Етъра – Етнографски музей на открито

Миналото, в което са живели нашите предци, винаги ни е привличало със своя битов вид, старинния облик на къщите, ежедневието, изпълнено с много работа, интересните занаяти, с които са се занимавали хората, както и много други неща. Има множество малки селца в България, които са запазили част от своята автентичност и показват на посетителите си как е изглеждал животът на нашите предшественици. Има обаче и едно място, което пази не само архитектурата и занаятите, но и сякаш ни пренася в миналото със своя дух и нестихваща енергия. Това чудно място, за което ще ви разкажа днес, е Регионален етнографски музей на открито Етъра.

Вход Етъра
Автор: Юра Кръстева

Къде се намира музей Етъра и как да стигнете до него?

Архитектурно-етнографският музей Етъра е част от град Габрово и на практика е негов квартал. Това е първият подобен музей в България и се слави с висока посещаемост. След като пристигнете до местонахождението на музея, може да паркирате както на обособения платен паркинг, така и безплатно непосредствено преди обекта. Комплексът радва своите посетители целогодишно, без почивни дни. От април до септември работното време е от 09:00 до 19:00 часа, а от октомври до април от 09:00 до 17:00 часа. За официалните празници има намалено работно време. На влизане в музея ще заплатите символична входна такса, както и ще имате възможност да разгледате магазинчето за сувенири.

Традиции Габрово
Автор: Георги Йорданов

Какво представлява комплексът?

По невероятен начин той своеобразно показва автентичната българска култура. Запознава посетителите си отблизо с родния ни бит и занаятчийство. Изграден е през 1964 г. по идея на габровеца Лазар Донков. Преминаването през малкото, китно „селце“, което представлява комплексът, ще ви потопи в народните традиции и духа на народния бит, и отминалите дни. Етъра е подходящ за посещение от малки деца и възрастни хора. Преминаването през него представлява разходка през калдъръмените улички, които ви отвеждат до битови къщи, занаятчийници и долапчета.

Етъра
Автор: Мария Митева

Във всяка от тях може да влезете и да се запознаете отблизо с майсторлъка на занаятчиите. Част от интересните работилници, в които може да влезете, да погледате и ако желаете да си закупите готов продукт са: бакърджийска, грънчарска, дърворезбарска, иконописна, коларо-железарска, кожухарска, куюмджийска, мутафчийска, за народни музикални инструменти, сарашка, табашка, хлопкарска, тъкачна, шарланджийска, фурна, както и любимата на всички деца шекерджийска, в която ще се порадват на редица сладки изкушения, които няма да срещнат в съвременните магазини.

Какво може да се види в Етъра

Комплексът съхранява и опазва културното ни наследство и занаятчийство, за да помним и предаваме тези традиции и за в бъдеще. Етъра ви дава възможност да разгледате отвътре множество автентични къщи от Българското възраждане. Там може да се запознаете с ежедневието на нашите предшественици. Най-голямата гордост на етно селцето са водните съоръжения, които са действащи и са единствени по рода си. Те са изключително интересни и наистина няма къде другаде да видите нещо подобно. Използват се за различни дейности като мелене на зърно, обработване на дърво и вълна, както и за плетене. И малки, и големи гледат със захлас начина, по който се задвижват механизмите и водните колела.

водните колела в Етъра
Автор: Виолина Воденичарска

Може да видите наживо воденица, бичкиджийница, стругове, точило, тепавица и какво ли още не. Лично за мен това беше едно от най-интересните неща и с интерес оглеждах, и снимах всяко водно съоръжение, което в миналото е било помощник на хората както в бита, така и в професията им. Ако обичате да си тръгвате със сувенири от всяко посетено място – тук сте попаднали, където трябва! Може да се снабдите с бижута, керамични съдове, картини, облекла и какво ли още не!

Главна улица в Етъра
Автор: Димитър Камберов

Организацията в комплекса е много добра. Освен място за разходка, почивка, хапване на сладко и пиене на кафе, той предлага няколко битови механи. Там може да похапнете традиционни български гозби и да се насладите на автентичната атмосфера, която витае във въздуха. На нас лично ни отне около 2 часа и половина да разгледаме всички къщи и долапчета, както и да си направим красиви снимки. На територията на комплекса се организират различни изложби и мероприятия, които може да разгледате в официалния сайт.

Какво друго може да видите наблизо?

В централна България, където се намира Габрово, както и в северната ѝ част, има редица красиви места, които може да посетите. Препоръчвам ви да си оставите време за Дома на хумора и сатирата в Габрово, Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил“, Соколския манастир „Успение Богородично“, Каньона на река Андъка, както и много други природни красоти.

Музей Етъра е своеобразно връщане назад във времето. С разходката по неговите старинни улички  той ни разказва история от миналото. Дава ни възможност да се докоснем до една отминала епоха, която въпреки, че вече не е на дневен ред, заема малка част от съзнанието на всеки от нас. Мястото ви кара да забравите за времето и да се радвате на заобикалящия ви свят като малки деца. Неговата атмосфера не може да се опише с думи, тя трябва да се почувства. Затова препоръчвам на всеки от вас да посети комплекса, както и да заведе там своите деца, за да знаят и помнят българските традиции.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg
Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии