Бекови скали – чудна гледка отвисоко

Живописната есен е в разгара си, а времето ни изненадва с високи температури, което прави почивните дни перфектни за разходки из природата. Поредното красиво кътче на България, с което ще ви запозная днес, се извисява нависоко. Предлага невероятни гледки и чист въздух, а в същото време е лесно достъпно, подходящо за деца и възрастни хора. Отиваме към известната панорамна площадка на Бекови скали.

Гледка от Бекови скали
Автор: Анета Личева

Къде се намират Бекови скали и как да стигнете до тях?

Мястото се намира на 55 км от град Пловдив, като поемате посока Брацигово, а след това към планинското село Равногор. Пътят до селото е асфалтиран и достъпен за лек автомобил. След като преминете през самото село, ще достигнете до параклис „Свети Пророк Илия“, където е и началото на пътеката към Бекови скали.

параклис „Свети Пророк Илия“ до Брацигово
Автор: Valeria Pandurska

Може спокойно да оставите тук автомобила си. В двора на манастира има малка каравана, която предлага храни и напитки за посетителите. Преди да тръгнете нагоре, ви съветвам да се заредите с прясна вода, нещо леко за хапване и добро настроение. По пътя към площадката няма чешми, както и много сянка, така че най-подходящият сезон за изкачване на маршрута е именно ранната есен. Ако все пак сте избрали лятото – подгответе се със слънцезащитен крем и шапки.

Повече за маршрута.

Преходът до Бекови скали е доста лек и много приятен. Като дължина от параклиса до панорамната площадка е около 2 км в посока. Отне ни приблизително 1 час и 10 минути в посока, като броим и честите почивки, за да се насладим на заобикалящата ни прекрасна атмосфера. По принцип до самата панорамна площадка може да се стигне и с високо проходим джип. Но ви препоръчвам да се насладите на отморяващата разходка сред природата. Пътят, по който се върви, е широк и полегат. Ще срещнете няколко разклона за Жребичко и Брацигово. Има поставени достатъчно указателни табели, които да не ви позволят да се заблудите.

Табека към Бекови скали
Автор: Таня Капитанова

Интересно е, че самата панорамна площадка е леко скрита за посетителите си. Ориентир, който мога да ви дам е след като стигнете разклона и жълтите кошчета за боклук да се поспрете. До тях има тясна пътечка между дърветата, която ще ви отведе право до панорамната площадка. На мястото има и дървена беседка, където може да поседнете, да хапнете или просто да се насладите на поредното чудо на природата. Панорамната площадка се намира на величествените 1400 метра надморска височина и предлага наистина изумителна гледка към околностите. От нея се виждат гледки към Западните Родопи и част от красивия язовир Въча.

гледка към язовир Въча
Автор: Eli Volova Vasileva

Маршрутът е подходящ за деца, но щом стигнете до най-високата му част, не се доверявайте напълно на обезопасителните парапети и бъдете нащрек. Времето, в което ние посетихме Бекови скали, беше доста приятно, нямаше вятър и поседяхме поне 30-40 минути, наслаждавайки се на красивата есен. Пътят обратно изминахме по-бързо и решихме да посетим параклиса.

Какво друго може да посетите наблизо?

Разходката до Бекови скали не е продължителна или прекалено изморителна, затова ви дава възможност да уплътните деня си с още някоя природна забележителност. Може да се разходите до Червената скала, която се намира наблизо. Ако сте ентусиасти и имате повече време може да посетите Фотинските водопади, както и живописния язовир Батак. Може също така да отделите време за китния град Батак, който крие в себе си богата история за нашето минало.

Бекови скали са известни като гордостта на село Равногор и това не е случайно. Разходката до тях е лека и приятна, а гледката, на която ще се натъкнете, изпълва очите ви и освобождава съзнанието от натрупания стрес и негативни мисли. Подарявайте на себе си и децата си такива отморяващи преходи, защото природата има невероятната сила да ни зарежда с положителна енергия. Пожелавам ви приятно прекарване!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии