Средновековен град – крепост Червен

Толкова много история е събрана по нашите земи и ние сме щастливци, че все още има съхранени следи от нея, които ни позволяват да надникнем назад във времето и поне мислено да се пренесем там, където са живели нашите предци. Днешната ни статия е пътепис към поредното велико място, което и до ден днешен се издига величествено и напомня за славното си минало – Средновековен град – крепост Червен.

Средновековен град - крепост Червен
Автор: Petar Ivanov

Къде се намира Средновековен град-крепост Червен и как да стигнете до него?

Наричан още Замъкът на червенските боляри, останките от средновековния град се издигат сред меандрите на река Черни Лом, високите скали и буйна растителност. Намира се над град Червен и на около 30 км от Русе в природен парк Русенски Лом. Може да достигнете до руините удобно с автомобил, като поемете по маршрута Бяла-Русе. Пътят е ремонтиран съвсем скоро и е в добро състояние. По него са поставени указателни табели, които показват посоката към крепостта.

Още от километри, преди да стигнете, ще забележите в далечината издигащите се крепостни стени и кулата. В ниската част под крепостта е обособен малък паркинг, на който може да паркирате колата си. След това поемате по стълби, които за около 10 минути спокойно ходене ще ви отведат право при крепостната стена.

На път за крепостта
Автор: Rosica Radoslavova

Освен, че ще имате възможност да разгледате античните останки, високата крепост открива множество величествени пейзажи към околностите. Те ще ви оставят без дъх. Може да съчетаете разходката с посещение и на останалите забележителности, намиращи се в природния парк. 

Малко история за крепостта.

Историята на крепостта започва със заселването на траките по тези земи, което се случва около XII-VI в. пр. Хр. По-късно по времето на византийския император Юстианиан е издигната и самата крепост, след което е завладяна от прабългарите. Червен достига своя величествен разцвет по време на Второто българско царство, когато е била изключително значима крепост, както и един от най-важните и големи военно-административни, църковни, културни и стопански центрове. Укрепеният град е бил опасан с масивна крепостна стена с бастиони и бойни кули. В подножието зад стената се е намирал вътрешен град, а на най-високото място е бил изграден феодален замък. По времето на турското робство, крепостта е превзета и разрушена от османците. Новият живот и стопанско развитие за града идват през XVII в. 

Стопанска сграда
Автор: Румяна Атанасова

Археологическите разкопки, проведени на мястото, ни позволяват да видим поне останките от величествения средновековен град, както и да научим малко повече от неговата история. По време на своите проучвания, учените намират там следи от крепостните стени, замъка, няколко подземни прохода, които служели за водоснабдяване, 16 църкви, много жилища, няколко административни и обществени сгради, както и други.

Църквата
Автор: Румяна Атанасова

Открити са и множество предмети на бита, инструменти, свидетелстващи за развитото занаятчийство, монети, оръжия, керамика, накити и много други. Всичко останки, открити по време на разкопките, доказват величието на средновековната крепост. Освен тях, за това  свидетелстват и летописи, както и исторически хроники, които споменават града. Също така на територията на крепостта са се секли монети, което е дейност само за важните по административна значимост селища. На тази територия са открити още съоръжения, използващи се за преработка на желязна руда. Интересно е, че крепостната стражица тук е единствената съхранена подобна кула у нас.

крепост Червен
Автор: Добринка Бекчиева

Любопитно.

Макар и безмълвно, крепостта ни е прославила, като е взела участие в пейзажа на епизод на един от най-хитовите сериали – Игра на тронове. Тя се появява в далечината на кадри от епизод 10 от сезон 5, когато Варис среща Тирион Ланистър.

Какво друго може да видите близо до Средновековен град – крепост Червен.

Освен, че може да комбинирате разходката си до Средновековния град-крепост Червен с разглеждане на другите забележителности в природен парк Русенски Лом, може да постите и още няколко места, намиращи се наблизо. Съветваме ви да разгледате: лесопарк Липник, Бесарабовски манастир, скален манастирски комплекс Грамовец, крепост Кале Аджамка и много други.

Посещението на единствената запазена по рода си крепост в България неизменно ще ви накара да се почувствате горди и ще ви позволи да се докоснете до нейното славно минало. Мястото е изключително интересно и за малки деца, които са любопитни за подобни крепости и величествени кули. Ако желаете да погледнете как е изглеждал замъкът в своята цялост, може да видите виртуалния макет, който е поместен в официалния сайт на Червен. Там също така има публикувана и по-подробна история за крепостта.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии