Русе – българската перла на брега на Дунав

Освен прекрасна природа, България е надарена и с много очарователни места, носещи своята вековна история. Едно от тези места е град Русе, наричан още „Малката Виена“, заради географската му и архитектурна прилика с австрийската столица.

Русе е най-големият град край река Дунав. Toj привлича със своите архитектура, множество паркове и музеи и разбира се с богатата си история. Като човек обиколил България на длъж и на шир, смея да твърдя, че това е един различен български град, който предлага много и интересни места за разходка и почивка и който задължително трябва да се види.

Къде се намира и как се стига до град Русе

Град Русе се намира в североизточна България. Предвид географското си положение, той се е утвърдил, като един от най-важните промишлени центрове в района. Тук се намира и първият у нас железопътен мост, над река Дунав. Русе се намира на 313км от град София, на 288км от Пловдив, на 194км от Варна, на 241км от Бургас и само на 73км от столицата на Румъния – Букурещ. И тъй като знаехме, че ни чака много път, а и много неща за разглеждане си отделихме повече време, което да прекараме там.

град Русе
Автор: Влад Николов

Тръгнахме за Русе рано сутринта в събота, за да избегнем трафика, а и за да пътуваме в по-хладното време. Денят беше прекрасен, слънчев, но за щастие не много топъл. Пътувахме по магистрала Хемус, преминахме пред Плевен и Велико Търново. Така след около 4 часа стигнахме до крайната си дестинация. Няма да крия, че пътят беше много дълго, но никой от нас не се оплака. Все пак бяхме тръгнали на пътешествие към един от най-прекрасните градове на България, където очаквахме да видим и да научим много неща. Пристигнали в Русе, отделихме малко време, за да се настаним и да хапнем набързо и поехме по улиците на града.

Малко от историята на град Русе

Историята на град Русе датира още от древността. Съвременната история на града започва през 1878 година, когато руските войски влизат в града и слагат край на османско робство. След това Русе се превръща в основен стопански и културен център на България. Оттук започва възстановяването, изграждането и развитието на страната, като на територията на града се появяват първите фабрики и промишлени предприятия по машиностроене, дървообработване, корабостроене, електропроизводство и други. Тук са създадени и първото кино, първата банка и дори първата печатница. Не случайно и до днес наричат Русе „Градът на първите неща“.  През вековете градът бива именован с много имена, сред които са Пристис, Пристаполис, Роси, Руси и Русчук.

Най-интересните забележителности в Русе

Програмата ни за обиколка на град Русе включваше множество архитектурни и природни забележителности. Първата ни спирка, като на всички пристигащи в града беше централната жп гара.

ЖП гарата в Русе

Това е една от най-големите и внушителни сгради в града. Тя е построена на две нива, с високи перони, разположени на 4 метра над входа. Не по-малко забележителна за нас беше и 34-метровата часовникова кула. Кулата се извисява отстрани на основната сграда и е построена така, че да бъде забелязвана от всички гости на града. Това, което научихме е че тук, през 1866 година е открита първата ЖП линия в България Русе – Варна. През 1883 година, за пръв път на перона на жп гарата спира и прочутият влак „Ориент експрес“.

Историческият музей

От жп гарата тръгнахме по улица „Николаевска“, която ни отведе до още едно известните за град Русе място – площад Батемберг. Едно прекрасно място, в центъра на града, където има прекрасна градинка, с шадраван, както и паметник на българските войници, загинали в Сръбско-българската война през 1885 година. Цялата тази красота е заобиколена от някои от най-емблематичните сгради в града –историческия музей, библиотеката, Бастилията и първата банка.

Историческият музей - Русе
Автор: Влад Николов

Регионалният исторически музей в Русе обединява няколко експозиции. Някой от тях са тази на историческия музей, Пантеона на възрожденците, къщата-музей „Градски бит на Русе“ къщата-музей на Захарий Стоянов и къщата-музей на Тома Кърджиев. Освен тях има и три експозиции на открито – Ивановските скални църкви, Средновековният град Червен и Римската крепост Сексагинта Приста. Не можете да си представите колко много история е събрана на едно място, за да бъде запазена за поколенията напред. Постоянната експозиция на музея се помещава в първата административна сграда в България, построена след Освобождението. Тя е известна още, като Дворецът на Батенберг, където князът е посрещал своите гостите.

Русенската библиотека

Русенската библиотека „Любен Каравелов” също се нарежда, сред първите сгради, построени у нас, след Освобождението. Тя е издигната през 1888 година от група културни дейци. Тя се превръща в място, където жителите на града могат да се докоснат до необозримото духовно богатство. Днес в русенската библиотека се провеждат множество форуми, обучения и изложби, на които се представят творбите на български творци и се водят беседи на различни теми.

Русенската библиотека
Автор: Angel Angelov

Бастилията

Бастилията – звучи малко стряскащо нали? Само значението на думата кара хората да си представят строг тъмничен затвор и какви ли още не страхотии. Всъщност това е една от най-престижните сгради в града. Там се помещава едно от най-добрите училища в града, а именно елитната гимназия „Христо Ботев“, която е наследник на Държавната мъжка гимназия „Княз Борис“. Наричат я Бастилията, заради стриктните ред и дисциплина, които са неизменна част от обучението на децата.

Първата банка

Тук, на площад Батемберг се намира и първата банка в град Русе, построена през 1881 година от видни русенски финансисти. И тъй като след Освобождението Русе се е превърнал в най-развития търговски център в България, много от бизнеса на банкерите и предприемачите бил концентриран именно тук. Сред тях били и най-известните банкери за онова време – братя Симеонови. Днес, сградата, в която се е помещавала банката продължава да е една от най-открояващите се архитектурни паметници в града и продължава да функционира, като банка.

Първата банка
Автор: Angel Angelov

Това, което мога да обобщя за видяното до тук, е че останах очарована от невероятната архитектура, обстановката и вековната история, която съхраняват тези сгради.

Улица „Александровска“

От площад Батемберг, разходката ни продължи по улица „Александровска“, която стига чак до градския парк. Това е централната пешеходна улица в Русе, осеяна не само с множество магазини, но и със сгради, които са обявени за архитектурни паметници. Всички те са съградени от едни от най-популярните за времето си архитекти. Това, което успяхме да разберем за тяхната изящна архитектура е, че след Освобождението, е бил издаден общински правилник, който задължавал сградите да бъдат украсени. Така по тях се появили множество колони, скулптори, фигури, лица и други орнаменти, които пристигали директно не откъде да е, а от Виена. Може би това е и причината за сходната визия на двата града и прозвището, което Русе е получил?

Доходното здание

Една от най-емблематичните сгради в тази част на града е Доходното здание, което е и един от символите на град Русе. То е построено през 1901 година, по проект на виден виенски архитект и представлява един неописуем архитектурен шедьовър. Първоначалната идея за съграждането на това здание е била то да носи доходи на тогавашното училищно настоятелство. За целта е било предвидено да се дават под наем намиращите се в него магазини, библиотека, театрален салон и дори казино. Днес, Доходното здание е повече паметник на културата. В него се провеждат редица културни събития, като изложби, театрални постановки, конференции и други културни събития. Особено голямо впечатление ни направи фасада на сградата. Тя е украсена с различни орнаменти и архитектурни детайли, характерни за края на 19-ти век, както и  седемте фигури. Те символизират науката, изкуството, занаятите, земеделието, търговията, отбраната и по̀лета на духа.

Доходното здание
Автор: Valeria Pandurska

Втори ден от разходката ни в Русе

В неделя сутрин, добре наспали се и отпочинали, нямахме търпение да продължим разходката си из града, за да видим още от емблематичните в него места и сгради. Отправихме се към небезизвестния площад Свобода, където се намира Съдебната палата.

Съдебната палата в Русе

Това е една от най-монолитните постройки в града. Разположена в единия край на площад Свобода.Тя е първата такава сграда, проектирана в България и построена, в периода 1929-1939 година. Зданието прави впечатление с прекрасните скулптурни фигури по фасадата, както и с прекрасните разноцветни стъклописи, мраморните колони, гранитен под и прекрасното извито стълбище вътре, от които притаихме дъх вътре. Интересен факт, за който не сме и подозирали е, че на мястото на тази внушителна сграда, в миналото е имало рибен пазар.

Катедралата Света Троица и операта

Архитектура, изкуство и духовенство – това са трите думи, с които накратко мога да опиша град Русе. Още едно от емблематичните места в града, до които успяхме да се докоснем е Катедралата „Света Троица“. Тя е най-старата църква в Русе. Построена е през 1632 година, когато България все още е била под турско робство, поради което се е наложило църквата да бъде вкопана в земята. Интересни за посетителите на храма са камбанарията на църквата, която има пет камбани, както и иконостасът, изработен в периода 1805 – 1807 година, както и изографисаните по същото време икони. От 1983 година Катедралата „Света Троица“ е обявена за паметник на културата с национално значение.

операта в Русе
Автор: Valeria Pandurska

Не по-малко впечатление ни направи и сградата на русенската опера, както и красивия площад с фонтани пред нея. Тя е била открита тържествено през 1949 година, като първата премиера, поставена на сцената е на операта „Травиата“ на Джузепе Верди.

Паркът на младежта и “Вазата”

И след толкова вековна история и внушителна архитектура, беше време да се разходим и да опознаем и другото лице на град Русе, а именно невероятната природа. Едно от емблематичните места на града е паркът на младежта, известен още, като паркът на Альошата, който е най-големият в Русе. Място, осеяно с много зеленина, прекрасни алеи и много семейства, дошли да се разходят на чист въздух в неделния ден. Най-интересното и красиво нещо в парка е емблематичната метална ваза, която се намира в началото му и която е засадена с цветя. Радвам се, че имахме щастието да видим този своеобразен цветен фонтан.

Разходка по Дунава с корабче

И дошли на брега на Дунав, нямаше как да пропуснем да се разходим с корабче, за да усетим енергията и силата на водата и да видим града отстрани, в целия му блясък. Разходката ни трая 60 минути. На борда на корабчето имаше и екскурзовод, който ни описваше подробно местата, покрай които минавахме.

Разходка по Дунава с корабче
Автор: Angel Angelov

Не пропуснахме да отидем и до римската крепост „Сексагинта Приста“, която е предпочитано място за разходка на влюбените. Там, над дълбокия път, построен по времето на Мидхат паша, се намира и мостът на въздишките. Оттам, отидохме до мястото, където стара улица влиза в Дунав и където се намира конският плаж. На понтон видяхме закотвен стар кораб, превърнат в ресторант, където успяхме да опитаме прясно уловена риба, която е и един от специалитетите на заведението.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии