Побитите камъни край Варна

България е богата на природни забележителности и изключително красиви места, които привличат множество туристи както родни такива, така и чуждестранни. Има обаче и нещо магично, нещо специфично, което ангажира любопитството на редица историци и археолози – мистиката около някои природни феномени. Не са един или два туристическите обекти, които привличат посетители заради своя неразгадан произход и магична енергия. Днес ще отидем именно на едно такова място, което запленява всеки, който е решил да го посети. Отиваме към скален феномен Побитите камъни край родното Черноморие.

Побитите камъни
Автор: Станислав Стилянов

Къде се намират Побитите камъни и как да стигнем до тях?

Феноменът е разположен в близост до Северното ни Черноморие и по-точно на 20 км от град Варна и съвсем близо до Белослав. Може да стигнете до там с автомобил като поемете по автомагистрала Хемус. Щом видите разклонението за село Тополи и село Слънчево, се отбивате от скоростния път. Около 4 км по-надолу ще достигнете директно до изградения паркинг на природната забележителност.

След като оставите автомобила си и се насочите към входа на обекта, ще имате възможност да преминете през информационния център. Там отзивчиви служители с радост ще ви запознаят по-подробно с историята на каменния феномен, както и теориите за неговия произход. Работното време на обекта е следното: май – септември: 10:00 до 19:30 часа, октомври: 10:00 до 17:00 часа, ноември: 09:00 до 18:00 часа и март – април: 10:00 до 17:00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. За да влезете в обекта, трябва да заплатите скромна входна такса, като има преференциални цени за ученици, студенти и пенсионери.

 каменния феномен
Автор: Iskra Nedeva

Кратка история на Побитите камъни.

Природният феномен представлява древни каменни колони, а самата местност е единствената пустинна област в България. През далечната 1937 г. мястото е обявено за природна забележителност, като от тук е забранено да се взима пясък, да се строи, както и да се залесява. Много години преди това феноменът ни носи световна популярност, благодарение на руснака Виктор Тепляков, който през 1833 г. издава книгата „Писма от България“, в която описва невероятната находка. Друг интересен факт е, че до 1942 г. колоните носят името Дикилиташ, което в буквален превод от турски език означава „побити камъни“. Името им произхожда от това, че колоните нямат изградена основа, а са директно забити в пясъка.

камъни, директно забити в пясъка
Автор: Radost Peeva

От къде произхождат невероятните образувания?

Тук са провеждани множество изследвания около произхода на интересния феномен, но все още няма еднозначна теория за това. Съществуват около 15 предположения как се е формирала уникалната забележителност.

Една от най-известните теории е, че те произхождат от преди цели 50 млн. години, а местността тук е била покрита с вода и е била част от морското дъно. Самото оформяне на колоните и другите интересни форми се е получило заради пресъхването на местността и ерозирането на неорганичните материали. Според проучванията самата колониевидна форма на варовиковите образувания е поради факта, че те са се изграждали по естествен начин около големи дървета и след като растенията са умирали и изгнивали, по средата на колоната е оставала кухина.

колона с кухина
Автор: Valeria Pandurska

Какво ще видите, когато посетите мястото?

Самите образувания са разделени на няколко групи, като най-известната от тях е „Дикилиташка“ група, която е съставена от повече от 300 разнообразни по форма и големина колони и се разпростира на площ от цели 7 кв.км. Останалите групи също не отстъпват по нищо и са изключително атрактивни и впечатляващи. Те са „Страшимировската“ група, „Слънчевата“ група, група „Баново“ и още няколко такива. Различните скални отломки дават възможност на въображението ви да се развихри, като представят пред погледа ви чудновати форми на гъби, лъв, фонтан и други.

Ще имате възможност да разгледате богатата колекция, в която каменните колони достигат до невероятната височина от 7 метра. Тук също така се намира интересното образувание „Кръгът на желанията“, което представлява няколко каменни колони, обградени от по-малки камъни. Легендата разказва, че ако влезеш в образувания кръг и изречеш на глас желанията си, те ще се превърнат в реалност. Друга интересна находка, за която все още се гадае как се е образувала, е камъкът „Сърцето“.

камъкът „Сърцето“
Автор: Dimitrinka Dimova

Какво друго може да видите наоколо?

Варна е голям морски град, който предлага множество възможности за разходка и туризъм. Може да посетите Аладжа манастир, прочутия Нос Емине, фара на Шабла, крепост Петрича, крепостта Овеч, дворец Евксиноград, както и много други родни красоти, намиращи се в района.

Побитите камъни е природен феномен, който е приятна дестинация за разходка из черноморския район. Тя е единствена по рода си, заради пустинния си характер и до ден днешен продължава да изумява посетителите си със своята тайнственост.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии