Перперикон – древен и загадъчен свещен град

Обичате красивите места и търсите загадъчни мистерии, в които да се потопите? Искате да използвате всеки един свободен ден, за да опознаете Родината ни? Е, за ваша радост Родопите буквално преливат от тайнственост, която ревниво пазят от своите посетители. Едно такова мистериозно място е свещеният град Перперикон, който е чудесна дестинация за еднодневна разходка както за малки, така и големи. Нека ви разкажа малко повече за древното светилище, което с любопитство посещавам всеки път.

Перперикон от високо
Автор: Slavi Mihov

Къде се намира Перперикон и как да стигнете до него?

Скрит в Източните Родопи, Перперикон става все по-популярен сред туристите и се радва на  голяма посещаемост особено през топлите дни. Древният град се намира на 16 км от Кърджали и на 9 км от село Перперек. Щом стигнете до селото следвайте указателните табели, които ще ви отведат до Перперикон. Той се намира на височина 470 метра върху скален връх точно над красивата долина на река Перперешка. Може би именно наличието на вода е направило мястото привлекателно за живот още преди хиляди години.

гледка от върха на Перперикон
Автор: Val Krastev

Любопитна информация за древното място.

Перперикон се смята за един от символите на магичните Родопи. Той се състои от древно мегалитно светилище, средновековна крепост и редица паметници. Според данните градът датира от VI-V хилядолетие преди Христа и в него са живели траки, готи, ромеи, римляни и българи. Според историците мястото е било светилище на бога на виното и веселието Дионис. Изследванията и разкопките по него започват още от 1931 година и през 1968 година е обявен за паметник на културно наследство от национално значение. Всъщност истинското наименование на свещения град е Перперик. Той е с площ 5000 кв.м., което го прави най-голямото мегалитно светилище на целия Балкански полуостров. Хората смятат, че Перперикон носи много силна енергия, която предава на посетителите си. За жалост през близката 1990 година, иманяри успяват да ограбят част от артикулите в гробниците.

Колони в свещения град Перперикон
Автор: Reyhan Mustafa Ferad

Какво представлява маршрутът към Перперикон?

За да се поддържа представителен за своите туристи, комплексът има символична входна такса, както и предлага беседи при допълнително заплащане. Той е отворен за посетители всеки ден от 07:30 до 20:00 часа без почивка, което дава на посетителите достатъчно време, за да го разгледат спокойно. Самият преход не е от най-леките, защото има по-голяма надморска височина и някои стръмни скални участъци, но все пак не е невъзможен. Пригответе си достатъчно питейна вода и подходящи обувки, за да преминете през него с лекота.

изкачване към свещения град
Автор: Манол Маноилов

Мястото предлага избор между два маршрута, по които имате възможност да преминете, като единият е по-заобиколен и дълъг, но пък няма стръмни участъци и е по-лек. Вторият е подходящ за авантюристи, обичащи екстремните предизвикателства. Той е с продължителност около два часа. Независимо кой от двата пътя изберете, насладете се и се потопете в приятната атмосфера, която предлагат. Съветвам ви да се възползвате от възможността за беседа, от която ще получите интересна информация и ще вникнете в историята на свещения град.

Перперикон
Автор: Boryana Nikolova

Перперикон се състои от съвършена композиция от четири части, които са от новокаменната епоха. Ще имате възможност да разгледате останки от мощната крепостна стена, каменен акропол, изграден от големи каменни блокове, изсечен в скалите дворец, както и южно, и северно предградие, които се състоят от малки улички, жилищни сгради и храмове между скалите. Известно е, че някои от олтарите, изсечение там, са се използвали както за жертвоприношения на животни, така и на хора. Назад в хилядолетията Перперикон е бил дом на различни поколения, отпечатъците от които историците откриват днес върху каменните късове. С течение на много години жителите му са оформяли камъка, превръщайки го в зидове, крепостни стени и други обекти. Свещеният град е бил в разцвета си по времето на великите Троя и Микена.

ранновизантийска базилика край Кърджали
Автор: Таня Велчева

Какво друго може да видите наоколо?

Както ви казах по-рано, Родопите са известни с богатството си от интересни места, които туристите с желание посещават. Докато сте наблизо, може да посетите още редица природни забележителности като: Каменни гъби, феномена Каменна сватба, защитената местност Юмрук скала, местност Средна Арда, пещера Карангила, както и много други.

Древни каменни блокове, старинни скални образувания и куп скрити тайни в тях – това ви очаква в древния свещен град Перперикон. Отделете си един свободен ден, за да се насладите както на самото място, така и прехода до него, който бавно ще ви потопи в атмосферата на мястото.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии