристите, които искат да научат повече за това необикновено място, пазител на голяма част от средновековната ни история.

Най-богатото наследство на Арбанаси останало от това време са  и 5-те църкви, 2 манастира и 144 къщи, които са запазени и до днес. Богатата вътрешна украса, резба и стенописи, създадени още през 16-ти и 17-ти век превръщат това място в своеобразен архитектурно-исторически резерват. Той е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Така, че ако сте решили да се разходите до Велико Търново, то не се колебайте да се отклоните на 5км от пътя си, за да разгледате и Арбанаси и да научите повече за историята на селото.

Арбанаси
Автор: Красимира Ненова

Каква е историята на Арбанаси

Вековна и много интересна е историята на село Арбанаси. Според някои сведения то е основано през 1538 година, когато Сюлейман Великолепни подарява на съпруга на своята дъщеря селата Средна и Долна Оряховица и Лясковец. Според мнението на епископ Петър Богдан обаче, основаването на Арбанаси е свързано с гръцките заселници по тези земи, защото в селището се е говорело на гръцки език. В своите записки той разказвал, че горе в планината имало град, откъдето се виждало цяло Търново и в който имало около 1000 къщи. Друга история за създаването на село Арбанаси разказва, че това е станало по времето на Втората българска държава. Заселници, наричани арбанаси или арнаути, дошли тук от албанската област. Съществува и история, която разказва, че селото е основано през 14-ти век от български боляри. Те се преселили в тези земи, след победата на цар Иван Асен II при Клокотница.

Възходът на село Арбанаси

В безброй летописи и преписки се говори много и за икономическия разцвет на село Арбанаси от втората половина на 17-ти до края на 18-ти век. Тогава там са живели много видни и богати фамилии. Основният поминък на населението били търговията, лозарството, животновъдството, суватчийството и джелепчийството, а също така и златарството. Търговците джелепи били много известни и продавали стоката си в Персия, Индия и Багдад. Връщайки се оттам те носели кадифе, коприна и различни подправки и билки, които продавали в Търново, Горна Оряховица и други градове в околността. Именно в тези години на разцвет в селото били построени петте църкви, които са запазени и до днес.

Краят на този велик възход на селището и неговите жители настъпва в края на 18-ти век. Тогава то е нападнато, ограбено и опожарено от кърджалиите. Малкото останали жители пък са покосени от епидемиите от чума и холера. Това кара най-богатите търговски фамилии, сред които са Филипеско, Бранковановци и Кантакузеновци да напуснат селото и да се преместят в Русия или Влашко. По-късно, през 1810 година тук отново започват да се заселват българи, идващи от Тревненския и Еленския Балкан. Те обаче така и не успяват да възобновят някогашния икономически възход на селището.

Село Арбанаси
Автор: Iliyana Stoimenova

Какво можете да видите в Арбанаси

Арбанаси впечатлява всеки турист, решил да посети това невероятно място. Още с пристигането си тук автентичната възрожденска атмосфера ще ви накара да се потопите в отминалите времена и да се впуснете в поредното си незабравимо приключение. Малките и тихи калдъръмени улички и старовремските къщи, обградени с високи дувари са съхранили през вековете много от историите на селището и неговите жители. Но кои са най-интересните забележителности в Арбанаси?

уличка с високи дувари в Арбанаси
Автор: Марияна Недялкова

Църквата Рождество Христово

Църквата „Рождество Христово“ се намира в самия център на Арбанаси, на улица „Рождество Христово“. Тя е една от петте, изградени в периода 17-ти – 18-ти век. Има сложна архитектура, която се състои от притвор, наос и параклиса Свети Йоан Предтеча. Отвътре църквата е изрисувана с многобройни стенописи, разположени по стените, сводовете и тавана на храма, върху обща площ от 2000кв.м.

стенописи в църквата „Рождество Христово“
Автор: Tania Encheva

Едно от най-интересните неща в нея е Колелото на живота. То е същото като това, което е изрисувано и в Преображенския манастир.

Църквата Свети Димитър

Също в центъра на Арбанаси се намира и църквата Свети Димитър. Тя също е построена по време на разцвета на селото през 17-ти век. Преди това на това място е имало друга по-стара църква от времето на Второто българско царство. За наше съжаление обаче се оказа, че църквата е затворена за посетители, което ни попречи да видим част от все още запазените от онова време стенописи.

Църквата Свети Димитър в Арбанаси
Автор: ςβξτσςλαβ υλυεβ

Останалите църкви Свети Георги, свети Атанас и свети архангели Михаил и Гавраил са също сред забележителностите на селището.

Освен петте църкви в село Арбанаси се разходихме да видим и двата манастира – манастира „Света Богородица“ и манастира „Свети Никола“. Те също пазят много от богата история на този край.

Манастирът „Света Богородица“

Манастирът се намира в покрайнините на селото и е построен по време на Второто българско царство. Той е част от Търновската Света гора, която представлява пръстен от манастири, разположени около старата българска столица. Той е един от малкото останали действащи женски манастири у нас, с невероятна архитектура и изписан с много стенописи. Едно от най-големите богатства на манастира е чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“, която твори чудеса и помага на безнадеждно отчаяните, но вярващи люде. Донесена тук през 13-век от  Атон, тя бива скрита при падането на България под турско робство и така остава забравена, до денят, в който случайно не я намира едно овчарче, което пасяло добитъка си в околностите на църквата.

Манастирът „Света Богородица“ в Арбанаси
Автор: Катя Бачева

Манастирът Свети Никола

Манастирът Свети Никола също е действащ девически манастир, построен по времето на цар Иван Асен II. Многократно разрушаван той е възстановен в края на 19-ти век. Тук вярващите могат да се помолят и да се докоснат до още две чудотворни икони, тези на Свети Никола и на Света Богородица.

Манастирът Свети Никола в Арбанаси
Автор: Tania Encheva

В Арбанаси са запазени и голяма част от къщите, принадлежали на известните фамилии, които са живели тук. Общият им брой е 144, като повечето от тях са преобразувани в музеи. Една от тях е Констанцалиевата къща.

Констанцалиевата къща

Тази къща-музей е разположена на главната улица на селото, и първоначално е била дом на известния арбанашки род Тафрили. По-късно тя е била закупена от друг жител на селото, на име Атанас Констанцалията откъдето идва и името с което е известна днес. Къщата е много голяма и с много интересна архитектура.

Констанцалиевата къща
Автор: Diana Kamenova

В Арбанаси има изградени и много чешми. Една от тях се намира малко по-надолу от Констанцалиевата къща и е известна като Коконската чешма, по името на една от обитателките на къщата Кокона Султана. Чешмата е построена през 1786 година. В самия център на Арбанаси пък се намира Пазарската чешма, построена през 1829 година.

 къща-музей в Арбанаси
Автор: Eleonara Vasileva

Какви забележителности още можете да откриете в околностите Арбанаси

В околностите на селото има още интересни места, които си заслужава да видите. Сред тях са Калугерската дупка и местността Ксилифор.

Калугерската дупка

Калугерската пещера е едно невероятно място в покрайнините на Арбанаси. До нея се стига по маркирана пътека, която тръгва от паркинга на хотел-механа „Арбанашка среща“. След около 5 минути ходене се стига до борова гора, която трябва да пресечете и след като излезете от нея трябва да тръгнете по пътеката наляво. След двайсетина метра отдясно ще видите каменни пирамиди, които местните хора са поставили, за да указват пътя към пещерата. Оттам трябва да вървите нагоре по дерето, докато стигнете до едно малко  езеро, което е точно пред входа на пещерата.

 Местността Ксилифор

Това място е едно от любимите, както на жителите на Велико Търново и Арбанаси така и на техните гости. То се намира на около 2 км южно от селото и представлява един прекрасен увеселителен комплекс на открито. Точно до него се намира и хижа Ксилифор.

Има разбира се още много и интересни неща, които можете да видите в Арбанаси, за което един ден може би няма да ви е достатъчен, но това не трябва да ви притеснява. В селището има много хотели и къщи за гости, в които можете да отседнете.

Освен да разгледате музеите, църквите и манастирите и да научите повече за тяхната история, тук можете да опитате и много от традиционните за нашата  българска кухня ястия или пък да поседнете и да изпиете чаша кафе, наслаждавайки се на великолепната гледка към старопрестолния град.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии