Божия мост – изящен скален феномен

Природата не спира да ни изумява – тя е един изключително талантлив творец, който, използвайки своите сили и естествени ресурси, с лекота създава невероятни, чудновати форми. В България се радваме на богато разнообразие от подобни причудливи места. Те ни привличат с красотата и интересната си енергия, която излъчват. В днешната статия ще ви отведа на пътешествие до един малко позабравен и не толкова популярен скален феномен, който обаче ще ви заплени с красотата си. Отиваме на разходка до природното творение Божия мост.

Божия мост от високо
Автор: Lemonade Create

Къде се намира Божия мост и как да стигнете до него?

Познат още като Жабокрек, изящният феномен се намира в Северозападна България. Намира се само на 15 км от Враца, между селата Лиляче и Чирен. Зоната тук е известна като Чиренско-Лиляшки карстов район и се слави със своята красива и изключително разнообразна природа. За да стигнете до Жабокрек може да тръгнете и от двете села, но пътят от село Чирен е по-добрият избор. Пътувайки от Враца към селото, точно преди влизане в Чирен ще видите табела за Божия Мост, която ви води наляво. Следва пътуване около 6-7 км по добре поддържан път. След което още една информационна табела ще ви отведе по черен път, който лесно се преминава с обикновен лек автомобил. Коларският път ще ви заведе до старинна римска крепост, позната като Градище, където може оставите автомобила си. Разходката от крепостта до Божия мост е приятна и е с продължителността около 10 минути.

Пътека към Божия мост
Автор: Илия Крумов

Какво представлява Божия мост?

Причудливият феномен може да бъде описан като изящна арка или проходна пещера, която минава над бистрата Лилячка река. Арката впечатлява с величествените си размери (над 20 метра височина) и с изящните форми, които природата е създавала в продължение на много векове. Под самото образувание се е оформила красива зала. В нея туристите могат да видят отблизо най-разнообразни ниши, кухини, скални колони и други. Според геолозите, изследвали района, този феномен е останал от съществуваща тук карстова пещера. Времето и природните условия са довели до срутването на тавана, който днес стои само на някои места, образувайки красивата арка с дължина 125 метра.

Арката на Божия мост
Автор: Ваня Аврамова

Туристите, посетители мястото, имат възможност да разгледат феномена от горната му страна, както и в долната част, където са просторните галерии. Съветвам ви да посетите Божия мост през пролетта или есента, когато не само природата е несравнимо красива, но и реката ще бъде пълноводна и създава красиви отблясъци. През останалото време в по-горещите периоди, тя е почти напълно пресъхнала. Освен с изящни скални форми, Божия мост се слави и с разнообразна, богата природа и с буйна растителност.

Място, обвито в легенди.

Произход на името.

Знаем, че народът ни е създал множество легенди и предания за повечето природни забележителности в България. Божия мост също не отстъпва в тази гледна точка. Една от интересните истории е относно произхода на името на феномена. Едното му име – Жаборек, идва от това, че в района има много жаби. Според старите хора, названието Божия мост, произлиза от това, че през времето, когато Лилячка река е била изключително пълноводна, тя е срутвала всички мостове по пътя си, освен този. Смята се, че това е така, защото той е закрилян от Господ. Друга история гласи, че такова несравнимо красиво образувание, може да бъде само творение на самия Бог.

Изящни скални форми
Автор: Rali_J photography

Царски истории.

Легендата разказва, че преди години красотата на Божия мост и неговите пещерни зали така запленила цар Константин и царица Елена, че те избрали именно тази местност за своето пребиваване. Според сказанията царица Елена посрещала всяко живописно утро от красивата пещера, докато тъкала на златния си стан. Говори се, че той останал скрит някъде в местността. До ден днешен има хора, които вярват в това и търсят златната вещ в пещерата и околностите.

Какво друго може да видите наблизо?

Врачанският район е много красив и предлага на своите посетители множество възможности за разходка както сред природата, така и до различни исторически обекти. Наблизо се намира впечатляващият водопад Врачанска Скакля, който се слави със своята височина от 141 метра. Тук е и още един живописен представител на едни от най-високите водопади в България – Боров камък.В района е разположена крепостта Вратица, а в центъра на град Враца може да посетите античната часовникова кула, построена през XVII век.

Само на 12 км от града се намира и село Челопек, в което се издига къщата-музей на прочутата баба Илийца. Стигайки до тук, несъмнено бих ви посъветвала да посетите и едноименния връх Околчица, както и намиращата се близо до него поляна, която е смятана за лобното място на Христо Ботев. Няма да ви стигне само едно посещение на живописния район около град Враца, за да посетите всичките забележителности и природни красоти, които се намират тук. Отделете си няколко дни, за да се разходите в местността и да попиете от нейната атмосфера. Скалният феномен Божия мост, ще ви впечатли със своите величествени мащаби и прецизни, естествени форми.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии