Крепост Моняк – Източни Родопи

Крепост Моняк – мястото, на което се сливаш с полета на орлите

България е невероятно красива страна, която непрекъснато ни изненадва с несравнимите си местенца. Днес ще ви представя още една такава дестинация, през която преминахме съвсем скоро и която ни изпълни с позитивна енергия и  нови сили, а именно крепост Моняк.

гледка от крепост Моняк
Автор: Динко Шаханов

Районът около град Кърджали е известен с многобройните си причудливи феномени, места за разходка и антични крепости, каквато е и Моняк. Разположена на 586 м надморска височина в невероятните Родопи, тя се намира на 2 км от с. Широко поле и на 4 км от Кърджали. Тази средновековна крепост е построена е през XII-XIII век и се разпортира на 50 дка защитена площ.

надморска височина крепост Моняк, източни Родопи
Автор: Искра Недева

Как да стигнем до крепост Моняк?

До село Широко поле се стига по стария път Хасково – Кърджали. Преди да влезете в селото ще се озовете на У-образно кръстовище, на което трябва да поемете вдясно. След това имате още един доста остър завой вдясно. На няколко места се срещат упътващи табели, които за съжаление не са много и доста често пътуващите се объркват, както стана и с нас. За щастие хората в селото са много дружелюбни и веднага ни упътиха. В началото пътят е асфалтов, след което преминава в черен път, проходим за всеки автомобил. Продължавайки напред всеки сам преценя до къде може да продължи с колата си. Ние оставихме нашата на широка поляна и продължихме разходката си пеш.

Крепост Моняк, източни Родопи
Автор: Радо Гаватовски

Много е важно да се снабдите с достатъчно количество вода. По пътя няма чешма никъде, а слънцето и умората не прощават дори и в по-хладните дни.

Информация за маршрута

Въпреки, че пътеката не е дълга – около 2км, на места е малко стръмна, което може да ви затрудни, но със сигурност си заслужава. По пътя няма табели, но маршрутът води само нагоре към крепостта, а вдясно непрекъснато докато се изкачвате ще наблюдавате невероятни височинни гледки към град Кържали и внушителния язовир Студен кладенец. Ние преминахме през маршрута за около 40-50 минути, като вървяхме бавно и доста често се спирахме, за да си направим снимки, тъй като пейзажът е просто неустоим. С последни сили и с голямо желание да седнем и да си починем, изведнъж се озовахме до крепостта, където пред очите ни се откри божествена гледка, която ни накара да забравим за умората. На такива места човек разбира колко е малък и колко е велика природата. Взехме си глъдка въздух като поседнахме на един от дебелите зидове от останките на крепостта, след което се заехме да разгледаме мястото.

панорамна гледка от Крепост Моняк, източни Родопи
Автор: Dimitar Todorov

Оставете си поне 30-40 минути, за да се разходите из крепостта и да си направите достатъчно снимки. В нея ще може да видите останки от средновековната кула, която е сравнително добре запазена за годините си. Растителността наоколо беше доста раззеленена и трудно открихме пътя към цитаделата, но в крайна сметка стигнахме до нея. От постройката са останали стабилни основи, които до ден днешен се виждат доста добре.

крепост Моняк
Автор: Ivan Takov

Любопитен факт

Няколко пъти в интернет пространството бях виждала снимки от върха на крепост Моняк, на които мащабният язовир беше приел формата на границите на България. Мислих, че това е някакъв вид зрителна измама, но уви – ако потърсите точния ъгъл ще останете изумени.

Слизането надолу беше доста по-леко от изкачването, а ние бяхме много удовлетворени от това, което видяхме. Определено мога да ви посъветвам да посетите крепост Моняк поне веднъж, за да се насладите на невероятните гледки и да видите полета на орлите отблизо.

Какво друго може да видите наоколо?

Може да съчетаете посещение на древната крепост Моняк с разходка до село Лисиците и да преминете по най-дългият въжен мост в България. Също така може да видите и скално-култов комплекс „Чит кая“.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии