Светилище Татул – по-близо до боговете

Нашите предшественици са почитали силно своите богове. Изграждали са специални светилища и са им отдавали почит с различни видове обичаи, които днес вече са забравени. В Източните Родопи и техните величествени скали се крият множество такива магични места, които крият своите тайни и до наши дни. Повечето от тях са обвити в мистериозни легенди и привличат към себе си хиляди туристи, които желаят да се докоснат до силата им. В днешния пътепис ще ви запозная именно с едно такова място, което посетихме съвсем наскоро – скалното светилище Татул, което се намира край село Татул.

Светилище Татул
Автор: Todor Raveo Stoyanov

Къде се намира светилище Татул и как да стигнете до него?

Познато още като „Светилището на Орфей“, мястото се намира на 29 км от Кърджали и на 15 км от Момчилград. Близо е до село Татул в местността Кая башъ, което в превод означава „Каменна глава“. Пътят до архитектурната забележителност е хубав и е добре маркиран с указателни табели. След като преминете асфалтирания път, ще стигнете до удобен паркинг, на който може да оставите автомобила си. От там се продължава пеш, по бетонна алея, която пресича новоизградения парк. Върви се около 15 минути, а разходката е лека и разтоварваща.

пътят към Татул
Автор: Георги Здравков Георгиев

В парка има обособени пейки, беседки и кладенец, край които може да отпочинете и да се насладите на витаещото наоколо спокойствие. Светилището работи всеки ден, като лятното време е от 09:00 до 20:00 часа, а зимното от 09:00 до 17:00 часа. За да влезете и да разгледате, е необходимо да заплатите символична такса.

Кратка информация за светилище Татул и какво ще видите там.

Този величествен, мегалитен паметник представлява огромен скален масив с връх, наподобяващ пресечена пирамида. Според археолозите светилището датира от края на V век преди Хр., а големия си разцвет преживява през XVIII – XI век пр. Хр. То е било почитано като светилище хероон, където траките са отдавали почит на своите обожествени царе. Тук те са пренасяли жертви към боговете, както и са наблюдавали Слънцето, по време на зимното слънцестоене.
Археологическият комплекс се състои от средновековна крепост и езическо светилище, както и кръг, изграден от глинени олтари, върху които са се правели различни жертвоприношения.

Археологическият комплекс Татул
Автор: Svetlana Koteva

На най-високото, централно място на светилището в огромната каменна маса е всечен гроб.

Всечен гроб на върха на светилището
Автор: Цветанка Георгиева

На още едно място в комплекса може да се види подобен гроб, който е издълбан в полусферична ниша. За да се достигне до гробовете, са издълбани стълби директно в скалите. Според учените улеите, изградени около тези саркофази, са служили за да изтича кръвта на жертвата. При обиколката си в светилището ще имате възможност да разгледате множество култови площадки, ниши, улеи и други издълбани в скалите форми. По време на разкопките тук са открити редица глинени съдове и фигури, бронзови предмети, както и изображение на Бога Слънце.

Светилище на Орфей
Автор: Valeri Hristov

Има и още една хипотеза за мистериозното място и тя е, че това е било светилище на прочутия Орфей. До тези предположения се стига, след като край светилището е открита статуетка на гол мъж, който в едната си ръка държи лира, а в другата плектрон.

Освен невероятните скални масиви, които ще имате възможност да разгледате, върха на скалното светилище открива приказна гледка към намиращите се наблизо местности. Препоръчвам ви да посетите „Светилището на Орфей“ в периода между месеците март и октомври, като избягвате най-силните горещини.

Гледка от Татул
Автор: Габриела Стоянова

Легендите.

Не е една легендата за светилището край село Татул. Според най-разпространената, мястото се свърза освен с Орфей и с царя на тракийското племе Едони – Резос. Според митичната история, докато водел война, Резос успял да обязди бързите като вятъра, снежно бели, магични коне. Майката на Резос твърдяла, че той ще продължи да съществува и след смъртта си, като божествено създание антроподемон и ще обитава намиращите се наблизо пещери.

Какво друго може да видите наблизо?

Районът около областния град Кърджали е наситен с редица интересни забележителности и местности, които спират дъха на туристите. Заслужава си да отделите няколко дни, в които да посетите поне още няколко места като забравеното село Лисиците и най-дългия въжен мост, крепостта Моняк, скалния феномен Каменна сватба, Кърджалийския манастир Успение Богородично, Перперикон, както и много други.

Магичното светилище Татул се свързва с множество истории и легенди за траките, бесите, Орфей и още много други. Невероятната енергия, която цари в това място, се усеща от всеки, решил да го посети. Отделете време и се разходете из каменните останки, които величествено лежат в приказните Родопи векове наред.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии