Град Стрелча – минерални води и релакс

Забързано ежедневие, мръсен въздух и стрес – неща, които съпътстват живота на всеки един от нас. Нашето тяло и психика имат нужда от почивки, за да се възстановят и рестартират след напрежението, на което са подложени. Днес ще ви предложим бягство до едно българско градче, което въпреки малките си размери е побрало в себе си невероятна природа, множество археологически паметници и не на последно място лечебни минерални извори. Град Стрелча е изключително подходящо място за почивка, разходка и рехабилитация.

град Стрелча
Автор: Нина Иванова

Къде се намира Стрелча и как да стигнете до там?

Разположен на 483 метра надморска височина, град Стрелча се е сгушил сред зелените хълмове на Средна гора. Намира се в централната част на България и е заобиколен от вековни гори и невероятна природа. Градчето е наистина малко – едва 4500 жители, но много добре поддържано и китно. Най-удобният и бърз маршрут от София до Стрелча е през АМ “Тракия” като поемате по отбивката за Панагюрище, а след това за Стрелча. Разстоянието от София е 143 км., а от Пловдив само 69 км.

Какво интересно може да видите в Стрелча?

Стрелча умело съхранява в себе си традициите и историята на България, за да я предаде на бъдещите поколения. В самото градче има няколко интересни места, които си заслужава да бъдат посетени.

Град Стрелча
Автор: Малинка Димитрова

Центърът на града и паркът с миниатюрите.

Центърът е изключително чист и спретнат. Има множество пейки, няколко фонтана и нова детска площадка, на която да се забавляват най-малките. Още в началото ще видите изграден внушителен паметник на великият български владетел хан Крум. Освен невероятно добрата изработка на паметника, интересното е, че в него има вградена стъкленица, в която се съхранява пръст от гроба на хана. Около паметника са поставени няколко табели, които дават интересна информация на любопитните посетители.

Паметник на великият български владетел хан Крум
Автор: Лиляна Катранджиева

След като продължите надолу по стълбичките, ще навлезете в парк с високи иглолистни дървета. В парка са разпръснати миниатюрни макети на едни от най-известните забележителности в България. Сред тях са паметника Шипка, Асенова крепост, Жаба могила, Боянската църква, Мадарския конник, Дяволски мост и други.

Миниатюрен макет на Асеновата крепост
Автор: Diana Manova

Тук е изключително интересно за децата, които се запознават с историята на Родината си, докато се забавляват и събират шишарки в парка.

Исторически музей в град Стрелча

Tова е следващото място, което ви препоръчвам да посетите. Музеят се разполага в две къщи – Неделева и Грозева къща, които се намират в двор Неделеви в центъра на града.

Исторически музей в град Стрелча
Автор: Дианна Мутавска-Вълкова

Експозициите вътре са изключително интересни и са разделени по следния начин: 

В Грозева къща са отдел “Археология”, “Българските земи XV – XIX век” и “Художествен отдел”.

В Неделевата къща може да видите постоянна експозиция на розобера, който се явява основен поминък за местните жители, запазен и до наши дни. Музеят работи всеки ден от 08:30 до 17:30 часа с обедна почивка от 12:00 до 13:00 часа.

Баня “Стрелча” и закрития минерален басейн.

Минералната баня се намира в централния парк до миниатюрите и разполага с две отделни помещения за мъже и за жени. Освен нея, в сградата има закрит минерален басейн с площ 180 кв.м., както и открито пространство за слънчеви бани. Благодарение на своите показатели, минералната вода в Стрелча е обявена за една от най-лечебните в страната. Тя е полезна за: заболявания на опорно-двигателния апарат, контузии и травми на ставите, мускулни фрактури, заболявания на периферната нервна система, гинекологични и андрологични заболявания, както и много други. Температурата на водата е +56 градуса и трудно се издържа дълго време в нея.

Освен закрития минерален басейн и банята, в град Стрелча има няколко открити минерални басейна, в които водата не е с толкова висока температура и може да се порадвате едновременно както на нейната лековита сила, така и на ползите от слънчевата светлина.

Какво интересно може да видите около град Стрелча?

Ако поемете по пътя за Копривщица, ще минете покрай интересния Стар каменен мост, за който се предполага, че е строен в началото на миналия век.

В местността Драганов камък, само на няколко километра от Стрелча, се намира Жаба могила – една от най-големите могили на територията на България. Гробницата е отворена за посещения от туристи, но голяма част от експонатите, намерени в нея, днес се съхраняват в Историческия музей на град Стрелча.

На по-малко от 3 км. от града се намира и крепостта Стрелчанско кале, която датира от IX – X век. За падането на крепостта с двойни зидове и внушителна височина се носи и до днес легенда, която местните хора с радост ще ви споделят.

Наблизо са и Стрелчанските скални образувания, както и местността “Динчов камък”.

Китно, спретнато и изключително богато на история и забележителности е това градче. Пътуването до него съчетава в себе си история, красиви гледки и несравнима почивка. С две ръце ви препоръчвам да го посетите. 

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии