Пещера Снежанка – бижу от Родопите

Пещера Снежанка е първата пещера, която някога съм посетила – отидох там, още като дете, със семейството си, и от тогава съм любопитна да се завърна. Ето, че наскоро имах възможността да организирам пътуване, за да разгледам района, и това беше главната ми спирка. България има доста пещери, коя от коя по-впечатляващи, но трябва да призная, че това е най-приказната, не само заради името и, ами и заради мистиката и магията, която я обгръща.

Сталакмити Снежанка
Автор: Вилизар Тодоров

Историята на пещера Снежанка

Пещера Снежанка е открита през 1961-ва година, от изследователите Георги Златарев, Генчо Коцев и Борис Евтимов. Те се занимават основно с пещери, и новата им находка, макар и да е по-малка от останалите, е една от най-пленителните, с която са се сблъсквали. Научава се по-късно, след като тя е изследвана и изучавана, че е образувана от въздействието на Новомахленската река преди близо 3,5 милиона години, и е била и обитавана – намерени са рисунки и битови предмети на траките. Племето, което се е приютявало там, е наречено Беси. Нейната роля е била на убежище, където да се крият от враговете.

Сталактони Снежанка
Автор: Martina Chudova

Няколко години след нейното откритие пещерата е обявена за природна забележителност и бързо се превръща в популярна туристическа атракция. В момента е част от Стоте национални туристически обекта на България. Тя е сред 4-те най-красиви пещери в родината ни, заедно с Ледника, Магурата и Съевата дупка.

Какво можем да видим в нея

Пещерата е съставена от шест зали, но само четири от тях са достъпни за публиката. Въпреки че не е много дълга – само 145 метра, тя е дом на невероятно разнообразна колекция от сталактити, сталактони и сталагмити, както и още други образувания. Те са повече от 800 000 на брой и са изключително любопитни както за познавачите, така и за всеки, който не знае нищо за скалите и пещерите. Това е именно заради техните интересни и чудни форми. Разгледахме залите и всяка от тях ни впечатли по свой собствен начин. Започва се с Залата на виметата, Голямата Зала, след това Музикалната и за завършек – Вълшебната. Именно от едно причудливо творение там идва името и – фигурка, която е оприличена на принцесата.

Информация за Пещера Снежанка
Автор: цветанка димитрова

Да започнем отначало – Залата на виметата е пълна с сталактити, висящи от тавана като вимета. Някои от тях бяха страшно дълги, а самата им бройка ги прави още по-впечатляващи – в малко пещери са толкова много на едно място.

Детайлна информация за пещера Снежанка

Голямата зала изглеждаше като от вълшебна приказка, изцяло скрита под бял и бляскав синтър. Все едно се разхождахме из невероятен леден дворец. Именно в нея са открити следите от обитаване.

Музикалната зала получава своето име от добрата акустика в нея. За да стигнем до следващата трябваше да минем по малка пътека и после по тесен мост и ето – пред нас се откри най-известната, Вълшебната зала. Изкусно изваяна от майката природа, тя беше пълна с разкошни драперии и сталагмити, а по средата се намираше и специалният сталагмит, който дава нейното име и прилича на добрата принцеса. Името и е дадено от проф. Алекси Петров, който пръв е видял приликата. Фигурата наподобява момиче, чакащо своя принц. И тя не е сама – в пещерата видяхме още делфинчета, Статуята на свободата, джуджетата и какво ли не! Да намерим героите в причудливите форми беше изключително забавно.

Пещера Снежанка
Автор Вилизар Тодоров

Научихме от екскурзовода, че тази пещера всъщност е дом и убежище за доста видове прилепи, защитени и важни такива. Те хибернират там през студените месеци. Ако ги видите, не ги безпокойте – ние не успяхме да ги зърнем, но разбрахме, че понякога се случва. Те не са единствените обитатели обаче. Срещат се още троглобионти, които са малки животинчета, живеещи под земята. Те са безцветни, нямат зрение, но другите им усещания са се засилили. Тъй като са наистина изолирани, случва се често те да бъдат един особен вид, специален за пещерата им.

За похода из нея

Походът през залите беше удобен и безопасен, всичко беше осветено и добре обособено за посетители. Снежанка е просторна и перфектна за начинаещи и любители, както и за семейства с малки деца. Няма ограничения. На връщане всичко беше по-лесно, защото се спускахме надолу, а не се катерихме. Насладихме се на природата около нас и се чувствахме добре отново под слънцето – атмосферата в пещерата, макар и приказна, винаги е различна и непозната за човека.

Пещера Снежанка
Автор: Krasimir Panchev

Как се стига до пещера Снежана

Нека върнем малко назад – до пещерата стигнахме с кола и знаехме предварително, че след като паркираме ни чака доста ходене. Следвахме пътя от град Пещера в посока Батак и после последвахме разклонението, което беше трудно за каране – толкова тесен път, че едва се разминавахме с тези, които вече си тръгвахме. Успешно паркирахме и с бодра крачка започнахме нашия поход. Изкачването е леко трудно и зависи от вашата физическа подготовка колко време ще отнеме – екопътеката е обособена, но стръмна. Струва си обаче, защото си заобиколен от природа, и ако сте сравнително издръжливи, няма никакви проблеми – а ако е предизвикателство, винаги можете да спрете за почивка и да я покорите бавно и внимателно. По пътя има места, където да поседнете, така че и за това е помислено. Нашето настроение се вдигна сериозно от табелите по дърветата нагоре, които те подкрепят и разсмиват, сложени там да направят пътешествието още по-приятно.

Табела към Снежанка
Автор: Iova Bonevi

Снежанка е отворена за посетители всеки ден, без почивка. Отваря в 10 часа и затваря през лятото в 5, а през зимата в 3. Нови посещения и турове има на всеки час. Имайте предвид, че дори и да е топъл ден навън, вътре в пещерата ще е студено – температурата там едва достига 10 градуса!

цветанка димитрова

Околностите, места за хапване и удобство

Отседнахме в Пещера, най-близкият град до Снежанка, преди да продължим надолу по Родопите. Пещера ни изненада приятно – беше китно и уютно градче, с доста забележителности само по себе си. Много красива беше църква Св. Петка, не бива да я пропускате. Хотелът ни беше в центъра на града, перфектната локация, а вечерта похапнахме в ресторант Виктория, който се оказа изключително елегантен и с чудесна кухня.

Крепостта Перистера
Автор: Ginka Angelova , Крепост Перистера

Посетихме още историческия музей на Пещера и този на автомобилите на социализма, който беше много забавен и интересен. Ако имате време, отидете и до Батак – градът е пълен с история, която, макар и мрачна, си заслужава да се види.

Ако търсите вълшебство и приключения, то пещерата Снежанка е перфектната дестинация за вас. За финал искаме да ви споделим един от нейните прякори – Перлата на Родопите. Отива и, нали?

За още информация за други интересни пещери натиснете тук.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии