Из околностите на Стара Загора

В края на месец Май, бяхме поканени от наши приятели да им гостуваме в Стара Загора. Знаейки, че обичаме да сме сред природата, те ни бяха подготвили програма за уикенда, която включваше посещение на местност Богородична стъпка, разходка до връх Големия Кайрак и водопада Казането. Тръгнахме за Стара Загора още в петък вечер, първо защото се пътуваше по-спокойно и второ така нямаше да губим време в път, на следващия ден. Посрещнаха ни както винаги, с вкусни ястия и мезета и хубаво домашно Мерло. На следващата сутрин, след чаша ароматно кафе се отправихме към първата дестинация за деня , а именно местността Богородична стъпка.

параклис „Рождество Богородично“
Автор: Нина Иванова


Как се стига до местността Богородична стъпка


Природният феномен Богородична стъпка се намира на около един километър от известните Старозагорските минерални бани. По пътя си от Стара Загора към баните и в самия курорт видяхме много кафяви указателни табели. За да стигнете до началната точна на пешеходния си маршрут, завихме в северна посока, покрай комплекс „Щастливците“ и след около 300 метра стигнахме до един много лек ляв завой на пътя. Вдясно от него се отделя черен път, а табелата указваше, че Богородичната стъпка се намира на 900 метра оттам. Няма как да сбъркате мястото, защото покрай завоя има удобно и широко място, където може да оставите колата си, както направихме ние и други туристи, които преди нас бяха тръгнали нататък.

параклис „Рождество Богородично“
Автор: Валя Иванова

Можете разбира се да се качите до местността и с кола, но разходката, сред природата е много по-приятна. Черният път тръгва през голяма поляна и плавно се изкачва нагоре. До Богородичната стъпка се стига за около половин час. По пътя и в местността имаше обособени зони за отдих, на сенчести и прохладни места, под големите дървета. Някъде по средата на разходката си и ние направихме кратка почивка, на една пейка, под дебелата сянка на голям дъб. Поели глътка въздух и няколко глътки вода, продължихме отново по черния път.


Местност Богородична стъпка край Стара загора


Това свято място е почитано не само от старозагорци, но и от хиляди вярващи от цяла България. Считано за силно енергийно, то се е използвало от хората за светилище и извършване на различни религиозни обреди, отпреди хиляди години. Отивайки към Богородична стъпка, първото нещо, което видяхме беше малък параклис, наречен „Рождество Богородично“. На един метър зад него се извисява скала, с интересна ямка в нея, във формата на човешко ходило. Именно това е Богородичната стъпка. Самата ямка е пълна с вода, която както разбрахме нито пресъхва в летните жеги, нито замръзва през зимата.

Местност Богородична стъпка край Стара загора
Автор: Валя Иванова

Това не ни изненада, предвид мястото на което се намираме.
Съвсем близо до параклиса видяхме античен саркофаг, за който не се знае много, а в основата на скалата отляво има тесен процеп, наричан провиралка, преминаването през която се вярва, че носи здраве. Мястото е много приятно, с прекрасна природа. Място, което действа някак си успокояващо.


Легендата за Богородична стъпка


Мястото е свързано и с древна легенда, според която по времето на древния Рим, отпреди Християнството, римски воини измъчвали един християнин. Дълго време той понасял мъченията им и не спирал да се моли. Виждайки неприкосновената му вяра, Света Богородица се спуснала с младенеца и спасила човека. На мястото, където стъпила върху скалата, се появила вдлъбнатина, като човешка стъпка. Нарекли я Богородична стъпка. От нея започнала да извира вода, която била чиста, като сълзите на Дева Мария.

Автор: Богдана Михайлова


От Богородична стъпка до връх Големия Кайрак


От богородична стъпка, разходката ни продължи към връх Големия Кайрак. Той се намира на 636 метра надморска височина и като част от Сърнена Средна гора е един от високите планински върхове край Стара Загора. Близо до феномена Богородична стъпка, нагоре по пътеката видяхме туристическата табелка, която оказваше посоката към Големия Кайрак. Поехме нагоре по пътеката, която се оказа стръмна и камениста, но беше маркирана със стара жълта маркировка и по-нова, във вид на зелени точки. . За около 20 минути се изкачихме до билото. Гледките от тук бяха много красиви. В ниското, сред няколко хълма се виждаха сгушените в планината къщички на село Сулица. Сред възвишенията на Сърнена Средна гора удобно се разпростираше Тракийската низина, а на хоризонта се виждаха изваяните форми на Родопите.
Покрай билото бяха изградени каменни пирамидки, указващи маршрута. За още около 15 минути, вървейки все по билото, успяхме да се изкачим на връх Големия Кайрак. От върха се откриваха още по-невероятни и красиви гледки. Чувствахме се, все едно се намираме на върха на света. Наоколо всичко беше свежо зелено, а във въздуха се разнасяше аромат на билки.


Водопад Казането


Омагьосани от прекрасния пейзаж, поехме надолу, обратно към Старозагорските минерални бани, защото следваше да посетим още една забележителност край Стара Загора, а именно водопада Казането. Местността се намира на 2.5 км югоизточно от село Казанка. От Старозагорските бани, поехме към село Казанка и на около 4.5 км след тях видяхме кафява табела, указваща, че Казането е вляво от шосето. Малко след табелата има голямо уширение, където оставихме колата си. Оттам тръгнахме по пътеката, към реката и след 2-3 минути ходене вече стигнали до нея можехме да видим горната част на водопада.

Автор: Малинка Димитрова

Така вървейки по камъните, слязохме до самата река, от където се откри гледка към целия водопад, който е висок около 2 метра и е много живописен. Непосредствено след водопада реката е издялала интересни дупки в скалите, които приличат на казани. Оказа се, че това са абразивни кладенци – големи дупки в камъка, образувани от течаща вода. В България има няколко подобни природни феномена, които са още едно доказателство за чудесата, които е сътворила природата по нашите земи.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии