Еко пътека Бяла река

Еко пътека Бяла река – райско място за еднодневна разходка

Чудите се къде да отскочите със семейството си, за да прекарате малко време заедно, да се разходите и да се насладите на дивната природа на нашата Родина? Предлагам ви едно райско кътче, което със сигурност ще се запамети във вашето съзнание. Става въпрос за еко пътека Бяла река. То ще ви зареди с позитивно настроение и енергия. Нека ви разкажа малко повече за моето посещение там.

Автор: Di Di

Как да стигнете до еко пътека Бяла река?

Еко пътеката е много добре обособена и се намира вблизост до град Калофер. След като стигнахме Околовръстния път, следвахме табелите за местност Паниците. Не след дълго стигнахме до У-образно кръстовище за Паниците и Калоферския манастир. Завихме към манастира и шофирахме около 5-6 км по доста лош черен път, който въпреки това е проходим с лек автомобил. В края на този път стигнахме до Калоферския манастир, където имаше достатъчно място, за да паркираме колите си. Пред манастира е изградена работеща чешма, от която си наляхме прясна питейна вода за изпът. Началото на самата пътека е около 200 метра по-надолу.

Преди да ви разкажа накратко за самия преход, ще ви информирам, че маршрутът е подходящ както за големи, така и за малки. Той е сравнително лек и отнема 2 часа, за да бъде покорен със спокоен ход и кратки почивки.

Автор: Александър Недев

Още в самото начало ще имате възможност да се докоснете до студените, кристални води на Бяла река, която кротко ще ви следва през целия път.

Автор: Люсиен Данаилов

Китни поляни, тучни гори и дървени стълби ще ви водят по време на прехода.

Автор: Невена Генчева

Пътеката е много интересна за дечица, тъй като дървените мостчета ви позволяват да преминете близо до водопадите и да прекосите реката няколко пъти. На няколко места има поставени дървени беседки, на които може да отпочинете. Също така там може да хапнете сандвич или просто да се насладите на чистия въздух на това приказно местенце. С образователна цел са поставени дървени табели, които изобразяват животните и растенията, обитаващи този район. В допълнение има и кратка информация за тях.

Автор: Станимира Мушакова

Времетраене и допълнителна информация

Ние преминахме през целия кръгов маршрут за около 2 часа и половина, тъй като спирахме доста често и се наслаждавахме на невероятните гледки, които се откриват по пътя. Цялата пътека е много добре обособена с информационни табели, които ни насочваха, затова нямаше как да объркаме пътя си. След като прекосихме обширна поляна покрай бивак Бяла река, започнахме ту да се изкчаваме, ту да слизаме по поставените дървени съоръжения, които подпомагат преминаването на пътеката. Има няколко места, които са по-стръмни, но са поставени парапети на стълбите, които ни помогнаха. Поспирахме за почивка на обособените места и се насладихме на невероятните гледки, които се откриха на най-високите места от маршрута. Въпреки, че посетихме пътеката в доста горещ летен ден, преминаването ѝ беше много приятно, защото гъстата прохладна гора ни пазеше от жегата през повечето време.

Гора екопътека Бяла река
Автор: Yanko Popov

Хапване и почивка в околността

След като преминахме през целия път, си направихме пикник край реката в началото (или съответно края) на маршрута. Мястото е много подходящо, защото се намира точно до реката, има широка поляна и е обособено с дървени пейки и масички. В случай, че не сте се подготвили с хапване за пикник, не се притеснявайте – малко по-надолу има изградено заведение, в което може да хапнете вкусно сред природата.

След като похапнахме и отморихме, се насочихме към колите. Решихме да посетим и Калоферския манастир, където запалихме по една свещичка. Манастирът е много добре поддържан и има красив, обширен двор.

Автор: Krasimir Slavov

Какво друго може да видите наоколо?

Еко пътека Бяла река може да бъде перфектно място за еднодневен преход в гората, както и да се комбинира с няколко други невероятни забележителности като прочутия водопад Райското пръскало и връх Ботев. В местност Паниците, която е в непосредствена близост, се предлагат и няколко къщи под наем, в които може да отседнете, в случай че имате възможност да останете няколко дни.

Преминаването през маршрута беше много приятно и зареждащо преживяване, което препоръчвам на всеки.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии